ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: Όλα όσα είπε ο αστυφύλακας - Μαρτυρίες/καταθέσεις

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Αστυφύλακα Γιαννάκη Μαννούρη του ΤΑΕ Πάφου συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Τον μάρτυρα αντεξέτασαν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και Helector Cyprus, Γιώργο Παπαϊωάννου.

Ο συνήγορος

υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη επικέντρωσε την αντεξέταση του μάρτυρα στην επάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης από τις ανακριτικές αρχές. Συγκεκριμένα ρώτησε τον Γιαννάκη Μαννούρη αν αξιοποιήθηκαν τα τραπεζικά δεδομένα από την Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης με τον μάρτυρα να απαντά ότι η Αστυνομία τα παρέδιδε στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να τα ελέγξει.

Σε ερώτηση αν τα τραπεζικά δεδομένα λαμβάνονταν έτσι ώστε να ανακριθούν τα άτομα τα οποία αφορούσαν, ο κ. Μαννούρης είπε ότι ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας ήταν αρμόδιος να αποφασίσει ποιος θα ανακριθεί και ποιος όχι και πως ο ρόλος του ιδίου περιοριζόταν στη λήψη τραπεζικών δεδομένων.

Σε ερώτηση αν ανακρίθηκαν οι Μιχάλης Μιχαήλ, Παντελίτσα Μάππουρα, Σάββας Βέργας και Ιωάννης Κοκότσης για τα τραπεζικά τους δεδομένα, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου κατέθεσε ακολούθως στο Δικαστήριο ως τεκμήριο έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου παράδοσης των τραπεζικών δεδομένων της εταιρείας Misha Holdings του Σάββα Βέργα, ημερομηνίας 10/2/2017 ρωτώντας τον μάρτυρα αν αυτό σημαίνει ότι παραλήφθηκαν τα τραπεζικά δεδομένα μετά που η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα ζητήθηκαν νωρίτερα αλλά λόγω λάθους της Τράπεζας Κύπρου άργησαν να παραδοθούν.

Σε ερώτηση αν ρωτήθηκε ο Σάββας Βέργας γι’ αυτά ο κ. Μαννούρης απάντησε ότι ο κ. Βέργας είχε ήδη καταδικαστεί για άλλη υπόθεση και εξ’ όσων γνωρίζει δεν ρωτήθηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο και το έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου που αφορά την παράδοση των τραπεζικών δεδομένων της άλλης εταιρείας του Σάββα Βέργα, ημερομηνίας 17/3/2016, υποβάλλοντας στον μάρτυρα ότι ο Σάββας Βέργας δεν ανακρίθηκε ούτε γι’ αυτά τα τραπεζικά δεδομένα. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και επανέλαβε ότι ο ρόλος του περιοριζόταν στην παραλαβή των σχετικών εγγράφων.

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξάνδρου ρώτησε τον μάρτυρα γιατί άτομα όπως ο Ιωάννης Κοκότσης και ο Μιχάλης Μιχαήλ απολύθηκαν της κράτησης νωρίτερα απ’ ό,τι ο πελάτης του Δημήτρης Πατσαλίδης και κατά πόσο αυτό έγινε επειδή υπήρξε κάποια συνδιαλλαγή. Ο Γιαννάκης Μαννούρης απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία συνδιαλλαγή και πως απλά απολύθηκαν, καθώς κάποια στιγμή λήφθηκε η απόφαση να είναι τα άτομα αυτά μάρτυρες κατηγορίας.

Σε ερώτηση αν αυτή η απόφαση είχε ήδη ληφθεί την ώρα που απολύονταν της κράτησης, ο κ. Μαννούρης είπε ότι δεν γνωρίζει.

Ακολούθως ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με την κατάθεση του Δημήτρη Πατσαλίδη στο πλαίσιο της οποίας όπως ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε, υποδείχθηκε στον πελάτη του ότι υπήρχε μαρτυρία ότι σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις έλαβε από τον Ιωάννη Κοκότση μίζες συνολικού ύψους €217.000 περίπου. Ο κ. Μαννούρης είπε ότι πήρε ανακριτική κατάθεση από τον κ. Πατσαλίδη όμως δεν διερεύνησε τους εν λόγω ισχυρισμούς και ούτε γνωρίζει αν κάποιος άλλος διερεύνησε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο χρόνος που η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε ποιους θα χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες κατηγορίας δεν ήταν σωστός και ότι αυτό μόλυνε τη διαδικασία και συνέβαλε στη μη επαρκή διερεύνηση της υπόθεσης. Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι η Νομική Υπηρεσία και πως απλά εκτελούσε οδηγίες, διαφωνώντας παράλληλα με τα περί μη επαρκούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης του από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργο Παπαϊωάννου ρωτήθηκε σε σχέση με τις ανακριτικές καταθέσεις που έλαβε από τον Χρίστο Γανωτή Διευθυντή της εταιρείας Elbiomec και ειδικότερα σε σχέση με τιμολόγιο της εταιρείας Elbiomec προς το Συμβούλιο Διαχείρισης Αδρανών Υλικών ύψους €63.180.

Συγκεκριμένα, του υπέβαλε ότι τιμολόγησε η Elbiomec, o Δήμος Γεροσκήπου πλήρωσε αφού πρώτα προέβη σε εκπτώσεις ο Ιωάννη Κοκότσης και ο Χρήστος Γανωτής έπαιρνε τα χρήματα για λογαριασμό της Elbiomec και τα επέστρεψε στον Ιωάννη Κοκότση.

Ο κ. Μαννούρης είπε ότι ρώτησε τον κ. Γανωτή για το συγκεκριμένο τιμολόγιο και πως ο κ. Γανωτής έδωσε τον δικό του ισχυρισμό τον οποίο και θεώρησε ικανοποιητικό. Επ’ αυτού ο κ. Παπαϊωάννου υπέδειξε στον μάρτυρα την ανακριτική κατάθεση που έλαβε από τον κ. Γανωτή ρωτώντας τον να του δείξει σε ποιο σημείο της κατάθεσης ρώτησε τον μάρτυρα γι’ αυτό το τιμολόγιο. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν του υπέβαλε ειδική ερώτηση και πως ο κ. Γανωτής αναφέρθηκε στο εν λόγω τιμολόγιο όταν τον ρώτησε αν έχει να πει κάτι άλλο.

Γενικά, πρόσθεσε ο μάρτυρας, ο κ. Γανωτής του φάνηκε ένας έντιμος κύριος ο οποίος δεν ήξερε πού πήγαιναν τα λεφτά. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector διαφώνησε με την τοποθέτηση αυτή.

Ολοκληρώνοντας την αντεξέταση του μάρτυρα, ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι από τις καταθέσεις του Χρήστου Γανωτή πρόκυπτε σωρεία ερωτημάτων τα οποία και δεν διερευνήθηκαν, και αυτό δεν επέτρεψε την αποκάλυψη του επιλήψιμου ρόλου του Ιωάννη Κοκότση και Αθανασίου Κατρή οι οποίοι οικειοποιούνταν χρήματα που ανήκαν σε άλλους. «Θα διαφωνήσω μαζί σας, οι απαντήσεις που μας έδωσε ο κ. Γανωτής ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και ήταν καθ’ όλα διαφωτιστικές» απάντησε ο Γιαννάκης Μαννούρη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή στις 9:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα