Δεσμευμένη στην ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ η Κύπρος

Η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μεταβάλει την περιοχή μας, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο και προωθώντας την ειρήνη και την σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως “η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη για την προώθηση αυτών των στόχων.

Αποδεχόμενος,

σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας του κράτους του Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία Yael Ravia-Zadok, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, επεσήμανε πως "είναι αρκετά προχωρημένη και στο σωστό δρόμο", και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι “δεσμευμένη στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, έχοντας πάντα υπόψη ότι τα νόμιμα δικαιώματα όλων των μερών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού”.

Για το Κυπριακό, επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ομαλά, αλλά ουσιώδη κεφάλαια παραμένουν ακόμη υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει γνήσια πολιτική βούληση και θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρεται από το θετικό κλίμα στην Κύπρο, εγκαταλείποντας την αδιάλλακτη στάση της και συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στη διαδικασία.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους αναβάθμισης και ενίσχυσής τους, η Ισραηλινή Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενδυνάμωση των υφιστάμενων σχέσεων, καθώς και τη δημιουργία νέων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η γεωργία, η άμυνα και η ασφάλεια.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας, του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Οι προκλήσεις της τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού καθιστούν αυτήν την περιφερειακή συνεργασία πιο αναγκαία από ποτέ», υπογράμμισε η Πρέσβης του Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε σχέση με το Κυπριακό και τον εν εξελίξει διάλογο, η κ. Ravia-Zadok εξέφρασε την ελπίδα όπως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το Κοινό Ανακοινωθέν των δύο ηγετών το 2014, προς όφελος του κυπριακού λαού και της περιοχής γενικότερα.

Η κ. Ravia-Zadok υπογράμμισε τις ισχυρές, διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία φίλη χώρα. Ο λαός της Κύπρου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, ανέφερε, ενώ πρόσφερε βοήθεια στις χιλιάδες Εβραίων που διέφυγαν από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεσήμανε.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών και την εξέλιξή τους δια μέσου των χρόνων. «Οι δύο χώρες συνεργάζονται εκτενώς για αριθμό ζητημάτων που εμπίπτουν, ανάμεσα σε άλλα, στους τομείς της ενέργειας, της στρατηγικής, του τουρισμού και του πολιτισμού. Η επίσκεψή μου στο Ισραήλ και, ακολούθως, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Λευκωσία, αποτελούν απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, βρισκόμενες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι από το 2011 η περιοχή έχει βιώσει τρομακτικές αλλαγές και χαρακτηρίζεται από αστάθεια και μεταβλητότητα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περίοδο κατά την οποία η Μέση Ανατολή βρίσκεται υπό απειλή από τις δυνάμεις της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και την θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η Κύπρος και το Ισραήλ συμπορεύονται ως πυλώνες σταθερότητας και συνεργασίας», σημείωσε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δημιούργησε νέες ελπίδες για επικράτηση των συνθηκών εκείνων που θα επιφέρουν ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ομαλά, αλλά ουσιώδη κεφάλαια παραμένουν ακόμη υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση.

«Θα ήθελα να επαναλάβω την ειλικρινή θέληση και αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια υπηκοότητα, διασφαλίζοντας τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εξασφαλίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων των Κυπρίων», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ισχυρή πίστη στην υιοθέτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόταση για την Αμμόχωστο, με στόχο την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσδίδοντας περαιτέρω ώθηση στην προοπτική για εξεύρεση λύσης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα