Δεκάδες νεκρά σκυλιά στα κατεχόμενα – Πώς μεταδίδεται ο ιός

Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την έξαρση της νόσου «Care» (Canine Distemper Virus CDV), που έχει σαν αποτέλεσμα να πεθαίνουν δεκάδες σκυλιά στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για νόσο που μοιάζει με την ιλαρά και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, μέχρι στιγμής έχει προκληθεί ο θάνατος σε 100 σκυλιά σε καταφύγιο στην Κερύνεια, ενώ έχουν προκληθεί δεκάδες θάνατοι σκύλων σε άλλα καταφύγια των κατεχομένων.

Η νόσος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει εξελιχθεί σ’ επιδημία στα κατεχόμενα,

αφού φαίνεται να μην υπάρχουν εμβόλια και κάποια φάρμακα που χρειάζονται για ν’ αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο κινδυνεύουν τα σκυλιά, οι αλεπούδες, τα κογιότ, οι λύκοι, τα τσακάλια και οι νυφίτσες. Προσβάλλει σκύλους όλων των ηλικιών, ενώ περισσότερο ευπαθή είναι τα κουτάβια που δεν έχουν αντισώματα μητρικής προελεύσεως.

Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι οι αναπνευστικές εκκρίσεις. Η εκδήλωση του ιού αρχίζει περίπου 7 μέρες μετά τη μόλυνση και πολλές φορές η άνοδος στη θερμοκρασία του ζώου, μπορεί να περάσει και απαρατήρητη τις πρώτες 3-6 μέρες.

Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανισθούν γαστρεντερικά ή και αναπνευστικά συμπτώματα, τα οποία συχνά επιδεινώνονται από δευτερογενείς βακτηριακές μολύνσεις.

Για το θέμα τελούν ενήμερες και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Keywords
Αναζητήσεις
επιδιμια απο κατεχομενα
Τυχαία Θέματα