Δεν νοείται λύση, χωρίς λύση του θέματος των αγνοουμένων

Η σημερινή συνεδρία του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, σε ψήφισμα που ενέκρινε, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειες του προς κάθε δυνατή κατεύθυνση για λύση του προβλήματος των αγνοουμένων, χωρίς άλλη καθυστέρηση και να καταστήσει σαφές στις υπό εξέλιξη συνομιλίες πως η επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων,

Ε/κ και Τ/κ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ευόδωση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Τον καλεί ακόμη να επαναβεβαιώσει την πάγια διακηρυγμένη θέση της Κυπριακή Κυβέρνησης πως το θέμα των αγνοουμένων είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την ίδια και τον λαό της Κύπρου και πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς τη λύση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, καλεί ακόμη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι που το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να επιταχυνθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων με πλήρη και πειστικά στοιχεία.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας, έγινε μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των ταυτοποιηθέντων αγνοουμένων και των αποβιωσάντων.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1963-64, Χάρης Συμεωνίδης, είπε ότι “το παράπονο μας, ο φόβος μας, εμάς των συγγενών των αγνοουμένων, είναι πως δεν βλέπουμε πως η λύση του εθνικού μας προβλήματος, αν φυσικά επιτευχθεί, θα συμβάλει και στον τερματισμό του δικού μας δράματος”.

Λυπούμαστε και ανησυχούμε, σημείωσε, γιατί όπως διαπιστώνουμε, στα τόσα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ενώπιον μας η άλλη πλευρά, και στα τόσα “θέλω” και “απαιτώ” που καθημερινά προβάλει, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η δική μας πλευρά δεν έθεσε ούτε έναν όρο, ούτε ένα αίτημα, ούτε μια προϋπόθεση, ούτως ώστε να εξασφαλίσει τη δέσμευση της για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μας.

“Κι αν το Κυπριακό επιλυθεί – κάτι που ασφαλώς όλοι ευχόμαστε – ποιος θα νοιαστεί στη συνέχεια για το δικό μας πρόβλημα, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα και μια σαφής συμφωνία με την οποία να υποχρεώνεται η άλλη πλευρά -και κυρίως η Τουρκία- να δώσει λύση και στο δράμα των αγνοουμένων μας;”, διερωτήθηκε, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να είναι “κόκκινη γραμμή” για τη δική μας πλευρά.

Σε χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου Γιαννάκης Κοντός, ανέφερε ότι οι οργανώσεις συγγενών της κυπριακής τραγωδίας δεν θα έπρεπε ακόμα να υπάρχουν, γιατί το ξεκάθαρο ανθρωπιστικό πρόβλημα που χειριζόμαστε δεν θα έπρεπε ακόμα να υφίσταται.

“Όμως όσο περνά ο χρόνος, το πρόβλημα διαιωνίζεται, έτσι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρχουν οργανώσεις όπως τις δικές μας για να διατηρούν το θέμα ζωντανό. Ανάγκη, επίσης, υπάρχει για συμβουλευτικά σώματα, που να υποβοηθούν στη χάραξη εκστρατείας που να αντικρούει την προπαγάνδα και τις ραδιουργίες της Τουρκίας και να πιέζει για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους”, πρόσθεσε.

Στη συνεδρία διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με την υπογραφή της Μαρίας Καλμπουρτζή, η οποία αναφέρθηκε στη “μέτρια απόφαση” κατά την πρόσφατη σύνοδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης.

“Μια απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στα προφανή δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων, που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες αναζητούν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους. Οι χαλαρές προτροπές της απόφασης της συνόδου, για τη δέσμευση του τουρκικού κράτους, της ευαισθητοποίησης και της ανταπόκρισής του στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημιουργούν εικόνα τεχνοκρατικών εκτιμήσεων, που δεν ανταποκρίνονται στο τεράστιο και χρονίζον ανθρωπιστικό θέμα”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα