Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για ΑμεΝΑ να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν

Την ελπίδα ότι στην επόμενη εκλογική διαδικασία, όλα τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα με νοητική αναπηρία θα μπορούν με τις ανάλογες θεσμικές αλλαγές αλλά και τα κατάλληλα μέτρα στήριξης, να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εκφράζει η Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει συζητήσει το θέμα των εκλογών σε συναντήσεις με εκπροσώπους των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (αυτοσυνηγόρους) από τις ακόλουθες δομές: Ίδρ. Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, Ίδρ. Μαργαρίτας Λιασίδου, Κέντρο Μέρας Το Σπίτι του Μάριου, Παγκύπριος Συνδ. για

Άτομα με Αυτισμό, Φιλανθρωπικό Ίδρ. Τοξότης, Σωματείο Χάρισμα, Πρότυπο Κέντρο Μέρας Απ. Λουκάς, Σωματείο Πρόσβαση.

Αναφέρεται ότι το δικαίωμα ψήφου διασφαλίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Στις περιπτώσεις των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΑμεΝΑ), σημειώνεται, αυτό το δικαίωμα καταργείται όταν βάσει της νομοθεσίας Περί Διαχείρισης Περιουσίας Ανικάνων Προσώπων του 1996, εκδίδεται διάταγμα διαχείρισης και καθιστά τα άτομα ανίκανα, αφαιρώντας τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα. Επίσης πολλά ΑμεΝΑ που θέλουν να ψηφίσουν δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους είτε γιατί οι γονείς δεν το θεώρησαν απαραίτητο είτε γιατί δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη.

Πολλά ΑμεΝΑ που ψηφίζουν και έχουν ψηφίσει στο παρελθόν αναφέρουν διάφορες δυσκολίες όπως δυσκολία στο να κατανοήσουν τους πολιτικούς και το πρόγραμμα τους, στις πολιτικές διαφημίσεις γίνεται αναφορά μόνο σε υποσχέσεις και όχι σε πράξεις, στις πολιτικές συζητήσεις δεν υπάρχουν υπότιτλοι ούτε διερμηνεία στη νοηματική, συχνά τα εκλογικά κέντρα είναι ακατάλληλα, δεν προβλέπονται ψηφοδέλτια σε braille, δεν έχουν βοήθεια για να κατανοήσουν πως είναι ένα ψηφοδέλτιο, δεν ξέρουν όλοι να διαβάζουν τα ονόματα των υποψηφίων κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα