Δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα

Την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, για άσκηση επιρροής στην Τουρκία, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης
Συζήτηση για το Κυπριακό είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Μπαν Κι Μουν από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,

στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον ΓΓ για τη μέχρι σήμερα πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πλαίσιό τους. «Ζήτησα τη συμβολή αλλά και τη συνδρομή του ΓΓ, ώστε οι όποιοι εμπλέκονται να συμβάλουν ενεργά στο να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν -αν αυτό είναι εφικτό- μια λύση που οπωσδήποτε να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλλάττει από κατοχικά στρατεύματα, να την απαλλάττει από εγγυήσεις ή εγγυητές, που να δημιουργεί προοπτικές, έτσι ώστε το μελλοντικό κράτος, το οποίο θα είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως προς την ΕΕ αλλά και ως προς τις προσδοκίες των πολιτών», είπε.

Όχι νέο 2004
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης «πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Χρονοδιαγράμματα δεν είναι δυνατόν ούτε να αποδεχθούμε, ούτε και θα ωφελήσουν. Αν υπάρχει η καλή βούληση και η αποφασιστικότητα, θα υπάρξει πρόοδος χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα». Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Μπαν Κι Μουν αναμένει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε λύση. «Έχει αναλάβει, αν θέλετε, και έχει εκφράσει την ευχή οι καλές του υπηρεσίες να επεκταθούν σε βαθμό που να υποβοηθήσει, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν», ανέφερε.

Ο κ. Μπαν συμφώνησε με τις αναφορές του Προέδρου, λέγοντας ότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάξει και υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες είναι αυτοί που έχουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και αποφασίζουν πώς θέλουν να προχωρήσουν κι αν επιθυμούν τη βοήθειά του, προσφέρθηκε να την προσφέρει. Ο Πρόεδρος επισήμανε στον ΓΓ πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δείξουν προθυμία να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα, παραθέτοντας και το παράδειγμα της Τουρκίας, από την οποία προσδοκά να κάνει κάτι. Πάντως, σε σχέση με την Τουρκία, φαίνεται πως όλοι τηρούν στάση αναμονής, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Δεν προγραμματίζεται κοινή συνάντηση
Ερωτηθείς, αν έχει ζητηθεί από μέρους του ΓΓ να υπάρξει κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν ηγέρθη κάτι ανάλογο και δεν ήταν δυνατό να εγερθεί, διότι βρισκόμαστε σε πολύ πρόωρο στάδιο για να αναμένει κανείς τέτοια συνάντηση. «Έχω μάλιστα πει στον ΓΓ ότι θα ήταν σφάλμα εάν απλώς συναντιόμαστε, ή βεβιασμένα και προχωρούσαμε σε συναντήσεις, γιατί θα κρίνονταν ως κοινωνικό γεγονός και όχι ως γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει αποτέλεσμα. Έχω πει ότι στο μέλλον ενδεχομένως να απαιτηθούν παρεμβάσεις και είναι τότε που οπωσδήποτε θα ζητήσουμε, αν και εφόσον αυτό κριθεί ως ανάγκη, την ενεργό παρέμβαση εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη στάση -εάν υπάρξει- από τις εμπλεκόμενες πλευρές», εξήγησε.

Συγχαρητήρια και δέσμευση
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΓΓ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί των επιτευγμάτων των κυπριακών διαπραγματεύσεων από την επανέναρξη των συνομιλιών τον Μάιο του 2015. «Ο ΓΓ συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη και την ηγεσία με το όραμα που επέδειξε και την πρόοδο που πέτυχε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί. Ο ΓΓ καλωσόρισε ιδιαίτερα τη δέσμευση των ηγετών να εργαστούν ακούραστα, με σκοπό την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν», είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ισχυρή του δέσμευση να υποστηρίξει τους Κυπρίους σ’ αυτήν την κρίσιμη σημαντική προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο ΓΓ είπε πως ο ίδιος, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ στηρίζουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό. Ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και προθυμοποιήθηκε, αν τα μέρη χρειαστούν τη βοήθειά του, να το πράξει. Στο μεταξύ κάποια στιγμή -υπολογίζεται μέχρι τα τέλη του έτους- θα υποβάλει την έκθεση των καλών του υπηρεσιών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες
Σε παρέμβασή του χθες, στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα πού προκύπτει πρόοδος και πού υπάρχουν διαφωνίες, καθώς επίσης και για την ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με ειδική αναφορά στην Τουρκία, μέσα από πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα μέσα κι όχι μέσα από διακηρύξεις, να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μέσα από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα που αφορούν τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία των συνομιλιών, ειδικότερα λαμβάνοντας υπ' όψιν πρακτικές του παρελθόντος που απέτυχαν. Αν θέλετε, κοινή ήταν η διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί στο να μας επιτρέψουν να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι οικονομικές πτυχές
Κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μαρθ Έιντε στο Twitter, ότι συζήτησε χθες την οικονομική πτυχή λύση του Κυπριακού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε τυχαία συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Είναι ένα θέμα που, επαναλαμβάνω, άρχισε να συζητείται μετά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι στις πτυχές που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα της λύσης θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις και λύσεις πριν από την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, αφού το θέμα αυτό ανησυχεί -και πολύ λογικά- την πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται συζήτηση με διάφορους οργανισμούς που σχετίζονται με τα οικονομικά δεδομένα και όχι μόνο, ούτως ώστε να έχουμε απαντήσεις στα θέματα που άπτονται αυτής της πτυχής του Κυπριακού». Σημειώνεται ότι ο κ. Έιντε συζήτησε το θέμα και με την Αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριάρχησαν και στη συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, παρουσία του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. «Ζητήθηκε η βοήθεια των ΗΠΑ, ως μέλους του Σ.Α., αλλά και λόγω των πολύ στενών διμερών μας σχέσεων, να βοηθήσει προς την κατεύθυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη, προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με ειδική αναφορά στην ανάγκη όπως η Τουρκία, μέσα από πολύ συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες, να αποδείξει στην πράξη αυτό που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως έγινε εκτενής συζήτηση για τη στρατηγική εταιρική μας σχέση. Είναι σημαντικό, είπε, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον στρατηγικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θεωρούν ότι μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας -βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος με τις ΗΠΑ- θα πρέπει αυτός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχυθεί». Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τα δύο θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, υπό την έννοια ότι «η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή στέλνει και μηνύματα σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν». Μηνύματα, πρόσθεσε, ότι αναμένουμε από την Τουρκία συγκεκριμένες ενέργειες. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και Τούρκων, και σίγουρα το Κυπριακό θα είναι υψηλά στην ατζέντα.

Αμερικανική υποστήριξη
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συνάντηση Κέρι-Αναστασιάδη, είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών «καλωσόρισε τη συνεχή πρόοδο στην υποβοηθούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επαναβεβαίωσε τη σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία». Ανέφερε ακόμη πως οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν διμερή θέματα, «συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και κοινές περιφερειακές ανησυχίες». Σημειώνεται ότι ο κ. Κέρι, που θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Μουσταφά Ακιντζί, επέδειξε ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα