Χριστοδουλίδης: Θα υπάρξει ενημέρωση σε περίπτωση λύσης

To θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης έχει συζητηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και αποτελεί κοινή αντίληψη ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρέπει να υπάρξει εκείνος ο χρόνος που απαιτείται, ένας με δύο μήνες στα σίγουρα, για να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, που εξάλλου στο τέλος της μέρας θα έχει και τον τελικό λόγο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην εκδήλωση του ΚΥΠΕ,

με θέμα , «Το Κυπριακό και τα ΜΜΕ: Η Δεοντολογία και η Ενημέρωση»

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η ενημέρωση που θα γίνει προς τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους πρέπει να βασίζεται στην ίδια ανάγνωση των όσων έχουν συμφωνηθεί, κάτι που θα αποτυπώνει και στην πραγματικότητα ότι μια λύση δεν θα αφήσει νικητές και ηττημένους. "Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποτελεί ενημέρωση, αλλά θα προκαλεί σύγχυση στον κυπριακό λαό", επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στην η ανάγκη προετοιμασίας του λαού για μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης που θα τεθεί ενώπιον του, σημειώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για να καλλιεργηθεί έγκαιρα αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα λύσης, αν και έχει, όπως είπε, την έντονη πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι, η πλειοψηφία τους, είναι έτοιμοι για λύση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

O λαός δικαιούται και θα έχει ενημέρωση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι αυτονόητο ότι εφόσον υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, στο υπ’ αριθμόν ένα εθνικό μας θέμα, η κοινή γνώμη δικαιούται ενημέρωσης και η πολιτική ηγεσία που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις είναι υποχρεωμένη να παράσχει αυτή την ενημέρωση.

"Εξάλλου, σε περίπτωση μιας τελικής συμφωνίας στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αυτή δεν θα έχει την όποια ισχύ αν δεν τύχει της έγκρισης του Κυπριακού λαού μέσω των δημοψηφισμάτων", επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στην εμπειρία του 2004, σημειώνοντας πως το Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο του 2003 βρισκόταν σε πλήρη αποτελμάτωση και τέσσερις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2004, κλήθηκε ο λαός να τοποθετηθεί επί ενός σχεδίου λύσης, σημειώνοντας πως αυτός είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ενώ από τη μια το δικαίωμα ενημέρωσης του λαού δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα, από την άλλη υπάρχει ένα ερώτημα σε σχέση με το αντικείμενο της ενημέρωσης.

"Από τη στιγμή που, για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο στο Κυπριακό αν δεν συμφωνηθούν όλα, προκύπτει το ερώτημα, αν μπορεί μια ηγεσία να προχωρήσει με τη δημόσια ανακοίνωση συμφωνιών που σε καμία περίπτωση δεν είναι τελικές", επεσήμανε.

Σημείωσε πως αν γινόταν αυτό, τότε δεν θα είχε νόημα μια από τις βασικές αρχές του Κυπριακού, ότι δηλαδή τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. "Και τί θα γινόταν για παράδειγμα στην περίπτωση που κάτι από τα συμφωνηθέντα στην πορεία των συνομιλιών, στο τέλος της διαπραγμάτευσης διαφοροποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλισθούν πιο σημαντικές διεκδικήσεις για τη δική μας πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;" διερωτήθηκε.

Οι διαρροές αποδυναμώνουν τις συνομιλίες

"Όμως, οι διαρροές που σημειώνονται και που μάλιστα μερικές φορές είναι επιλεκτικές, οφείλουμε δημόσια να πούμε ότι αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο, καταργούν την υπεύθυνη διαχείριση του κυπριακού που οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Αφενός, δημιουργεί σύγχυση και αφετέρου στερεί από την εκάστοτε ηγεσία της χώρας την αναγκαία ελευθερία διαχείρισης του εθνικού προβλήματος", σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εμπιστευτικότητα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που μας φέρνει στη δύσκολη θέση να αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα, αφενός στην ανάγκη και υποχρέωση ενημέρωσης για οτιδήποτε αφορά την τύχη και το μέλλον του τόπου, και αφετέρου την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη του στόχου που θέτεις στο τραπέζι των συνομιλιών".

Είπε πως η εμπιστευτικότητα αποτελεί διαχρονική επιλογή, σημειώνοντας πως "κάποτε, στις αρχές των διαπραγματεύσεων, ήταν κάτι που επέβαλλαν τα Ηνωμένα Έθνη για να προστατεύσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι κάτι που επιλέγουν ως ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές".

"Από τη μια, δηλαδή, συντρέχουν λόγοι εμπιστευτικής διαχείρισης του κυπριακού ζητήματος για την καλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους μας, και από την άλλη οφείλουμε να διαχειριστούμε το δεδομένο με σεβασμό προς τους πολίτες. Είναι διαφανής η διάκριση μεταξύ των δύο και εξίσου εμφανής η ανάγκη σχοινοβασίας που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου από τη μια να τηρήσουμε την εμπιστευτικότητα και από την άλλη να σεβαστούμε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση", ανέφερε.

Αναφερόμενος στις διαρροές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτές επηρεάζουν αρνητικότατα τους στόχους και επιδιώξεις μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Για παράδειγμα, στην παρούσα διαδικασία μια θέση της τουρκικής πλευράς η οποία προβάλλεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι η απαίτηση όπως η ουσία του εδαφικού που αγγίζει και την ανταλλαγή χαρτών, συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας και αν είναι δυνατόν εκτός Κύπρου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα. Είναι μια προσέγγιση με την οποία διαφωνεί η δική μας πλευρά και όταν προβάλουμε τη θέση μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιχειρήματα από την άλλη πλευρά που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, και το θέμα των διαρροών στην ελληνοκυπριακή πλευρά", ανέφερε.

Σημείωσε πως "δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη τουρκική προσέγγιση, αλλά η επιχειρηματολογία μας στο τραπέζι των συνομιλιών αποδυναμώνεται μετά από τέτοιες εξελίξεις".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα