Δεν ήταν ποτέ αστυνομικοί ή πυροσβέστες αλλά ήταν διαγραμμένοι έφεδροι!

Τρύπα να ξεγελούν το σύστημα της εφεδρείας φαίνεται πως βρήκαν κάποιοι οι οποίοι με πρόφαση το ότι ήταν αστυνομικοί ή πυροσβέστες δεν υπηρετούσαν εφεδρεία. Έλα όμως που δεν υπήρξαν ποτέ ούτε πυροσβέστες αλλά ούτε αστυνομικοί!

Όπως καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 24(1)(η) του περί ΕΦ Νόμου 19(Ι)/2011, τα μέλη της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί

στην ΕΦ, περιλαμβάνονται στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία.

Διαβάστε επίσης: ΓΕ: Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα το παίζουν «φοιτητές» για να μην πάνε έφεδροι

Η ελεγκτική στον έλεγχό της εντόπισε 7 άτομα που περιλαμβάνονταν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της ΕΦ, με την αιτιολογία ότι είναι μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία ωστόσο ουδέποτε υπήρξαν μέλη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ούτε προσλήφθηκαν ποτέ ως έκτακτοι πυροσβέστες. 

Τα ευρήματα της Υπηρεσίας

(i) Εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις ατόμων που περιλαμβάνονταν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, με την αιτιολογία ότι αυτά είναι μέλη της Αστυνομίας, αλλά ουδέποτε υπήρξαν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

(ii) Συνολικά 42 άτομα, τα οποία παραιτήθηκαν από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξακολουθούσαν, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24(3)(γ) του Νόμου, να περιλαμβάνονται στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της ΕΦ, παρόλο ότι παρήλθε αριθμός ετών από την ημερομηνία παραίτησής τους.

(iii) Χορηγήθηκε σε σύνολο 35 ατόμων αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας στην ΕΦ, με την αιτιολογία ότι ανήκουν στα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, τα οποία ωστόσο είχαν προσληφθεί με τον τίτλο του «Ειδικού Αστυφύλακα» επ΄ ωφελεία άλλων φορέων (πχ Κυβερνητικών Τμημάτων/Υπηρεσιών, Δήμων, Ιερών Μητροπόλεων, Πρεσβειών, Κεντρικής Τράπεζας) και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται σε καμία επετηρίδα μελών της Δύναμης, ούτε στις καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού της Αστυνομίας που τηρούνται στο λογιστήριο, καθότι αμείβονται από Κονδύλια των αντίστοιχων φορέων στους οποίους απασχολούνται.

(iv) Εντοπίστηκαν επίσης 9 περιπτώσεις εν αποστρατεία στελεχών της ΕΦ, που παραμένουν επί σειρά ετών στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, ενώ θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί, από την ημερομηνία αποδοχής της αναφοράς παραίτησής στους, στη διατεθείσα δύναμη της εφεδρείας.  

(v) Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε αναφορικά με την αποκατάσταση των πιο πάνω ευρημάτων, διαπιστώσαμε ότι το ΓΕΕΦ/ΔΕΠΣ, κατόπιν συνεργασίας με τα αρμόδια Τμήματα Προσωπικού της Αστυνομίας Κύπρου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προέβη στην επικαιροποίηση των στοιχείων που τηρούνται στη βάση δεδομένων του, καθώς και στον καθολικό έλεγχο των πιο πάνω εσφαλμένων καταχωρίσεων στην προσωρινά διαγραμμένη δύναμη εφεδρείας

Οι 45 περιπτώσεις επιστρατευτικής τακτοποίησης αφορούν στους εφέδρους που απώλεσαν την ιδιότητα του Αστυνομικού, Ειδικού Αστυνομικού, Πυροσβέστη και Έκτακτου Πυροσβέστη, καθώς επίσης ενός στρατιωτικού, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος (50ο) της ηλικίας τους.

Η ελεγκτική σημειώνει ότι 12 άτομα, παρόλο ότι αναζητήθηκαν από τα ΤΕ, δεν εντοπίσθηκαν και στάλθηκαν σχετικές επιστολές προς τους Αστυνομικούς Σταθμούς για εξακρίβωση των στοιχείων τους. Ωστόσο, παρά τις κατ’ επανάληψη υπενθυμίσεις που έγιναν προς τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους μέχρι στιγμής.

Από τις συνολικά 35 περιπτώσεις οριστικής απαλλαγής/διαγραφής, οι 33 αφορούν σε άτομα που συμπλήρωσαν το πεντηκοστό έτος (50ο) της ηλικίας τους, ενώ οι υπόλοιπες δύο αφορούν σε ένα αποβιώσαντα και ένα άτομο που κρίθηκε ακατάλληλο για κατάταξη, έπειτα από εξέταση της σωματικής του ικανότητας.

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι, από το σύνολο των 21 περιπτώσεων που παρέμειναν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, οι 17 αφορούν σε ειδικούς αστυνομικούς και ένα αστυνομικό των Βρετανικών Βάσεων. Παρόλο που το ΥΠΑΜ, στο υπό εξέλιξη τροποποιητικό προσχέδιο του περί ΕΦ Νόμου 19(Ι)/2011, έχει συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες κατηγορίες αστυνομικών στους δικαιούχους αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας, η πιο πάνω ενέργειά του δεν θεωρείται σύννομη, καθότι δεν βρίσκει στέρεο έρεισμα στις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, καταλήγει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα