Δένδιας: Η αμυντική συνεργασία εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Τη θέση ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας από την αμερικανική Γερουσία αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε σχετική δήλωσή του.

«Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου

για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση», σημείωσε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποτελεί πλέον νόμο των ΗΠΑ.

Ευχαριστώντας τους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και τους Βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Γκας Μπιλιράκις για τη συμβολή τους, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Μιλώντας για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ θα διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού, καθώς και την εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιονδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Ακόμα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόβλεψη για χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Κυβέρνηση της  Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, μέσα από τον συγκεκριμένο νόμο «αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
  
«Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ειδικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, και την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα