Χριστοδουλίδης: Επιπτώσεις Ρωσικής εισβολής Ουκρανια & ευκαιρίες σε Αν Μεσόγει

Για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μίλησε  ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο του Φόρουμ Ισραηλ-Ελλάδας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα με τίτλο «Ένας Κόσμος σε Μετάβαση».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χριστοδουλίδης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη ρωσική εισβολή και επανέλαβε τις εκκλήσεις για άμεσο τερματισμό της απρόκλητης επίθεσης και σεβασμό της ενότητας

και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Φόρουμ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας - Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένη σύγκρουση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες συγκρούσεις - και σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, υπάρχουν σχεδόν εκατό σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο - αυτός ο πόλεμος έχει ήδη εκτεταμένες επιπτώσεις, και τολμώ να προσθέσω ότι αυτές οι επιπτώσεις θα είναι επίσης μακροχρόνιες. Η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, δυστυχώς δεν είναι άτρωτη και ήδη πλήττεται. Καθώς η σύγκρουση παρατείνεται, μπορούμε μόνο να περιμένουμε ότι τα αποτελέσματα όχι μόνο θα αυξηθούν σε ένταση αλλά και θα πολλαπλασιαστούν», είπε.

Τριμερής Συνεργασία Ισραηλ-Κύπρου-Ελλάδας

Για την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο επίπεδο της ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης  είπε πως  ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων έφερε κοντά τις χώρες της περιοχής, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας να οριοθετήσουν τις θάλασσές τους. «Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις επιπτώσεις αυτών των ανακαλύψεων, οι χώρες της περιοχής αναγνώρισαν ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για την ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργειών, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας. ένα εργαλείο που θα βοηθούσε την περιοχή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σε ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλοντας ίσως ταυτόχρονα στο σπάσιμο της εξάρτησης της αγοράς της ΕΕ από ορισμένους παράγοντες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης.

“Athens Discourse: A World in Transition”, Israel-Hellenic Forum, IDIS, Athens. pic.twitter.com/nGR753dNBp

— NikosChristodoulides (@Christodulides) June 28, 2022

Αέριο Ανατολικής Μεσογείου-ΕΚΑΧ

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την σταθερή πεποίθησή του ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να έχουν στο πλαίσιο της περιοχής μας, τον ίδιο αντίκτυπο και αποτέλεσμα που είχαν ο άνθρακας και ο χάλυβας για την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σπόροι για μια τέτοια εξέλιξη σπέρθηκαν μέσα από τους τριμερείς και «μικρομερείς», όπως θέλω να τους αποκαλώ, μηχανισμούς συνεργασίας και δίκτυα που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνοντας εκ νέου τον πολιτικό χάρτη της περιοχής», είπε.

«Η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ακόμα και ο Λίβανος, παρά το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει) έχουν ενωθεί και διαμορφώνουν τέτοιους μηχανισμούς συνεργασίας, βασισμένους σε μια θετική και περιεκτική ατζέντα. Αυτοί οι μηχανισμοί συνεργασίας επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου θεματικά, σε τομείς που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την καινοτομία. 

Η προστιθέμενη αξία τους έχει αναγνωριστεί από άλλες χώρες της περιοχής και ακόμη και πέραν αυτής, και οι μορφές έχουν επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ πάντα υπήρχε ενδιαφέρον από πολλές περισσότερες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων είπε πως απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και σημαντικό έδαφος να καλυφθεί για να μπορούμε να πούμε με κάθε είδους πεποίθηση ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν για να ζήσουν σε μια περιοχή πιο ειρηνική και ευημερούσα από αυτήν που μεγάλωσε η γενιά. Αλλά οι σπόροι έχουν σπαρεί για ένα καλύτερο μέλλον και ένας αέρα αλλαγής, συνεργασίας και συνεργιών άρχισε σιγά-σιγά να φυσά τα τελευταία χρόνια.

Επισιτιστική ανασφάλεια-Μεταναστευτικές ροές 

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως δεδομένων των δημογραφικών στοιχείων στην περιοχή μας, δεν είναι τραβηγμένο σενάριο, να υποστηρίξει κάποιος ότι η διατήρηση των υψηλών τιμών και της επισιτιστικής ανασφάλειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο αναταραχών και αναταραχών, με συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. 

«Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις τροφίμων και ο λιμός στην υποσαχάρια Αφρική και σε μέρη της Ασίας που γειτνιάζουν με την περιοχή μας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες μεταναστευτικές ροές, πολύ μεγαλύτερες από ποτέ», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως με κάθε κρίση έρχονται ευκαιρίες. «Η κρίση στην Ευρώπη λόγω της υπερβολικής εξάρτησης των περισσότερων χωρών της ηπείρου στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στρέφει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο, στα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και, γενικά, στα τις αναξιοποίητες δυνατότητες της περιοχής μας να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Συμφωνία που υπογράφηκε στο Κάιρο μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Ιουνίου, μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρέχει μια καλή ένδειξη για τα μελλοντικά πράγματα. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, ως τα δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να έρθουν προς αυτή την κατεύθυνση». 

Keywords
Τυχαία Θέματα