Δεν αποδίδουν τα εργαλεία των τραπεζών για τις εκποιήσεις

Ένα στα εκατό ακίνητα από εκείνα για τα οποία αποστέλλονται επιστολές εκποίησης, τελικά καταλήγουν να εκποιούνται από τις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα.

Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της StockWatch, την αποτυχία

του συστήματος που -κατά τα λοιπά- ενισχύθηκε νομοθετικά από την Κυβέρνηση με σχετικά νομοθετήματα, προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες η επιπλέον δυνατότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται, από τη στιγμή της εφαρμογής της διαδικασίας των εκποιήσεων, τα ακίνητα που έχουν πωληθεί ανέρχονται σε μόλις 26 από ένα σύνολο 2.345, πλήθος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,1%.

Εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντες έτους, οι οφειλέτες που έλαβαν ειδοποιητική επιστολή από τα τραπεζικά ιδρύματα, ανέρχονται σε στις 389 από 332 το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, ενώ από τις επιστολές που εστάλησαν από το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι 1267 αφορούν σε αγροτεμάχια, με τα οικόπεδα να ανέρχονται στα 373.

Όσον αφορά στις πρώτες κατοικίες, αυτές ανέρχονται σε μόλις στις 61 επιστολές, καθώς στη νομοθεσία προνοείται όριο 250 τετραγωνικών μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έτσι, παρόλο που οι επιστολές εστάλησαν και οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, οι πωλήσεις είναι μόλις κάποιες δεκάδες, χωρίς να παρατηρείται κάποια ουσιαστική βελτίωση στο πρόβλημα, με τα αποτελέσματα να μην διαφοροποιούνται ούτε στον δεύτερο πλειστηριασμό.

Από πλευράς τραπεζών, εκείνο που προτάσσεται είναι ότι η διαδικασία των επιστολών ενισχύει τους διακανονισμούς με τους οφειλέτες, συμβάλλοντας στην έμμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με τις αναδιαρθρώσεις, ωστόσο, να δείχνουν επιβράδυνση, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν στα €10,9 δισ. από €11,3 δισ. στο τέλος του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα