Δεν ψηφίζονται οι προτάσεις νόμου για κατάργηση του 12% στις συντάξεις

Δεν ψηφίζονται οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από κόμματα για κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα  συνταξιοδοτηθούν  στο 63ο έτος της ηλικίας τους γιατί θα κριθούν αντισυνταγματικές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή.

Κάλεσε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την αναθεώρηση ή κατάργηση του πέναλτι, καθώς αποτελεί κοινωνική απαίτηση και  επανέλαβε ότι με βάση τοποθετήσεις, δεν φαίνεται η αλλαγή αυτή να επιφέρει πρόβλημα στη βιωσιμότητα

του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι επανήλθε για συζήτηση το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα του ΑΚΕΛ και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων να εξεταστεί τάχιστα από το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο τροποποίησης ή και κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης του 12%. Πρόκειται, είπε, για ένα ώριμο και δίκαιο αίτημα της κοινωνίας το οποίο συζητείται από το 2017.

«Πλέον έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και το 2080. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει, έχει καταδείξει αυτό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η υλοποίηση της πρότασης για μείωση ή κατάργηση του πέναλτι του 12% και η αύξηση στις συντάξεις στο ύψος του ορίου της φτώχειας θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, γιατί σήμερα το πέναλτι είναι αντικίνητρο για συνταξιοδότηση, και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωσης της ήδη αυξημένης εργασίας.

«Ως ΑΚΕΛ ενώνουμε τη φωνή μας με τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις οι οποίες βροντοφώναξαν πολύ πρόσφατα, το περασμένο Σάββατο, για ακόμη μια φορά το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για κατάργηση του πέναλτι του 12% και επαναφορά του δικαιώματος στη συνταξιαδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας χωρίς επιβάρυνση» , ανέφερε ο κ. Φακοντής.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου αυτού πέναλτι και πρόσθεσε ότι ως σήμερα η Κυβέρνηση ενίσταται και διαφωνεί και σύμφωνα με ενημέρωση, ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη και ότι θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για μεταρρύθμιση.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα, εμείς ως Βουλή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την ψήφιση των προτάσεων νόμου που υπάρχουν γιατί θα είναι αντισυνταγματικές και θα επιστρέψουν πίσω είτε με αναπομπή είτε με απευθείας αναφορά του Προέδρου στο Ανώτατο», είπε.

Απηύθυνε έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο από την Κυβέρνηση με στόχο κατάργησης του πέναλτι και εξέφρασε ελπίδα ότι αυτό το αίτημα θα έχει θετική κατάληξη πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η Έλενα Λυμπουρή εκ μέρους της ΕΔΕΚ είπε ότι ενόψει εκλογών προβάλλονται προτάσεις νόμου για σκοπιμότητες.

Πρόσθεσε ότι μετά την υιοθέτηση των προτάσεων νόμου της ΕΔΕΚ  για παραχώρηση σύνταξης στους θαλασσαιμικούς στα 50,  για αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 710 ευρώ για ένα άτομο και στα 1200 ευρώ για ένα ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων και την έναρξη αναλογιστικής μελέτης για παραχώρηση σύνταξης στα 63 χωρίς την αποκοπή του 12% σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα,  «κάποιοι θυμήθηκαν να θέσουν θέμα για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 63 χωρίς να τεκμηριώσουν την ευθύνη την οποία είχαν το 2012 για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και την επιβολή του 12%».

Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι δεν υπολογίζουν τις επιπτώσεις στο ΤΚΑ, το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων και τους κινδύνους που ενδεχομένως να επιφέρουν στις νέες γενιές εργαζομένων.

«Και όλα αυτά για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες αλλά και να υποβαθμίσουν την επιτυχία που είχε η ΕΔΕΚ για την υιοθέτηση των προτάσεων της για τη ψήφιση του αναθεωρημένου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα να διεκδικεί και να στηρίζει τα καλώς νοούμενα των πολιτών μακριά από λαϊκισμό και επικίνδυνους πολιτικούς ακροβατισμούς», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα