Δ. Συλλούρης: Οφειλή της πολιτείας να μην επαναληφθεί το Μάρι

Οφειλή η εφαρμογή άρτιου συστήματος συντονισμού για να μην επαναληφθεί το Μαρί, είπε ο Πρόεδρος Βουλής.

Οφειλή της πολιτείας, ως η αποτελεσματικότερη μορφή εξιλέωσης του κράτους για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού ως προς τους χειρισμούς που οδήγησαν στην έκρηξη στο Μαρί, είναι η εφαρμογή ενός άρτιου συστήματος συντονισμού και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στον χειρισμό ζητημάτων ασφαλείας, δήλωσε σήμερα

ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων πυροσβεστών στη ναυτική βάση στο Μαρί καθώς και όλων των κεκοιμημένων πυροσβεστών σήμερα, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και Αγίας Ειρήνης στον περίβολο του Αρχηγείου Αστυνομίας, είπε ότι μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή στη λήψη μέτρων και αποφάσεων για επιβεβλημένες ενέργειες.

Ένα τέτοιο σύστημα συντονισμού και εκπαίδευσης είναι αναγκαίο ώστε να προλαμβάνονται τέτοια τραγικά γεγονότα, που και δυστυχίες προκαλούν και την κρατική μας αξιοπρέπεια και υπόσταση προσβάλλουν.

«Συλλογικά και συντεταγμένα επιβάλλεται να εργαστούμε σκληρά για ένα κράτος ευνομούμενο και προνοητικό, που να διασφαλίζει την προστασία και ευημερία των πολιτών του», σημείωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «βαρύ χρέος μάς φέρνει όλους στον ιερό αυτό ναό σήμερα για το μνημόσυνο το οποίο τελείται στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών εν ώρα καθήκοντος στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί, καθώς και όλων των κεκοιμημένων πυροσβεστών που με αφοσίωση, αλτρουισμό και αυταπάρνηση πρόσφεραν άριστες υπηρεσίες στην Κύπρο και τον λαό της».

Χαρακτήρισε το σημερινό μνημόσυνο, «κατάθεση της ευγνωμοσύνης μας προς όλους τους πυροσβέστες που υπηρέτησαν την Κύπρο επιτελώντας το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης και ταυτόχρονα συνιστά υπόμνηση της μεγάλης θυσίας των πεσόντων πυροσβεστών που υπηρετούσαν στη ναυτική βάση μαζί με τα άλλα γενναία παλικάρια μας στις 11 Ιουλίου 2011, ημέρα που έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ισχυρή έκρηξη στο Μαρί «τον μαύρο εκείνο Ιούλη συγκλόνισε το νησί μας και σκόρπισε παντού απέραντη θλίψη, πόνο και πολλά γιατί», ενώ οι μέρες που ακολούθησαν υπήρξαν εφιαλτικές, οι στιγμές δραματικές και οι εικόνες συγκλονιστικές.

Δεκατρείς ήρωές μας, είπε, «πιστοί στο καθήκον προς την πατρίδα, κοίταξαν το πρωινό εκείνο κατάματα το φως του χρέους, που έσμιξε με τη λάμψη της καταστροφικής έκρηξης λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της πολιτείας, και θυσίασαν την ίδια τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης. Ανάμεσά τους τα έξι μέλη της ΕΜΑΚ Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιώργος Γιακουμή, Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου, που η αποστολή τους εκείνη την τραγική μέρα δεν έμελλε να έχει γυρισμό και έγινε αποστολή προς την αθανασία, κληροδοτώντας σε όλους μας ένα φωτεινό παράδειγμα ανδρείας και αρετής».

Πιστοί στην ηθική υποχρέωση να αποδίδουμε τις προσήκουσες τιμές σε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, με αισθήματα ευθύνης και απέραντου σεβασμού αποτίνουμε και φέτος φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πυροσβέστες της ανείπωτης τραγωδίας στο Μαρί, υποκλινόμαστε στη θυσία τους και ταυτόχρονα εκφράζουμε για πολλοστή φορά τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους, με την υπόσχεση να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο τόπος τέτοιες τραγωδίες, πρόσθεσε.

Παράλληλα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, μνημονεύουμε σήμερα και όλους τους πυροσβέστες που αντιμετώπισαν την αποστολή τους ως λειτούργημα ξεπερνώντας τα όρια της συνηθισμένης υπαλληλικής δράσης και διασφαλίζοντας, ως ακοίμητοι φρουροί, τη δημόσια ασφάλεια και προστασία θέτοντας σε μεγάλους κινδύνους τη ζωή τους την ίδια.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα