Δεν θα συζητά το μεταναστευτικό η ad hoc επιτροπή για το Δημογραφικό

Η Επιτροπή Επιλογής, η οποία είναι αρμόδια για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, αποφάσισε την Πέμπτη πως η ad hoc Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος πρέπει να περιοριστεί στα του ρόλου και της αρμοδιότητας της και να ασχολείται από εδώ και πέρα με ζητήματα που άπτονται του δημογραφικού.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής, η οποία συνήλθε για να εξετάσει τη λειτουργία και τις εργασίες της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Προβλήματος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, λέγοντας πως «αυτό είναι μια θετική εξέλιξη», ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει την προεδρία της Επιτροπής από το ΕΛΑΜ, ώστε και πάλι να μπαίνει στο πεδίο ευθύνης της Επιτροπής Εσωτερικών, που αφορά στο μεταναστευτικό και να μπορεί και από αυτό το βήμα που της έχει παραχωρήσει η πλειοψηφία των άλλων κομμάτων να μεταφέρει το ρατσιστικό δηλητήριο της στην κοινωνία».

Η συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής πραγματοποιήθηκε μετά την επιστολή του κ. Λουκαΐδη, ο οποίος υποστήριξε πως η Ad Hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, στην οποία προεδρεύει το ΕΛΑΜ, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς εξετάζει θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα, τους όρους εντολής και την ονομασία της.

Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης «ως κόμμα θέσαμε και τα διαδικαστικά κανονιστικά ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη συμμόρφωσης με τον κανονισμό της Βουλής, αλλά και το πολιτικό ζήτημα που εξ υπαρχής θέτουμε γι’ αυτή τη λεγόμενη Επιτροπή Δημογραφικού», προσθέτοντας ότι «ειδικότερα υποδείξαμε εκ νέου ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε Ad Hoc Επιτροπή, η οποία να έχει μετατραπεί στην πράξη σε Υποεπιτροπή, σε μόνιμη Επιτροπή».

«Οι  Ad Hoc Επιτροπές», είπε, «οι οποίες έχουν συσταθεί κατά καιρούς και υφίστανται και σήμερα είναι ειδικού σκοπού για συγκεκριμένη περίοδο μέσα από την οποία πρέπει να παράξουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτή η Επιτροπή στην πράξη έχει γίνει μόνιμη Επιτροπή κατά παράβαση του σχετικού κανονισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση υποδείξαμε είτε την κατάργησή της ως Ad Hoc Επιτροπής είτε τη σύσταση μια μόνιμης Υποεπιτροπής, που θα προέρχεται από την Επιτροπή Εργασίας ως ο κανονισμός προβλέπει και αναφερόμαστε σε πεδίο αρμοδιότητας και ευθύνης της Επιτροπής Εργασίας», είπε.

Σύμφωνα με τον  Γιώργο Λουκαΐδη, οι προτάσεις τους «έχουν δυστυχώς απορριφθεί», για να προσθέσει ότι σε αυτό που κατέληξε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή, «είναι επιτέλους αυτή η Επιτροπή για το Δημογραφικό να περιοριστεί στα του ρόλου και της αρμοδιότητας της και να πάψει από εδώ και πέρα να ασχολείται με το μεταναστευτικό».

«Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη την οποία καλωσορίζουμε αλλά όπως έχω πει και την προηγούμενη φορά πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει την προεδρία της Επιτροπής από το ΕΛΑΜ ώστε και πάλι να μπαίνει στο πεδίο ευθύνης της Επιτροπής Εσωτερικών που αφορά στο μεταναστευτικό ώστε να μπορεί και από αυτό το βήμα που της έχει παραχωρήσει η πλειοψηφία των άλλων κομμάτων να μεταφέρει το ρατσιστικό δηλητήριο της στην κοινωνία», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη γνωστή πολιτική θέση, που εξ υπαρχής ως ΑΚΕΛ είχαν θέσει. Συγκεκριμένα, είπε πως «το ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι είναι κατά χάριν που παραχωρούνται προεδρίες σε κόμματα πέραν από αυτών που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα και ότι θα μπορούσαμε και έπρεπε και ήμασταν έτοιμοι για λόγους συναινετικής λειτουργίας να δώσουμε στα υπόλοιπα κόμματα, που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα προεδρία».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά υποχρέωση σε ένα κόμμα ακροδεξιό σε ένα κόμμα φασιστικό, ναζιστικό στο παράρτημα της Χρυσής Αυγής να δώσουμε οποιαδήποτε προεδρία».

Ανέφερε πως «αυτή η θετική διάκριση που έχουν κάνει κάποιοι για το ΕΛΑΜ, δυστυχώς, έχει και το γνωστό πλέον αποτέλεσμα στην κοινωνία με το ρατσιστικό αφήγημα για το μεταναστευτικό να έχει μετατραπεί δυστυχώς σε κυρίαρχο και το ΕΛΑΜ να εκμεταλλεύεται αυτή την Επιτροπή για να προωθεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο το ρατσιστικό δηλητήριο που εκπέμπει προς την κοινωνία».

Επανέλαβε πως «δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να κάνουμε χάρες στο ΕΛΑΜ», συμπληρώνοντας ότι «σε αυτό το ακροδεξιό, φασιστικό, ρατσιστικό μόρφωμα θα πρέπει να αντιπαραβάλουμε την πολιτική και κοινωνική απομόνωση».

«Ο λαός μας», είπε, «εμφορείται από αξίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε ένα τέτοιο μόρφωμα να συνεχίζει να επιδιώκει να εμποτίζει με την ιδεολογία του μίσους την κυπριακή κοινωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα