Χριστίνα Χριστόφια: Τι ανέφερε για τη βράβευση του θεατρικού έργου στην Τουρκί

Η δουλειά του θεάτρου είναι να ανοίγει δημόσιο διάλογο για ζητήματα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η ηθοποιός Χριστίνα Χριστόφια, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση του θεάτρου Αντίλογος «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό», ένα έργο της Τουρκάλας συγγραφέως Φεριντέ Τσιτσέκογλου. Η Χριστίνα Χριστόφια αναφέρει ότι αισθάνεται χαρά και τιμή για τη φετινή διπλή διάκριση του θεάτρου Αντίλογος στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ του δήμου Μάλτεπε

στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που το θέατρο Αντίλογος συμμετέχει στο φεστιβάλ. «Η τιμητική διάκριση στην Τουρκία ενός κυπριακού θιάσου που κάνει κοινωνικό-πολιτικό θέατρο θεωρώ ότι σημαίνει κάτι. Υπάρχουν και εκεί άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει.

Ερωτηθείσα για την προσωπική της βράβευση (Σ.Σ. έλαβε το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην παράσταση), η ηθοποιός αναφέρει ότι κάθε τιμητική διάκριση είναι σημαντική και για την προσωπική πορεία ενός καλλιτέχνη. «Αισθάνομαι ότι μεγαλώνει και η ευθύνη μου να συνεχίσω με συνέπεια να κάνω όσο πιο σεμνά μπορώ τη δουλειά μου», υποδεικνύει.

Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια της επιλογής του έργου «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» από το θέατρο Αντίλογος, η Χριστίνα Χριστόφια εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι το θέατρο Αντίλογος από της ιδρύσεώς του έχει ως στόχο του να ασχοληθεί «τόσο με ζητήματα ιστορίας που είναι πολλές φορές κρυμμένη, αθέατη ή και στρεβλωμένη, όσο και με το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου και των λαών της περιοχής μας». «Ασχολούμαστε με ζητήματα ειρήνης και πολέμου, με το πώς ο άνθρωπος μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο», προσθέτει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η Χριστίνα Χριστόφια, «την τελευταία τριετία έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, βάζοντας στο επίκεντρο στιγμές της ιστορίας των τριών λαών, τους οποίους η μοίρα έφερε να συνδέονται γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά».

Προσθέτει ότι «λίγο-πολύ οι τρεις λαοί έχουν κοινή πορεία, κοινά βάσανα και κάποια στιγμή διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους. Για παράδειγμα στην Ελλάδα έγινε πραξικόπημα το 1967, στην Κύπρο το 1974 και στην Τουρκία το 1980». Η ηθοποιός τονίζει ότι η δικτατορία του Κενάν Εβρέν ήταν πολύ καθοριστική στην αλλαγή της κοινωνικοπολιτικής φυσιογνωμίας της Τουρκίας, αφού «έγιναν βάναυσες διώξεις και εκτελέσεις, υπήρξαν εξορίες και άγριο κυνήγι μαγισσών, όπως είχε γίνει νωρίτερα στην Ελλάδα».

«Έχουμε διαπιστώσει ότι οι λαοί υποφέρουν από τις ίδιες πολιτικές και τις φασιστικές πρακτικές. Ακόμη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που η κάθε κοινότητα της Κύπρου ξεχωριστά οδηγήθηκε στο τραύμα του 1974», αναφέρει στο ΚΥΠΕ η Χριστίνα Χριστόφια.

Επιπλέον, τονίζει ότι «η δουλειά του θεάτρου είναι να ανοίγει δημόσιο διάλογο για ζητήματα, να θέτει ερωτήματα. Το θέατρο δεν δίνει απαραίτητα απαντήσεις, αλλά θέτει προβληματισμούς και μια οπτική, την οποία το δημόσιο σχολείο ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος δεν αγγίζει κανείς επί τον τύπον των ήλων». Επισημαίνει ότι «ο καθένας έχει το αφήγημά του, μένει σταθερά σε αυτό, θέλοντας να παραμερίσει τις ευθύνες που έχει. Επίσης, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας».

Ερωτηθείσα για το τι τη συγκλόνισε περισσότερο στο έργο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου, η ηθοποιός αναφέρει την ευαισθησία με την οποία η Τσιτσέκογλου -μια ιδιαίτερα καταξιωμένη συγγραφέας η οποία διώχθηκε επί χούντας Εβρέν για τις αριστερές πεποιθήσεις της- μεταφέρει την πολιτική κατάσταση της Τουρκίας στον αναγνώστη. Εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» είναι μια νουβέλα, την οποία ο Αντίλογος μετέφερε στο θέατρο κατόπιν αδείας της συγγραφέως, η οποία για τριάντα χρόνια δεν έδινε άδεια για θεατρικό ανέβασμα του κειμένου. Προσθέτει ότι το 1989, το έργο έγινε κινηματογραφική ταινία, η οποία βραβεύθηκε στις Κάννες για το σενάριό της.

Το έργο, δηλώνει η Χριστίνα Χριστόφια, «αποτυπώνει την κατάσταση στις φυλακές μέσα από τα μάτια ενός πεντάχρονου παιδιού που μεγαλώνει με τη μητέρα του μέσα στις φυλακές». «Όταν πριν από 15 χρόνια διάβασα τη νουβέλα και παρακολούθησα την ταινία, με συντρόφευε η σκέψη των έγκλειστων γυναικών για πολλές μέρες. Με βασάνιζε το πόσο όμοιες είναι οι μοίρες των λαών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ενδόμυχα γεννήθηκε η ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να παρουσιάσουμε τα δεινά του τουρκικού λαού, επειδή το θέατρο έχει αμεσότητα στο κοινό, αφού δημιουργεί εικόνες και μπορεί να μιλήσει στην καρδιά και τη συνείδηση των ανθρώπων», λέει στο ΚΥΠΕ η ηθοποιός, προσθέτοντας ότι μετά από χρόνια, όταν ιδρύθηκε το θέατρο Αντίλογος, η ίδια πρότεινε το έργο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου στους συναδέλφους της, «οι οποίοι αγκάλιασαν με χαρά την εισήγηση. Επικοινωνήσαμε με τη συγγραφέα και της προτείναμε να συνεργαστούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα του έργου σχετικά με την περίοδο στην οποία ζούμε, η Χριστίνα Χριστόφια δηλώνει: «Δεν πρέπει να χάνουμε την ανθρωπιά μας. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι. Στο έργο τίθεται το ζήτημα της αλληλεγγύης των γυναικών και το πώς ορθώνουν ανάστημα απέναντι στους δυνάστες τους. Η δύναμη είναι στα χέρια μας».

Μέσα από το έργο, υπογραμμίζει, «φαίνεται η αντίσταση αυτών των γυναικών και η ελπίδα τους. Δεν πρέπει ποτέ να πεθαίνει η ελπίδα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε εκείνο του κομμάτι του ουρανού που μας ανήκει δικαιωματικά. Γι’ αυτό και οι χαρταετοί, ως σύμβολο της ελευθερίας της σκέψης, πετούν ελεύθεροι και το καθεστώς δεν καταφέρνει να τους τσακίσει».

Η ηθοποιός επισημαίνει ότι το έργο είναι αυτοβιογραφικό και παραθέτει πραγματικά γεγονότα. «Πρόκειται για ένα έργο γλυκό, τρυφερό και με χιούμορ, γιατί η αφέλεια ενός παιδιού συναντά τον παραλογισμό των φασιστικών νοοτροπιών στις φυλακές, γεννώντας γέλιο», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά στα άμεσα σχέδια του θεάτρου Αντίλογος, η Χριστίνα Χριστόφια αναφέρει ότι στις 19 Νοεμβρίου έρχεται η πρεμιέρα του έργου του Σέρβου συγγραφέα, Μίλος Νίκολιτς, «Σιδεράδες», η οποία είναι «μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αφορά στην περίοδο λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Μέσα από τη σάτιρα, εξηγεί η ηθοποιός, ο Νίκολιτς θέτει ουσιαστικά ζητήματα σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας, τις επιλογές των ανθρώπων, τι αφήνει πίσω ο πόλεμος και τι μπορεί να μας προσφέρει η ειρήνη.

Σημειώνεται ότι οι παραστάσεις του έργου «Μην πυροβολείτε τον χαρταετού ανεβαίνουν» κάθε Σάββατο στις 20:00 και τις Κυριακές στις 19:00 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Μασκαρίνι (Αθαλάσσης 4, Λατσιά). Ακολούθως, θα υπάρξει περιοδεία με σταθμούς στη Λεμεσό (Λανίτειο Γυμνάσιο, 9 Νοεμβρίου, 20.30), στο Δάλι (Πανόραμα Ιδαλίου, 23 Νοεμβρίου, 20.00) και στην Αγία Νάπα (Δημοτικό Θέατρο, 24 Νοεμβρίου, 20.00).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστίνα Χριστόφια, Τουρκί,christina christofia, tourki