Χριστοδουλίδης: Είδε Δένδια, Παναγιωτόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα

Συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, είχε σήμερα, στην Αθήνα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την

συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό αλλά και τον συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου για την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Χριστοδουλίδης: Το θέμα των αγνοουμένων να τεθεί ως ΜΟΕ

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις επαφές που πραγματοποίησε στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας «την σημασία που έχει η αξιοποίηση του πλαισίου κυρώσεων που εξασφάλισαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο 2019 απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα», όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία «που έχει ο αγώνας απέναντι στις απαράδεκτες τουρκικές διχοτομικές πρωτοβουλίες, υπέρ δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα». Μια «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», όπως είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο συζήτησαν για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τον ρόλο της ΕΕ στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, υποστηρίζοντας ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν».

«Για αυτό οι εταίροι μας πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καθώς και ένα πλαίσιο σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή», ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέροντας στον κ. Χριστοδουλίδη ότι «ως νέος πολιτικός, μπορεί να πετύχει πολλά για τον κυπριακό Ελληνισμό».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «έχει σημασία μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική να αντιμετωπίσουν την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας που δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που βλέπουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Όπως σημείωσε η ρωσική εισβολή συνιστά «μια παράνομη εισβολή, για την οποία υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από πλευράς ΕΕ και ίδια αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει για τις παραβιάσεις και παραβάσεις εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι επιθυμία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, είναι να υπάρχουν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, γι’ αυτό και επιδίωξη είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αλλά και στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με την Πανελλήνια Επιτροπή Αγνοουμένων, υπό την πρόεδρό της Μαρία Καλμπουρτζή.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του ζητήματος των αγνοουμένων, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν έντονη αγωνία, αλλά και ανησυχία σε σχέση με τη διαδικασία εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την θέση ότι το θέμα των αγνοουμένων μπορεί να τεθεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς αποτελεί ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο αφορά και τις δύο κοινότητες, θέση την οποία συμμερίστηκαν και τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστοδουλίδης, Είδε Δένδια Παναγιωτόπουλο, Αθήνα,christodoulidis, eide dendia panagiotopoulo, athina