Χριστοφίδης: Άλλοι δύο καθηγητές διορίστηκαν αλλά δεν τέθηκε θέμα ασυμβίβαστου

Σε άλλες δύο περιπτώσεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβαν αξίωμα αλλά δεν τέθηκε ζήτημα ασυμβίβαστου, ανέφερε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης.

Συγκεκριμένα, στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε παραχωρήσει άδεια άνευ αποδοχών σε δύο άλλους καθηγητές και ανέλαβαν αξίωμα. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, πρόκειται για τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος διορίστηκε πρέσβης στην Αθήνα

από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο. Επίσης, ο Ιωσήφ Ιωσήφ διορίστηκε πάλι πρέσβης στην Αθήνα από τον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια. Γι αυτούς τους δύο συναδέλφους δεν ειπώθηκε τίποτα, δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα τους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών και δεν έγινε το παραμικρό. Στην περίπτωση του Νιαζί είχαν ξεσηκωθεί διάφοροι και επικαλούνται τη νομιμότητα.    

Επιπλέον, εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θεωρεί ότι έχει παραβιάσει το πνεύμα και την ουσία της κείμενης νομοθεσίας. Όπως είπε, το άρθρο 70 του Συντάγματος προνοεί το ασυμβίβαστο για βουλευτή και Υπουργό και θέσης σε δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού καλείται να χειριστεί ζητήματα, που ίσως το αφορούν, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση ευρωβουλευτή για τον οποίο απλώς μεταφέρθηκε το 2004, ο νόμος που αφορά τους βουλευτές. Είπε επίσης ότι η νομική σύμβουλος του Πανεπιστημίου θεωρεί ότι ο νόμος του 2004 παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας και πιθανόν να κριθεί ως αντισυνταγματικός αν πάει στο δικαστήριο. Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι να κριθεί ως αντισυνταγματική η νομοθεσία το Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να εφαρμόσει και το γράμμα του νόμου και να συνταξιοδοτήσει τον κ. Κιζίλγιουρεκ. Πρόσθεσε ότι ο Ευρωβουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει για το θέμα ενώπιον της δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει στο τέλος την περίπτωση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θεωρούν ως αναχρονιστικές τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν και για τον λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο έχει στείλει στο Υπουργείο Παιδείας πρόταση για τροποποίηση του νόμου που το αφορά. Σημείωσε ακόμα ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού και δη στην Ελλάδα, υπάρχει το δικαίωμα σε αξιωματούχους να διατηρούν ταυτόχρονα τη θέση του καθηγητή πανεπιστημίου.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στην Επ. Θεσμών για τον Νιαζί με «πρωταγωνιστή» τον Θεμιστοκλέους

Νιαζί: Δεν αντέχουν ούτε ένα Τ/κ καθηγητή στο ΠΚ, ούτε ένα Τ/κ ευρωβουλευτή

Keywords
Τυχαία Θέματα