Διαφωνία Αγγελίδη – Μαρκίδη για τις κυρώσεις κατά Τουρκίας (vid)

Διαφορετικές προσεγγίσεις, αναλύσεις και ερμηνείες ακούστηκαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, φόντο τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε.

Καλεσμένοι στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ, ήταν δυο έγκριτοι νομικοί με μεγάλη πορεία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, ο Ανδρέας Αγγελίδης

κι ο Αλέκος Μαρκίδης.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μακρίδης, υποστήριξε ότι η πρόταση Ακιντζί δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως έχει. Το ζήτημα όμως σημείωσε, ήταν να μην απορριφθεί η πρόταση και να γίνει από δικής μας πλευράς αντιπρόταση, ούτως ώστε, να ασκηθεί πίεση στην άλλη πλευρά ή να αναγκαστεί να έρθει να συζήτηση την ουσία του Κυπριακού προβλήματος.  Ο κ. Αγγελίδης, επί του συγκεκριμένου ζητήματος στάθηκε στην εικόνα διαφωνίας που εκπέμπουν τα κόμματα αμέσως μετά και από το κοινό ανακοινωθέν με το οποίο απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί – Τουρκίας.

Σε σχέση με τα μέτρα της Ε.Ε κατά της Τουρκίας, ο κ. Μαρκίδης, υποστήριξε ότι οι όποιες αντιδράσεις της Άγκυρας θα έχουν ως στόχο την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι την Ε.Ε. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του αν όσοι πρωτοστατούσαν για την επιβολή κυρώσεων έχουν συγκεκριμένο σχέδιο  για το πώς θα αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι δεν σημαίνει πως κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις πρέπει να πηγαίνουμε για κυρώσεις.  Ο κ. Αγγελίδης, επί αυτού του θέματος εξέφρασε την άποψη ότι η αλαζονεία της Τουρκίας τιμωρείται από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα εξέφρασε την ικανοποίηση του από την αντίδραση της Ε.Ε με τον κ. Μαρκίδη να προβλέπει ότι δεν θα έχουν κανένα σοβαρό αντίκτυπο στην Τουρκία για να υποκύψει.

Διαφορετικές απόψεις από τους δυο συνομιλητές έγιναν και γύρω από το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών σ΄ αυτή την περίοδο. Ο κ. Μαρκίδης, καυτηρίασε το γεγονός ότι τώρα δεν πάμε σε συνομιλίες γιατί υπάρχει η τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ κι όταν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις της Τουρκίας άρα ο σκοπός της πρόκλησης θα είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διάλογο. «Είναι πολιτική αυτή;», διερωτήθηκε.  Ο κ. Αγγελίδης, εκφράζοντας διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε ότι με τη μη αποδοχή να πάμε σε συνομιλίες τουλάχιστον δεν στέλνουμε το μήνυμα της υποχώρησης. Την ίδια ώρα ο κ. Αγγελίδης, διερωτήθηκε αν αποδεχόμασταν να επαναρχίσουν από σήμερα οι συνομιλίες αν η Τουρκία θα άλλαζε τον ενεργειακό της σχεδιασμό.  

Keywords
Τυχαία Θέματα