Δεν έληξε η ετοιμότητα για την πετρελαιοκηλίδα-Ζητήθηκε τεχνική βοήθεια από ΕΕ

Δεν έληξε η ετοιμότητα των αρμοδίων Αρχών για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, που ξεκίνησε από την παράκτια περιοχή της Συρίας και προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, ανέφερε σήμερα η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας.

Διαβάστε ακόμη: Τεχνική βοήθεια από την ΕΕ για αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας ζήτησε η Κύπρος

Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού

Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, όπου συνέρχεται η Ομάδα Αντίδρασης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Αργυρού είπε πως «όχι δεν έχουμε λήξη ετοιμότητας. Η Ομάδα Αντίδρασης συνεχώς παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση και θα γίνει λήξη όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, όταν κριθεί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίδραση στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά του κόλπου Αμμοχώστου».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «από την εικόνα που έχουμε της 31ης Αυγούστου και συγκρίνοντας την με αυτή της 29ης του μήνα, έχοντας και το μοντέλο προσομοίωσης διασποράς της πετρελαιοκηλίδας, το μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας, που φαίνεται ότι είναι γυαλάδα πετρελαίου, έχει μετακινηθεί βορειοανατολικά Τουρκίας – Συρίας. Όμως παρέμενε ένα μικρό κομμάτι στην περιοχή του Αποστόλου Αντρέα το οποίο, με βάση τη δορυφορική εικόνα, έχει σπάσει σε διάφορα κομμάτια».

Σημείωσε ακόμα πως «όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, γίνεται έλεγχος και επιβεβαίωση. Τα κομμάτια που ήταν εντός του κόλπου και σε απόσταση 20 – 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Κάβο Γκρέκο, έχουν ελεγχθεί από θαλάσσια και πτητικά μέσα που διαθέτουμε, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας».

Σύμφωνα με την κα. Αργυρού «ορισμένα μικρά κομμάτια παρ’ όλο που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για πετρελαιοκηλίδα, εντούτοις έχουν διερευνηθεί και δεν έχει σχέση με πετρελαιοκηλίδα».

Σε ερώτηση για το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάνδρεια» απάντησε ότι το συγκεκριμένο σκάφος «βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περιοχή ώστε εάν χρειαστεί να μπορέσει άμεσα να ενεργήσει. Προς το παρόν, εφόσον δεν έχουμε πετρελαιοκηλίδα δεν κρίνεται ότι χρειάζεται να ενεργήσει» είπε και επανέλαβε πως «αυτό που είδαμε είναι γυαλάδα πετρελαίου η οποία με την ροή των κυμάτων, διασπάται και διασπείρεται».

Όμως, συνέχισε «κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και έχουμε όλα τα μέσα ώστε σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε επεισόδιο, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Επί του παρόντος δεν φαίνεται οποιοσδήποτε κίνδυνος στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από επίδραση πετρελαιοκηλίδας – γυαλάδα» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε ένα δυναμικό περιβάλλον, έχουμε μία κηλίδα που βρίσκεται βορειοανατολικά και πρέπει να το παρακολουθούμε μέχρι να κρίνουμε ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα».

Ερωτηθείσα για το Σχέδιο ΚύπροςΕλλάδα – Ισραήλ, που αφορά μεγάλο περιστατικό ρύπανσης, η Μαρίνα Αργυρού απάντησε πως «έχουν ενημερωθεί οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές των δύο χωρών και εάν κριθεί αναγκαίο είναι σε ετοιμότητα. Προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαίο, καθότι δεν έχουμε στη θαλάσσια μας περιοχή πετρελαιοκηλίδα και δεν έχουμε να κάνουμε με αργό πετρέλαιο, δεν έχουμε κηλίδα μαζούτ» που χρειάζεται να ειδοποιηθούν πολλά μέσα.

Ωστόσο είπε, «εμείς συνεχίζουμε, το παρακολουθούμε, έστω και με την περιορισμένη πληροφόρηση που είχαμε, αφού δεν είχαμε άμεση πρόσβαση για επιβεβαίωση, έχουμε συμπεράνει πως όλη η έκταση είναι γυαλάδα. Με βάση τις δικές μας πληροφορίες και τη δική μας ανάλυση, εκεί που έχουμε πρόσβαση, έχουμε συμπεράνει ότι είναι γυαλάδα» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας στις δηλώσεις της έκανε αναφορά και σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι το Τμήμα, αναφορικά με την παρακολούθηση της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται οτι η Κύπρος έχει ζητήσει την τεχνική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

Διαβάστε ακόμη: Χελώνα ανασύρθηκε νεκρή από μολυσμένη περιοχή ανοικτά της Καρπασίας (VID)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα