Χρ. Κληρίδης: Γιατί είναι αντισυνταγματικό το coronapass

Σε ανακοινώσεις προχώρησε χθες το βράδυ το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, με πρωταγωνιστικό μέτρο τη χρήση του coronapass για «ελεύθερη» διακίνηση.

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, εξηγώντας γιατί το coronapass είναι αντισυνταγματικό.

Αρχικά αναφέρθηκε σε νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξηγήσει τις παραβάσεις που προκύπτουν:

«Σύμφωνα με τον αποικιοκρατίας νόμο για τη λοιμοκάθαρση, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει κανονισμούς

για αντιμετώπιση της κατάστασης».

«Σύμφωνα με ένα νόμο του 1962 το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσία εν δυνάμει νομοθεσίας να αναθέσει τις εξουσίες του για να τις εκτελέσει ένας αρμόδιος Υπουργός».

«Σύμφωνα με ένα άλλο νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1988 όταν έχουμε τέτοια ανάθεση εξουσιών από το Υπουργικό Συμβούλιο σε Υπουργό για να θεσπίσει κανονισμούς οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να τίθενται ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων για μια περίοδο και αν δεν καταψηφιστούν θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί σαν νόμος».

«Όμως δεν ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία στην περίπτωση των διαταγμάτων του Υπουργού», είπε ο κ.Κληρίδης

Συμπλήρωσε λέγοντας, ότι «όντως φαίνεται να εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός από πέρσι στις 11 Μαρτίου του 2020 για να θεσπίσει διατάγματα, αλλά ουδέποτε αυτά τα διατάγματα υπό μορφή κανονισμών ετέθησαν δύναμη του μεταγενέστερου νόμου του 1988 ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του συντάγματος όπου επιβάλλεται περιορισμός σε κάποιο συνταγματικό δικαίωμα, όπως με το coronapass, ο περιορισμός πρέπει να θεσπίζεται δυνάμει νόμου.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις ο νόμος δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά νόμος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «αν είναι υπό μορφή κανονισμών πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Αυτό δεν έγινε άρα σημαίνει ότι έχουμε περιοριστικά μέτρα και απαγορευτικά σε βαθμό που πλήττουν τον πυρήνα του βασικού δικαιώματος με διάταγμα ενός Υπουργού», είπε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα εφαρμογής αυτού του νόμου.

«Αν και έχει εφαρμογή μέχρι τις 31 Μαΐου πιστεύω ότι ήρθε για να μας μείνει το coronapass. Από την στιγμή που δεν χρειάζεται ο θαμώνας να δείξει οτιδήποτε στον ιδιοκτήτη, το βλέπω πολύ δύσκολο η αστυνομία να ζητά από τον κάθε θαμώνα την επίδειξη αυτού του πάσου».

«Δεν έχει δικαίωμα η Αστυνομία να ζητά το coronapass από οποιοδήποτε, εκτός και να μπει και αυτό στο διάταγμα. Αλλά και μετά θα τεθούν νέα συνταγματικά θέματα για παραβίαση» διευκρίνισε.

Κλείνοντας τόνισε ότι σύλληψη μπορεί να γίνει μόνο με ένταλμα σύλληψης όπως και διάταγμα έκτος και αν διαπραχτεί αυτόφωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα