Δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες, δεν αγοράζονται ακίνητα

Η αδυναμία των τραπεζών να παραχωρήσουν δάνεια προκειμένου η αγορά να αρχίσει την ανοδική της πορεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI ) Κύπρου, Νικόλα Λεμονάρη, ο οποίος επισημαίνει ότι στους πλειστηριασμούς σπιτιών, οι τιμές είναι κάτω από το 50% των τιμών πώλησης προ κρίσης και εντούτοις δεν υπάρχει ενδιαφέρον για

αγορά.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου της αγοράς κατοικίας εξακολουθεί να είναι η αδυναμία των τραπεζών να παραχωρήσουν δάνεια προκειμένου η αγορά να αρχίσει την ανοδική της πορεία”, δήλωσε ο κ. Λεμονάρης στο ΚΥΠΕ.

Ενόσω οι τράπεζες δεν έχουν την ικανότητα να δανειοδοτούν σε κανονικούς ρυθμούς για να αγοράζει και να επενδύει ο ενδιαφερόμενος, τότε το πρόβλημα συνεχίζεται, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς στους οποίους προβαίνουν οι τράπεζες “με συνοπτικές διαδικασίες”, όπως τις περιέγραψε, ο κ. Λεμονάρης είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά αγοραστικό ενδιαφέρον “γιατί δεν υπάρχει χρήμα”.

Περιουσίες εκατομμυρίων, πρόσθεσε, “πωλούνται για ψίχουλα”.

Όπως δήλωσε, σε πλειστηριασμούς στους οποίους ήταν παρών ο ίδιος, παρατήρησε ότι οι τιμές είναι πιο κάτω από το 50% -κυμαίνονται περίπου στο 40%- των τιμών που ίσχυαν προ της κρίσης και παρόλα αυτά “δεν υπάρχει ούτε ένας να ενδιαφερθεί για αγορά”. Πλειστηριασμοί, συνέχισε, γίνονται και σε άλλες χώρες, αλλά όταν λειτουργεί υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Λεμονάρης, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών για δύο θητείες, για 15 χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Πάφου, Πρόεδρος της FIABCI για μία θητεία και σήμερα επίτιμος Πρόεδρος της, ανέφερε πως η αγορά του 2016 ήταν κάπως καλύτερη από το 2015, αφού περισσότεροι ξένοι άρχισαν να αγοράζουν κατοικίες και να επενδύουν στην Κύπρο.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις παλιές καλές χρονιές του παρελθόντος.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως το 2017 συνεχιστεί με τους ρυθμούς του 2016, οδηγώντας σε ανάκαμψη.

Ορισμένες πράξεις που σήμερα γίνονται, εκτελούνται είτε αναγκαστικά, όπως είπε, είτε από λίγους ξένους επενδυτές ή και κάποιους Κύπριους που εξακολουθούν να διαθέτουν χρήματα.

Η αγορά θα ξεκινήσει να κινείται ανοδικά ξανά, ανέφερε, μόλις οι τράπεζες αρχίσουν και πάλι να δίνουν δάνεια για τέτοιες επενδύσεις.

Χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλο λάθος την κατάργηση του θεσμού της μεμονωμένης κατοικίας, τονίζοντας ότι υπάρχει παραπληροφόρηση από κάποιους, που υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία, δηλαδή οι Δήμοι και οι Κοινότητες, επωμίζονται τα έξοδα δημιουργίας υποδομών και παροχής υπηρεσιών στους ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών.

“Αυτά τα έξοδα, τα επωμίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών, οι οποίοι πλέον θα είναι έρμαιο στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού θα αναγκάζονται να αγοράζουν οικιστικά οικόπεδα για την ανέγερση των κατοικιών τους”, κατέληξε ο Νικόλας Λεμονάρης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα