Δεν αποκλείει πολιτικές σκοπιμότητες με Total η ΕΔΕΚ

“Δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή και να διερευνήσει μόνο την τεχνική διάσταση του θέματος της φυγής της TOTAL από την Κύπρο, δηλαδή την γεωλογική, γιατί ίσως υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση”, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Τουρκία μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις

έχει παρέμβει με τρόπο πολιτικό στο να ακυρώσει διάφορες συμφωνίες, είτε της Ελλάδας με διάφορες χώρες ή ενδεχομένως και της Κύπρου.

"Γι ` αυτό ακριβώς η έκκληση μας προς την Κυβέρνηση είναι να μελετήσει σε βάθος και με προσοχή το ενδεχόμενο , για την απομάκρυνση της συγκεκριμένης εταιρείας, να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες, ή να υπάρχουν και πολιτικές διαστάσεις, δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό όμως οφείλουμε να το υποδείξουμε και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δε είναι τυχαία , είναι γαλλικών συμφερόντων, είναι προφανές ότι η Γαλλία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο διεθνές πεδίο και κυρίως ως μέλος του ΣΑ πολλές φορές στο παρελθόν στήριξε σταθερά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και περιθώριο , εάν και εφόσον αυτό μπορεί να γίνει, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομάκρυνση της εταιρείας από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και να γίνει αξιοποίησή τους με την εμπλοκή χωρών οι οποίες διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

Μόνο με αυτό το τρόπο, τόνισε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις χώρες προς όφελος της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο τουρκικός επεκτατισμός λειτουργεί απροκάλυπτα και οι πιέσεις στη δική μας πλευρά είναι πάρα πολύ μεγάλες με κύριο ακριβώς στόχο να προχωρήσει μαι διαδικασία επίλυσης που δεν εγγυάται ότι η κατάληξη της θα είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα λύση που πιθανό θα ευνοεί τα τουρκικά συμφέροντα και τους τουρκικούς επεκτατικούς στόχους και κυρίως αυτό που η Τουρκία από δεκαετίες έχει χαράξει ως βασική στρατηγική επιδίωξη, δηλαδή πρόσθεσε, την ολική κατάκτηση της Κύπρου , είτε δια μέσου της εδαφικής προσάρτησης ή του πολιτικοστρατιωτικού ελέγχου.

Εξαγγελία ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση

Η εξαγγελία της ΕΚΤ για δυνατότητα παραχώρησης ρευστότητας σε τράπεζες ή κράτη δια μέσου της αγοράς εθνικών ομολόγων είναι μια απόφαση προς την ορθή κατεύθυνση και έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Εκτιμούμε, είπε, ότι στην περίοδο που διανύουμε, της οικονομικής ύφεσης αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει πολλές χώρες της ΕΕ και κυρίως του Νότου, η άντληση ρευστότητας από τα τραπεζικά συστήματά αυτών των χωρών είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα για δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

"`Εστω όμως και καθυστερημένα χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση και πρωτοβουλία, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να δηλώσουμε ότι από μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να δρομολογήσει διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας, εάν το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν λειτουργήσουν κατά τρόπο άμεσο και αποδοτικό και που να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτή τη ρευστότητα, έτσι ώστε να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το τραπεζικό σύστημα να δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους βιώσιμες αναπτύξεις, βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κίνητρο τη δημιουργία αυξημένης παραγωγικότητας και αύξησης νέων θέσεων εργασίας", δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα