Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή, τόνισε ο ΥΠΑΜ

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την απαράδεκτη υφιστάμενη κατάσταση και την κατοχή, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως μόνο όταν καταφέρουμε να απελευθερώσουμε την πολύπαθη πατρίδα μας, θα ξεπληρώσουμε το χρέος απέναντι σ’ αυτούς, που με το παράδειγμά τους φώτισαν τον δύσβατο δρόμο της ευθύνης και του αγώνα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων καταδρομέων της 33ης  Μοίρας

Καταδρομών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, που τελέστηκε την Κυριακή στο Πάρκο Πεσόντων στο Μαρί, ο Υπουργός είπε ότι «μνημονεύουμε και καταθέτουμε στέφανα τιμής και ευγνωμοσύνης στους θρυλικούς «από το χρέος μη κινούντες» πρασινοσκούφηδες της 33 Μοίρας Καταδρομών.

Χαρακτήρισε τον τόπο «ιερό, τόπο αυτογνωσίας, περισυλλογής, προσευχής, υπενθυμίζει σε όλους εμάς ότι αποτελεί καθήκον και αποστολή μας η προσήλωση στον εθνικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας».

Όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας «αναλογιζόμενοι σήμερα το μεγαλείο της θυσίας αυτών που μνημονεύουμε σήμερα, καλούμαστε να αντιληφθούμε και το δικό μας χρέος έναντι της πατρίδας μας. Οι πληγές της τουρκικής εισβολής και της παρατεταμένης κατοχής παραμένουν εδώ και 49 χρόνια ανοιχτές και ανεπούλωτες και τις βιώνουμε καθημερινά».

Ενα ιστορικό χρέος, ανέφερε που «αντανακλάται μέσα από τον ηρωισμό και τη θυσία των εύψυχων που τιμούμε σήμερα, να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων να προστατεύσουμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την απαράδεκτη υφιστάμενη κατάσταση, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την κατοχή».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμα ότι «προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Μια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και χωρίς σύστημα εγγυήσεων».

Μόνο όταν καταφέρουμε να απελευθερώσουμε την πολύπαθη πατρίδα μας, είπε «θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε τη θυσία των ηρωικώς πεσόντων της 33 Μοίρας Καταδρομών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος απέναντι σ’ αυτούς, που με το παράδειγμά τους φώτισαν τον δύσβατο δρόμο της ευθύνης και του αγώνα».

Ο Υπουργός καλωσόρισε στην Κύπρο «την οικογένεια του ήρωα διοικητή της Μοίρας Γεώργιου Κατσάνη, καθώς και τον Βασίλειο Ροκκά, διοικητή τότε του 33ου Λόχου Κρούσεως, τους καταδρομείς Στρατηγούς Κωνσταντίνο Τραχανατζή, ο οποίος υπηρέτησε στη Μοίρα μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις του 74, και Δημοσθένη Ρούκα, που υπηρέτησε στη Μοίρα πριν την τουρκική εισβολή και ακολούθως επέστρεψε  στην Κύπρο, ως Αξιωματικός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του αναφέρθηκε στις μάχες που δόθηκαν τον Ιούλιο του 74 και σημείωσε πως «η 33η Μοίρα Καταδρομών κατέθεσε βαρύ φόρο αίματος. Έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα 69 αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι δεν διανοήθηκαν στιγμή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, αλλά παρέμειναν εκεί, μέχρι το τέλος, μέχρι την ύστατη στιγμή».

Μαζί με τους καταδρομείς, συνέχισε ο Υπουργός «μνημονεύουμε επίσης τους πέντε έφεδρους οπλίτες πεζικού, που ακολούθησαν την 33η Μοίρα, πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στον Πενταδάκτυλο. Τα οστά τους ανευρέθηκαν το 2017 στον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκαν και τα οστά του Γεώργιου Κατσάνη και ταυτοποιήθηκαν το 2020, στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα