Δένδιας: Ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας, υπό την Προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το οποίο είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπήρξε συναίνεση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών

δυνάμεων. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον ίδιο «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς». Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ανέπτυξε την κατεύθυνση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

«Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης», επισήμανε ο κ. Δένδιας, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Χαφτάρ στη χώρα ως απόδειξη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, κατά την οποία η Ελλάδα δεν προσεκλήθη, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε αρχίσει να προετοιμάζεται πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν είχε αποτελέσματα ούτε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς –και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό– ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας ανέλυσε κατά τη διάρκεια του ΕΣΕΠ τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του προγεύματος εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις, καθώς και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας προς τη Γερμανία παραμένουν ενεργές και υπό διεκδίκηση, γεγονός «το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», όπως είπε.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ, επισήμανε ότι πράγματι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται εθνική συναίνεση, όπως είπε.

Η εθνική συναίνεση «απαιτεί εθνική στρατηγική και εκεί έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, την οποία ψήφισε και στην κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Έχουμε όμως ακόμα διαφωνία ως προς το τι εννοούμε ενεργητική πολιτική. Για εμάς ενεργητική πολιτική σημαίνει διεκδικητική πολιτική. Το γεγονός για παράδειγμα ότι δε συμμετέχουμε στη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μια αποτυχία της ενεργητικής διεκδικητικής πολιτικής», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προσδώσει στην εξωτερική της πολιτική τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και το εύρος που θα έπρεπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα