ΔΕΕ: Τι ισχύει για αίτηση αποποίησης κληρονομιάς

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε σήμερα ότι η εκ μέρους των γονέων παιδιού από κοινού κατάθεση της αιτήσεως ενώπιον του δικαστηρίου της επιλογής τους, συνιστά ανεπιφύλακτη εκ μέρους τους αποδοχή της διεθνούς δικαιοδοσίας του δικαστηρίου αυτού, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Ειρηνοδικείου Λέρου (Ελλάδα).

Το ΔΕΕ, εξετάζοντας υπόθεση αποποίησης κληρονομιάς δύο πολιτών με μόνιμο τόπο διαμονής την Ιταλία, εκτιμά ότι ελλείψει σχετικής αντιρρήσεως του εισαγγελέα, μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίσταται

σιωπηρή αποδοχή της παρέκτασης διεθνούς δικαιοδοσίας και από αυτόν τον διάδικο. Τέλος, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, εφόσον ο κληρονομούμενος κατά τον χρόνο του θανάτου του διέμενε στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται και η κληρονομιαία περιουσία και δεδομένου ότι δεν προκύπτουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η παρέκταση διεθνούς δικαιοδοσίας θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για την κατάσταση του παιδιού, μπορεί να γίνει δεκτό ότι η ως άνω παρέκταση διεθνούς δικαιοδοσίας συνάδει με το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι A. Saponaro και Κ.‑Χ. Ξυλινά, ενεργώντας για λογαριασμό της ανήλικης θυγατέρας τους, η οποία έχει την ελληνική ιθαγένεια, ζήτησαν από το Ειρηνοδικείο Λέρου άδεια αποποιήσεως της κληρονομίας του παππού του παιδιού αυτού από τη μητρική γραμμή.

Ο κληρονομούμενος, ο οποίος κατά τον χρόνο θανάτου του διέμενε στην Ελλάδα, απεβίωσε στις 10 Μαΐου του 2015 χωρίς να αφήσει διαθήκη.

Η κληρονομιαία περιουσία περιελάμβανε ένα αυτοκίνητο και μία βάρκα, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται στα 900 ευρώ.

Επιπλέον, ο κληρονομούμενος είχε καταδικασθεί από ποινικό δικαστήριο για απόπειρα απάτης, οπότε οι κληρονόμοι του διέτρεχαν τον κίνδυνο να ασκηθεί κατά αυτών από την παθούσα, αγωγή αποζημιώσεως.

Για τον λόγο αυτό, η σύζυγος και οι κόρες του κληρονομουμένου έχουν ήδη αποποιηθεί την κληρονομία, ο δε πατέρας και η μητέρα του παιδιού αυτού ζήτησαν για λογαριασμό της θυγατέρας τους, η οποία καλείται πλέον στην κληρονομία, άδεια αποποιήσεως της κληρονομιάς αυτής.

Δεδομένου ότι οι A. Saponaro και Κ.‑Χ. Ξυλινά, καθώς και η ανήλικη θυγατέρα τους, έχουν ως τόπο συνήθους διαμονής τη Ρώμη (Ιταλία), το Ειρηνοδικείο Λέρου διερωτάται ως προς τη διεθνή δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων να αποφανθούν επί της αιτήσεως των γονέων και, ειδικότερα, ως προς τη δυνατότητα παρεκτάσεως της διεθνούς δικαιοδοσίας βάσει του άρθρου 12 του κανονισμού 2201/2003.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα