Διαδηλώσεις κατά την περίοδο της πανδημίας: 22 υποθέσεις προχωρούν σε εκδίκαση

Με αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά του ΑΚΕΛ και Αλεξάνδρας Ατταλίδου των Οικολόγων τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα των διώξεων πολιτών για παραβίαση διαταγμάτων απαγόρευσης διαδηλώσεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την πανδημία της COVID-19.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις εν λόγω διώξεις οι υπηρεσίες του κράτους. Η Αστυνομία

ανέφερε ότι διερευνήθηκαν συνολικά 29 υποθέσεις που εμπλέκουν 59 πρόσωπα. Από τις υποθέσεις αυτές οι πέντε έχουν αρχειοθετηθεί, οι δύο είναι υπό διερεύνηση και άλλες 22 προχωρούν για εκδίκαση. Δεν διευκρινίστηκε ποιες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν συγκεκριμένα την παραβίαση της απαγόρευσης για διαδηλώσεις, καθώς στο σύνολό τους οι 29 υποθέσεις αφορούν εν γένει στην παραβίαση διαταγμάτων.

Για αυτό τον λόγο η συζήτηση του θέματος μετατέθηκε σε νέα συνεδρίαση, μέχρι να δοθούν πιο συγκεκριμένα στοιχεία και από την Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν έστειλε σήμερα εκπρόσωπο για το θέμα, αν και είχε κληθεί να παραστεί.

Στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση, πάντως, βρέθηκε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Ελβετίας, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν επιτρεπτή η καθολική και επ’ αόριστον απαγόρευση των διαδηλώσεων, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση.

Όπως δήλωσε ο Προεδρεύων της Επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, πρόθεση της Βουλής είναι να ανακληθούν οι διώξεις εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, την περίοδο που ήταν σε ισχύ τα απαγορευτικά διατάγματα.

Ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι τα επιχειρήματα για την αμφισβήτηση της νομιμότητας των διαταγμάτων αφορούσαν στη συλλήβδην και επ’ αόριστον απαγόρευση των διαδηλώσεων. Αναφερόμενος στην πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελβετία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «αποδεικνύεται ότι δεν είναι οι πολίτες που ευθύνονται για παραβιάσεις, αλλά η Κυβέρνηση με τα διατάγματά της, όπως τα διαμόρφωσε, που παραβίαζε τις αρχές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Σε κάθε περίπτωση,  δεν γίνεται, υπό το φως και της απόφασης αυτής του ΕΔΑΔ, να συνεχίζονται στην Κύπρο διώξεις πολιτών για παραβίαση των συγκεκριμένων διαταγμάτων», είπε και κατέληξε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, ώστε να δοθούν απαντήσεις και από την Νομική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμανε ότι «σε στιγμές κρίσης φαίνεται πόσο δυνατή και βαθιά είναι η δημοκρατία σε ένα τόπο» και τόνισε ότι είναι σημαντικό το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πολιτικές του κράτους ειρηνικά.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην απόφαση του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα διατάγματα για την πανδημία δεν μπορούν να είναι απόλυτα και να αναιρείται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την δημοκρατία, όπως και την υγεία, γιατί χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να διασφαλιστεί τίποτα που να έχει σχέση με δικαιώματα των πολιτών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα