Χρ.Τσουρούλλης: Ντιμπέιτ με νικητή

Η άποψη μου για την ψεσινή τηλεμαχία της κρατικής τηλεόρασης.



Μια κανονική πολιτική συζήτηση μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων, που κέντρισε το ενδιαφέρον πολύ μεγάλου αριθμού τηλεθεατών, χωρίς τους κανόνες και τα ρολόγια ενός κλασικού προεκλογικού ντιμπέιτ, ήρθε να επικυρώσει το πόσο παράξενη και ιδιαίτερη είναι αυτή η προεκλογική εκστρατεία.

Ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι είχε θέμα το Κυπριακό και διεξήχθη μεταξύ του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και των δύο ανθρώπων που χειρίστηκαν τις συνομιλίες παρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Νικητής

σε ένα ντιμπέιτ είναι αυτός που - εκ των υστέρων - αποδεικνύεται ότι είχε την καλύτερη στρατηγική και την υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτός ψες ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και ψύχραιμος και κατάφερε και έβαλε κάτω το δικό του αφήγημα για το μέλλον του Κυπριακού, καταβάλλοντας σοβαρή προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα του παντελούς αδιεξόδου με την επίκληση των νέων παγκόσμιων δεδομένων.

Με τη βοήθεια των δύο συνομιλητών του που χθες συμπεριφέρθηκαν περισσότερο ως “πρέσβεις” παρά ως υποψήφιοι πρόεδροι - πέτυχε να αναδείξει την εμπειρία και τη διαφορά ενός “μπαρουτοκαπνισμένου” πολιτικού από δύο τεχνοκράτες ενώ έμεινε αριστοτεχνικά εκτός από τη σοβαρή κόντρα των δύο αντιπάλων του. Το αν αυτό θα έχει αντίκρυσμα στις επόμενες δημοσκοπήσεις αναμένεται να διαπιστωθεί, αλλά η επιμονή του κ. Νεοφύτου για πολλές τέτοιες συζητήσεις - με βάση τη χθεσινή εικόνα - αποδεικνύεται ορθή.  Θα πατήσουν την μπανανόφλουδα οι ανθυποψήφιοι του ή θα αποδειχθούν "πολύ σκληροί για να πεθάνουν";

Το ντιμπέιτ σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση του κ. Μαυρογιάννη με τον κ. Χριστοδουλίδη για το τι έγινε και ποιο ρόλο έπαιξε ο καθένας τους στο Κυπριακό, ιδιαίτερα στο Μοντ Πελεράν και το Κρανς Μοντανά.

Θέμα που άνοιξε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με εμφανή στόχο να αποδείξει ότι ο ίδιος ήταν ο εποικοδομητικός που προσπαθούσε να συνδράμει προς τη λύση του Κυπριακού και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο απορριπτικός που επιχειρούσε να αποτρέψει κάθε σοβαρή εξέλιξη. Κορυφαία στιγμή της η αναφορά για το πολιτικό κεφάλαιο που ο κ. Χριστοδουλίδης δεν ήθελε να σπαταλήσει για το Κυπριακό, όπως ο κ. Μαυρογιάννης ισχυρίστηκε ότι του εκμυστηρεύτηκε.

Σαφώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ρίσκο του Ανδρέα Μαυρογιάννη που διακινδυνεύει απόθεμα της αξιόπιστης εικόνας που γενικώς απολαμβάνει. Πέτυχε να σπείρει αμφιβολίες για τις προθέσεις του κ. Χριστοδουλίδη, χωρίς όμως - προς το παρόν - να τον ρίχνει στο “καναβάτσο” και χωρίς να εξηγεί επαρκώς γιατί ο κ. Μαυρογιάννης επέλεξε μια τέτοιου είδους επίθεση. Ούτε βέβαια και απαντήθηκε δεόντως γιατί ο κ Μαυρογιάννης δεν διαμαρτυρήθηκε τότε, δεν παραιτήθηκε τότε οριστικά και αμετάκλητα και βέβαια αν για όλα αυτά θα τοποθετηθεί ο πολιτικός τους προϊστάμενος Νίκος Αναστασίαδης.
Αυτή η συζήτηση σίγουρα θα έχει συνέχεια και η φράση για το “πολιτικό κεφάλαιο” θα συνοδεύει τον κ. Χριστοδουλίδη για καιρό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανώς αποσυντονίστηκε από τις αναφορές Μαυρογιάννη και για αρκετή ώρα έδειξε άγχος και εκνευρισμό, στοιχεία με τα οποία δεν τον ταυτίζει η κοινή γνώμη. Ίσως να ήταν πιο προετοιμασμένος για μια σοβαρή αντιπαράθεση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου παρά για αυτή. Επιπλέον, τα πολλά διάσπαρτα χαρτιά και ένα μπλοκ που γεμίζει σημειώσεις δεν βοηθούν μια ηγετική εικόνα. Εμφανής ήταν η προσπάθεια του να εξηγήσει ότι η στήριξη από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ δεν δημιουργεί πρόβλημα στις θέσεις του για το Κυπριακό.

Το πόσο η ερμηνεία που έδωσε για το θέμα “μηδέν στρατού μηδέν εγγυήσεων” και του πότε κάτι τέτοιο εφαρμόζεται, αλλά και οι δύο σοβαρές παραπομπές που έκανε στον Νίκο Αναστασιάδη όταν βρέθηκε σε δυσκολία, αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα του βγουν σε καλό. Στο θέμα του ΝΑΤΟ, το τρίτο θέμα ουσίας που συζητήθηκε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέρριψε τα περί άλλης προσέγγισης του κ. Χριστοδουλίδη, αναφερόμενος στο χρόνο που διατύπωσε τη θέση του. Επιτράπηκε έτσι στον κ. Μαυρογιάννη να είναι εκείνος που αντιπαρατίθεται με τον Πρόεδρο του Συναγερμού για το διφορούμενο αυτό ζήτημα.

Έβαλε όμως το θέμα της Ευρώπης, ένα θέμα περισσότερο τακτικής παρά ουσίας, δίνοντας την ευχέρεια στους υποστηρικτές του να αναδεικνύουν μια συγκεκριμένη θέση που ο ίδιος εξέφρασε χθες. Επιπλέον, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ποτέ δεν απάντησε στην πρόκληση Χριστοδουλίδη για το ποια διαφορά έχει η στήριξη κομμάτων προς τον ίδιο, από εκείνη που είχε παλαιότερα προς τον Γλαύκο Κληρίδη ή τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Χριστοδουλίδης επανήλθε με ωραίο τρόπο στη στρατηγική του να φαίνεται ο ίδιος στόχος επιθέσεων και να είναι ενωτικός. 

Όταν προηγείσαι στις έρευνες, σκοπός σου είναι να μην κάνεις λάθος σε μια τέτοια τηλεμαχία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε χθες εικόνα αντίστοιχη της καλής που καταγράφει όταν συζητά μόνος του με κάποιο δημοσιογράφο. Δεν βγήκε χωρίς απώλειες από τη συζήτηση, πολλά θέματα εκκρεμούν από αυτή, αλλά ούτε και ξέφυγε σε βαθμό που θα του δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η εικόνα του κ. Μαυρογιάννη είχε χαρακτηριστικά πρωτοεμφανιζόμενου.

Είχε καλές στιγμές όταν εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος προσεγγίζει τα ζητήματα, ενώ κατάφερε πολύ περισσότερο από τον κ. Χριστοδουλίδη να αναδείξει ανεξαρτησία και διαφορές με το ΑΚΕΛ, με πολύ σθεναρές τοποθετήσεις σε θέματα όπως την πίστη του στον ευρωστρατό αλλά και την εγκατάλειψη της θέσης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Ο ίδιος και ο κ. Νεοφύτου ήταν σαφέστατοι σε ότι αφορά το πλαίσιο Γκουτιέρες, σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη που προσπαθούσε να “μπερδέψει” τα πράγματα με νομοτεχνικές και διαδικαστικές παραπομπές.

Από την άλλη, η όλη προσπάθεια του κ. Μαυρογιάννη ήταν ημιτελής και υπολειπόταν μιας κατάληξης και ενός συγκεκριμένου στόχου που να είναι εμφανής σε όποιον τον παρακολουθούσε, αντί σε όποιον διαβάζει μεταξύ των γραμμών. Η γλώσσα του σώματος του ήταν γλώσσα διπλωμάτη που μετρά κάθε λέξη πριν την πει, παρά γλώσσα πολιτικού που έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις του. Είναι άλλο παιγνίδι το εκλογικό από το διπλωματικό και αναμένεται να δούμε εάν στο μέλλον θα καταφέρει να προσαρμοστεί καλύτερα. 

Θα καθορίσει το χθεσινό ντιμπέιτ το αποτέλεσμα των εκλογών; Ασφαλώς και όχι. Δείχνει όμως ότι σε αυτή την προεκλογική έχουμε ακόμη πάρα πολύ και μακρύ δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα