Διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ μελών ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν οι δύο οργανισμοί

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να κινητοποιούν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, «είτε αυτά είναι πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά», αναφέρεται σε κοινή δήλωση την οποία υπέγραψαν επίσημα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε την

εταιρική σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ.

Από την πλευρά του ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα μας, και αυτό σημαίνει επίσης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ», και αναφέρθηκε στη συμφωνία των Βερσαλλιών τον περασμένο Μάρτιο για αυξημένες δαπάνες στην άμυνα και ενίσχυση των βιομηχανικών δυνατοτήτων των χωρών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε, εκτός από τη συνεργασία σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας, και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της ασφάλειας. «Ακούγεται μακρινό, όμως αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως με την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες και πλημμύρες, βλέπουμε όλο και περισσότερο την δημιουργία αστάθειας με όλες τις επιπτώσεις της φτώχειας, της αναταραχής και της αστάθειας ολόκληρων περιοχών».

Ειδικότερα, στην κοινή δήλωση ΕΕ και ΝΑΤΟ συμφωνούν να προχωρήσουν σε στενή συνεργασία με όλα τα μέλη και των δύο οργανισμών κατά τρόπο αμοιβαία διαφανή «και σύμφωνο με την αυτονομία λήψης αποφάσεων των αντίστοιχων οργανισμών μας και χωρίς να θίγεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας οποιουδήποτε από τα μέλη μας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε τη διαφάνεια ζωτικής σημασίας. Ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ στις πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας στις πρωτοβουλίες της» τονίζεται.

Πρόκειται για την τρίτη κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, σε συνέχεια των κοινών διακηρύξεων της Βαρσοβίας το 2016 και των Βρυξελλών το 2018, οι οποίες όπως αναφέρεται διεύρυναν το εύρος και το βάθος της εταιρικής σχέσης, οδηγώντας σε απτά αποτελέσματα έκτοτε.

«Έχουμε φτάσει σε απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών, την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ άλλων όσον αφορά την θαλάσσια πολιτική, την στρατιωτική κινητικότητα, τις αμυντικές δυνατότητες, την αμυντική βιομηχανία και έρευνα, τις ασκήσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατία και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εταίρων» σημειώνεται.

Ως απάντηση στην ανάπτυξη των προκλήσεων σε μέγεθος και κλίμακα, όπως αναφέρεται, ΕΕ και ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι «θα ενισχύσουμε περεταίρω τη συνεργασία μας στους υπάρχοντες τομείς και θα διευρύνουμε και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας ιδίως για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, την ανθεκτικότητα, την προστασία των ζωτικών υποδομών, τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, το διάστημα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και τη χειραγώγηση της πληροφορίας και τις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ βασίζεται πάνω στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη μας δέσμευση να προωθήσουμε και να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρω-ατλαντικό χώρο» τονίζεται μεταξύ άλλων στη κοινή δήλωση.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η σημερινή απειλή στην ασφάλεια του ευρω-ατλαντικού χώρου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. «Ο βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των ΗΕ» ενώ «υποσκάπτει την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» καθώς η Μόσχα έχει επιδεινώσει την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο.

«Καταδικάζουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας» τονίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της καθυστέρηση και επαναλαμβάνοντας τη στήριξη για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς και το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα.

Η κοινή δήλωση αγγίζει και τις σχέσεις με την Κίνα, στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης όπου «αυταρχικοί παίκτες αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα μας, τις αξίες μας και τις δημοκρατικές αρχές με χρήση πολλαπλών μέσων, πολιτικών, οικονομικών, τεχνολογικών και στρατιωτικών» όπως αναφέρεται.

«Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού. Η αυξανόμενη δυναμικότητα και πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε» προστίθεται.

Αφού υπογραμμίζεται πως οι συγκρούσεις και η αστάθεια στην ευρωπαϊκή γειτονιά υποβαθμίζει την ασφάλεια της ΕΕ και ανοίγει το δρόμο για ανταγωνιστές και τρομοκρατικές δυνάμεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν τη διαπίστωση που καταγράφηκε στη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ και στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ όπου υπογραμμίζεται η σημασία των σημερινών συνθηκών και αυξάνουν την ανάγκη συνεργασίας.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται πως το ΝΑΤΟ παραμένει «το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τους συμμάχους».

«Αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συνεισφέρει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική, και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ» υπογραμμίζεται.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, συνεχίζει η δήλωση, «παίζουν συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αλληλοενισχυόμενους ρόλους στη στήριξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» σημειώνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα