Δεν παραιτείται ο Γιάνης Βαρουφάκης

Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι αμέσως μετά τις πιέσεις που υπέστη από τους εταίρους και ομολόγους του στο Eurogroup της Λετονίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την παράιτησή του, διέψευσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

«Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται και δημοσιεύονται ανακρίβειες που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία

κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Ρίγα, στις 24 Απριλίου, όλες οι πληροφορίες συνηγορούσαν στο ότι αυτή διεξήχθη «σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα», με τον κ. Βαρουφάκη να δέχεται «έντονες πιέσεις» και σε ορισμένες περιπτώσεις «σκληρές επικρίσεις» για τη δική του «στάση και πρακτική» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ λέγεται πως είχε ενοχληθεί ανοικτά από τη συμπεριφορά των εταίρων του και δεν παρέστη στο καθιερωμένο δείπνο μαζί τους στο πέρας της συνόδου.

Πάντως, σε συνέντευξή του το Σάββατο, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχτηκε επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, και εξέφρασε μάλιστα δυσαρέσκεια που ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία.

Οι σχέσεις Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ, είναι γνωστό ότι από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση στην Αθήνα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, όταν και ο Ελληνας Υπουργός είπε στην παρθενική τους, κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι «η τρόϊκα έχει τελειώσει», υπήρξαν δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε στενός συνεργάτης του Ολλανδού Υπουργού.

Λίγες μέρες μετά, πάντως, από την σύνοδο της Λετονίας, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας προχώρησε σε μία ανασύνταξη προσώπων και αρμοδιοτήτων στη βασική διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, με την αναβάθμιση του Γιώργου Χουλιαράκη, στενού συνεργάτη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ως ουσιαστικού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ομόφωνα απεφάνθησαν ότι η αναδόμηση αυτή, η οποία και χαιρετίστηκε από μερίδα των Ευρωπαίων εταίρων, ισοδυναμούσε με «περιθωριοποίηση του σούπερσταρ της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή κοντά στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, ότι «η οικονομική ομάδα κάνει άριστα τη δουλειά της, και το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η κυβέρνηση είναι να μπει σε συζητήσεις περί παραιτήσεων και περιθωριοποιήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα