«Δεν πιστεύω ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας θα επιβιώσει»

Το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι «αξιολύπητο», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ, κατά τη διάρκεια συζήτησης της έκθεσης στην πρώτη ημέρα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σάντσεζ Αμόρ εκτός από το «αξιολύπητο» επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, έκανε λόγο και για «εσκεμμένη παλινδρόμηση από την προηγούμενη κατάσταση». «Δεν πιστεύω ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας θα επιβιώσει τα επόμενα 5 χρόνια», τόνισε,

προσθέτοντας ότι το απρόβλεπτο της τουρκικής συμπεριφοράς οδηγεί την Τουρκία σε δαπανηρή για εκείνην απομόνωση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σάντσεζ Αμόρ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν ταυτίζεται με τον Ερντογάν, υποδεικνύοντας ότι το βέτο του Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία είναι «δώρο στο Κρεμλίνο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι (ο οποίος αντικατέστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ), ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν ανησυχεί για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατία στη χώρα.

Ακόμη, ο κ. Βαρχέλι επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μη επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει προκλήσεις στα Βαρώσια και να επιστρέψει στον διάλογο. «Καλούμε την Τουρκία να συνταχθεί με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, συμπλήρωσε. Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος-κλειδί, αλλά δεν μπορούμε να δικαιολογούμε τις οπισθοδρομήσεις της, κατέληξε ο κ. Βαρχέλι.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γκεόργκι Βλαντ Νίστορ ανέφερε ότι η Άγκυρα παίζει διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι και ότι οι πράξεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Εκ μέρους της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, η Μαρία Αρένα τόνισε ότι 87 δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία και ότι συλλαμβάνονται φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. «Η Τουρκία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές», υπέδειξε.

Εκ μέρους του Renew Europe Group, ο Μαλίκ Αζμάνι επισήμανε ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν όσο πλησιάζουμε στις εκλογές στην Τουρκία. «Μια κόκκινη γραμμή είναι η παρεμπόδιση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει φορολογικός παράδεισος για τα ρωσικά  οικονομικά συμφέροντα.

Εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων, ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι έθεσε το ζήτημα της αξιοπιστίας της Τουρκίας ως εταίρου σε θέματα άμυνας. Επιπρόσθετα, σημειίωσε ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι «ζήτημα αλληλεγγύης», ενώ έκανε λόγο και για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε κράτη μέλη της ΕΕ. «Χάνουμε σιγά-σιγά την πίστη μας στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, ο Νικολάους Φεστ τόνισε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα τι άλλο χρειάζεται για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Ακόμη, ζήτησε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας όσο είναι στην εξουσία ο Ερντογάν.

Εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Εμμανουήλ Φράγκος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «εξτρεμιστικό κράτος» και υπέδειξε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.

Οι παρεμβάσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών

Εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι κάποιοι Ευρωπαίοι κάνουν πως βλέπουν φως στο τούνελ των ευρωτουρκικών σχέσεων και κατατάσσουν την Τουρκία στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία έκανε στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια, ό,τι και η Ρωσία στην Ουκρανία, συνεχίζει να κατέχει, παράνομα, ευρωπαϊκό έδαφος και λειτουργεί αναθεωρητικά σε βάρος της Ελλάδας. Προέχουν, πάνω από τις αξίες και το δίκαιο, τα γεωπολιτικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί σε βάρος των λαών, κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε ότι Η ΕΕ δεν ανέχεται κανέναν εισβολέα και δεν πρέπει να ανέχεται την Τουρκία που δεν σέβεται καμία αξία της ΕΕ. Η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρεί τον εισβολέα ως στρατηγικό εταίρο, κατέληξε.

Ο Λουκάς Φουρλάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Για πόσο ακόμα θα υποκρινόμαστε ότι η Τουρκία έχει θέση δίπλα σε δημοκρατικές ευρωπαϊκές κοινωνίες;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι, αν υπηρετούσαμε αξίες και όχι συμφέροντα, δεν θα συζητούσαμε καν σήμερα περί έκθεσης προόδου που αφορά την Τουρκία.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ κάποιοι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας θέλουν να πιστεύουν πως η Τουρκία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, δεν βάζει στη φυλακή όποιον διαφωνεί, έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, δεν προκαλεί εντάσεις και δεν κατέχει ευρωπαϊκά εδάφη με τη βία. Σκοπός τους είναι η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των χωρών τους, κατέληξε.

Ο Κώστας Μαυρίδης της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, έκανε λόγο για νέο-οθωμανικό επεκτατισμό, υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ ακολούθησε την πολιτική του κατευνασμού που τροφοδοτεί το τουρκικό θηρίο. Στη Ρωσία σωστά επιβλήθηκαν 6 πακέτα κυρώσεων, αλλά στην Τουρκία ούτε ένα, πρόσθεσε. Κλείνοντας, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε την απαγόρευση της πώλησης όπλων στην Τουρκία, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και την καταγγελία της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα