Δεν υποχωρούν οι Κύπριοι Αμερικής- Αβέβαιη η παρουσία Ελπιδοφόρου στο δείπνο

Οι Κύπριοι της Αμερικής δεν φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους, παρά τις πιέσεις, τόσο από Εκκλησιαστικούς κύκλους, όσο και από πολιτικούς, για να πέσει στα μαλακά η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη.

«Η απόφαση του να παραστεί στα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του Τατάρ, προκαλεί και δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και της Κύπρου»., αναφέρουν σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κυπριακών

Οργανώσεων Αμερικής.

Στο επίκεντρο, πλέον, τίθεται το αυριανό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοργάνωση έχει διαμηνύσει στον Αρχιεπίσκοπο πως θα ήταν προτιμότερο να μην παρευρεθεί.

Κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζουν πως αν τελικά παρευρεθεί, τότε αναπόφευκτα θα πραγματοποιηθεί και μια ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ Προέδρου και Αρχιεπισκόπου.

Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι κατοχικές αρχές.

«Ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της  ε/κ πλευράς. Αναμένουμε από την διεθνή κοινότητα να εξάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα».

Το εν λόγω περιστατικό, πυροδότησε τη δημόσια αντιπαράθεση, σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αναλυτές και ιστορικοί κάνουν λόγο για σχέσεις εξάρτησης με το τουρκικό κράτος, βαθιά ριζωμένες στην Οθωμανική κυριαρχία.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για «ελευθερίες και εξουσίες» που παρέχονται στο «Φανάρι», με απώτερο σκοπό την σταδιακή ενσωμάτωση της ελληνοχριστιανικής κοινότητας.

Χαρακτηριστική δε, ήταν και η πρόσφατη ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην τουρκική εισβολή στη Συρία, σε περιοχή κουρδικής πλειοψηφίας.

Από την άλλη, γίνεται λόγος για ανάγκη μετριοπάθειας, με σκοπό την προστασία της Ορθοδοξίας στην περιοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με καταγωγή από την Πόλη, φαίνεται να θέλει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, όπως διαμηνύουν αναλυτές με γνώση του αντικειμένου.

«Ο ίδιος κάποια στιγμή θα ήθελε να διεκδικήσει το θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εάν στο μυαλό του δεν υπήρχε η βλέψη, θα μπορούσε να καταγγείλει και την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι Τούρκος πολίτης, εφόσον δεν θα επιστρέψει», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Και η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει δυσαρέσκεια.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η Ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της», ανέφερε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Γρηγορίου.

Όπως τονίστηκε, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, με σαφή τη διάθεση αποφυγής μιας επίσημης συνάντησης

Keywords
Τυχαία Θέματα