Δείγματα ψεύτικων βίντεο-φωτογραφιών από τις ταραχές στην Γαλλία

Εικόνες από τις ταραχές στην Γαλλία, που έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες γαλλικές πόλεις, μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από γνήσια  βίντεο, κυκλοφορούν επίσης ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί, με πιθανότητα αύξησης της έντασης.

Το BBC Verify έχει ερευνήσει ορισμένα από αυτά.

Η εικόνα ταραχών από γαλλική ταινία

Μια εντυπωσιακή εικόνα που δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να οδηγεί ένα βαν

της γαλλικής αστυνομίας, με έναν να κρέμεται έξω από το παράθυρο να κραδαίνει ένα όπλο, κοινοποιήθηκε στο Twitter με τις λέξεις «Γαλλία, η φωτογραφία της ημέρας».

Το tweet, που δημοσιεύτηκε νωρίς στις 2 Ιουλίου είχε πάνω από 1,7 εκατομμύρια προβολές, αλλά είναι ψευδές - δεν είναι από τις τρέχουσες ταραχές στη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα είναι στιγμιότυπο από ταινία.

Το BBC Verify εξέτασε την εικόνα και, αναζητώντας προηγούμενες εκδόσεις της στο Διαδίκτυο, βρήκε ότι ήταν από τη γαλλική ταινία Athena - μια φανταστική αφήγηση ταραχών σε ένα προάστιο της πόλης - που έγινε το 2022.

Το άτομο που δημοσίευσε το tweet διευκρίνισε αργότερα ότι η εικόνα προοριζόταν να έχει «ενδεικτικό» χαρακτήρα. Στη συνέχεια την διέγραψε.

Πλάνα από άλλη ταινία

Πλάνα με αυτοκίνητα που πέφτουν από τα παράθυρα ενός πολυώροφου πάρκινγκ έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, με το μήνυμα: « Tι στο καλό συμβαίνει στην Γαλλία…».

WTF is going on in France… pic.twitter.com/auTFA451bi

— Gory (@goryphoto) July 1, 2023

Αυτό είναι ψευδές - είναι παλιό υλικό και φαίνεται σαν να προέρχεται από άλλη ταινία.

Το BBC Verify εντόπισε ότι η εικίνα είναι ένα tweet από τον Ιούνιο του 2016, το οποίο ισχυριζόταν ότι το βίντεο ήταν από τα γυρίσματα της ταινίας δράσης Fast and Furious 8 - η οποία γυρίστηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες σε αυτό το tweet, το BBC Verify εντόπισε το βίντεο σε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης στην Prospect Avenue East στο Κλίβελαντ.

Τα χρώματα των αυτοκινήτων και το εξωτερικό του κτιρίου ταιριάζουν με μια σκηνή από την ταινία, που βγήκε το 2017.

Παλιά πλάνα ενός "ελεύθερου σκοπευτή"

Τις τελευταίες ημέρες, ένα βίντεο κοινοποιήθηκε επανειλημμένα στο Twitter και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, Telegram που δείχνει έναν άνδρα με κουκούλα, σε μια ταράτσα να δείχνει κάτι που φαίνεται να είναι ένα τουφέκι.

Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε το βίντεο με το συνοδευτικό μήνυμα: «Ο ταραχοποιός στη Γαλλία παίρνει θέση ελεύθερου σκοπευτή με κλεμμένο αστυνομικό τουφέκι». Ένας άλλος λογαριασμός ισχυρίζεται ότι το τουφέκι κλάπηκε από βαν της αστυνομίας.

Ένας χρήστης του Telegram εμφάνισε το emoji της φωτιάς δίπλα στη γαλλική σημαία .

Το βίντεο έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε διαφορετικές πλατφόρμες και λογαριασμούς και έχει γίνει retweet χιλιάδες φορές.

Αλλά το βίντεο δεν γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών αναταραχών, είναι παλιό υλικό.

Αναζητώντας προηγούμενες περιπτώσεις του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το BBC Verify μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 13 Μαρτίου 2022.

Τα ρούχα του άνδρα, η θέση του στην ταράτσα και τα ορατά κτίρια είναι πανομοιότυπα και στα δύο tweets.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η ακριβής τοποθεσία ή αν το τουφέκι ήταν αληθινό ή αντίγραφο όπλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα