Διαφωνίες για την αποξένωση του εμπορικού του Συνεργατισμού

Το ζήτημα της απόφασης για αποξένωση του εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Κύπρου, και ενδεχόμενες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς, η απόφαση για αποξένωση του τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιφέρει αλλαγές στη φυσιογνωμία αυτών των οργανισμών και τη σχετική ισορροπία με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που

θα πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος των παραγωγών, του αγροτικού τομέα και της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι ο εμπορικός τομέας του Συνεργατισμού είναι κερδοφόροι οργανισμοί, που έχουν στηρίξει τον τόπο, την κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο.

Όπως είπε, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν ρυθμίσεις ή να υπάρξουν απαιτήσεις που να είναι εις βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας και να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Αυτό που επιβάλλεται, πρόσθεσε, «είναι να προστατεύσουμε τους πιο πάνω οργανισμούς από τους οποιουδήποτε τρίτους, ιδιωτικά συμφέροντα, ξένα προς τον χαραχτήρα, την αποστολή και τον σκοπό ύπαρξης αυτών των οργανισμών.

Η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, καλείται να διαπραγματευτεί, να επανεξετάσει την πορεία των πραγμάτων και να αποδείξει στην πράξη πολιτική βούληση, διότι, όπως είπε, θεωρητικά όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας τους και να κρατηθούν σε επίπεδα κερδοφορίας. «Αναμένουμε να γίνει διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, που να επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα», είπε. Ανέφερε, ακόμα, ότι η Επιτροπή θα επανέλθει με το θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι πολλές από τις αποφάσεις που αφορούν τον Συνεργατισμό έχουν ληφθεί κατά τρόπο νομικά δεσμευτικό ένεκα της οικονομικής κρίσης, για την οποία, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό. Προκειμένου να διασωθεί ο Συνεργατισμός, πρόσθεσε, το κράτος, στα πλαίσια του μνημονίου, απέστειλε συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που περιλάμβανε την αποξένωση άλλων μη βασικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να χρειαστεί τα λιγότερα δυνατά χρήματα. Ο κ. Κουλλά ανέφερε ότι αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε ο φορολογούμενος να έδινε πολλά περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ και 175 εκ. ευρώ στη συνέχεια.

Είπε, επίσης, ότι πρέπει να θεωρείται μεγάλη επιτυχία η τροποποίηση του πρώτου σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο επέβαλλε πλήρη αποξένωση αυτών των εμπορικών δραστηριοτήτων και έδωσε το δικαίωμα «να ασχολούμαστε με τη διαδικασία έναντι λογικού αντιτίμου, να παραδοθούν αυτές οι εμπορικές δραστηριότητες στους συνεργατιστές, στα αρχικά μέλη ως είχαν προηγουμένως».

Είπε, επίσης, ότι το να πιστεύουν ότι μπορούν να ανατραπούν οι αποφάσεις χωρίς νομικές επιπτώσεις, είναι ουτοπικό. Πρόσθεσε ότι μπήκαν συγκεκριμένοι όροι, με απόλυτη ακρίβεια, για τη χορήγηση της ενίσχυσης στον Συνεργατισμό, που αν ανατραπούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει ανάκτηση αυτής την ενίσχυσης, θεωρώντας την παράνομη.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ζητά να σταματήσει αυτή η προσπάθεια εκφοβισμού ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί ο μη πιστωτικός τομέας. Πρότεινε είτε το κράτος να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές για το θέμα ή να δώσει πίσω τον μη πιστωτικό τομέα του Συνεργατισμού στους αγρότες να τον διαχειριστούν, ώστε να μην καταρρεύσει, κατά την έκφρασή του, η αγροτική οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα