Διαφωνίες και επιφυλάξεις εργοδοτών για το ΓεΣΥ
Στο Προεδρικό μεταβαίνουν σήμερα ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για να εκθέσουν τις θέσεις τους
Η Ομοσπονδία και το Επιμελητήριο τονίζουν την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών, κυρίως, για το κόστος των μεταρρυθμίσεων στον τομέα πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης συζήτησης, μεταξύ αυτών και των συνεισφορών
Μετά από τρεις και πλέον βδομάδες διαλείμματος, η συζήτηση για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) επαναρχίζει σήμερα και πλέον, όπως φαίνεται, εισέρχεται στην πιο καθοριστική
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, πάντως, καταδεικνύουν πως δύσκολα θα αποφευχθεί το δεύτερο σενάριο, αφού ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που σχετίζονται με το ΓεΣΥ, το ποσοστό συνεισφορών εργαζομένων, εργοδοτών, κράτους, κ.ά., παραμένει ακόμα ανοιχτό και δεν φαίνεται, για την ώρα, ότι δεν θα κλείσει σύντομα.
Την ίδια ώρα, ένας σημαντικός πυλώνας για την υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, συνεχίζουν να διαφωνούν με τον προωθούμενο σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη μορφή του ΓεΣΥ, αφού κοινή θέση τους είναι πως αυτό πρέπει να είναι μικτό και όχι μονοασφαλιστικό.
Επίσης, οι δύο οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη επικαιροποίησης των μέχρι σήμερα μελετών για το ΓεΣΥ και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με το κόστος που αυτό που θα έχει, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί στο τέλος και το ύψος των συνεισφορών.
Καταθέτουν τις θέσεις τους οι εργοδότες
Για τα πιο πάνω, μάλιστα, σήμερα οι ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ θα ανεβούν τον λόφο του Προεδρικού, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη. Κατά τη συνάντηση που θα γίνει το μεσημέρι, οι δύο οργανώσεις θα εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους επί διαφόρων, αλλά πολύ βασικών πτυχών του ΓεΣΥ και θα προσπαθήσουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε δηλώσεις του στη «Σ», κατά τη συνάντηση θα γίνει μία σφαιρική συζήτηση επί του ΓεΣΥ, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος, εκ νέου, οι θέσεις τόσο της Οργάνωσης όσο και του ΚΕΒΕ. «Η ΟΕΒ σε σχέση με το ΓεΣΥ έχει 4-5 επιφυλάξεις και ανησυχίες, τις οποίες θα αναλύσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα αναλύσουμε τις θέσεις μας και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τις λάβει σοβαρά υπ' όψιν», πρόσθεσε.
Οι ανησυχίες κι οι επιφυλάξεις
Κληθείς να αναφερθεί στις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις της Ομοσπονδίας, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως αυτές σχετίζονται, κυρίως, με την οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ και τη βιωσιμότητά του. «Πρέπει πριν προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας -αυτονόμηση δημοσίων νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ- να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλο αυτό που πάμε να κάνουμε θα είναι βιώσιμο. Θα ήταν τραγικό λάθος να προχωρήσουμε σε μη καλά μελετημένα βήματα, γιατί ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος την επομένη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων όλο αυτό που πάμε να φτιάξουμε να καταρρεύσει και μαζί του να καταρρεύσει και το κράτος», εξήγησε.
Οι συνεισφορές κι οι δύο ενστάσεις της Ομοσπονδίας
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεισφορών ο κ. Αντωνίου, αφού υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για το ύψος των συνεισφορών που πρέπει να καταβάλουν τα εμπλεκόμενα μέρη, τόνισε με έμφαση ότι επιβάλλεται όπως γίνει τάχιστα επικαιροποίηση όλων των μελετών για το ΓεΣΥ.
«Χωρίς να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποιο θα είναι το ακριβές κόστος για προώθηση και υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, δεν μπορούμε να συζητήσουμε αλλά και ούτε να κλείσουμε το κεφάλαιο των συνεισφορών.
Κι αυτό, γιατί αν σήμερα για παράδειγμα πούμε ότι οι εργοδότες θα συνεισφέρουν ποσοστό της τάξης του 2,5% κι από τις μελέτες διαφανεί ότι αυτό πρέπει να γίνει 3 ή 3,5%, τότε θα υπάρξει εμπλοκή και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας.
Δεν μπορείς τη μία μέρα να λες σε κάποιον θα πληρώνεις τόσα και την άλλη να του ανεβάζεις το ποσό. Θα είναι σαν να τον κοροϊδεύεις και αυτό πρέπει, κατά την άποψή μου, να το αποφύγουμε», διεμήνυσε.
Ίση κατανομή βαρών
Σε σχέση με τις συνεισφορές, ο κ. Αντωνίου ανέφερε, ακόμη, πως επί του θέματος η ΟΕΒ έχει και μία δεύτερη βασική ένσταση. «Για μας, ως θέμα αρχής, δεν γίνεται οι εργοδότες να καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσοστό από τους εργαζομένους. Πρέπει και τα δύο μέρη να καταβάλλουν το ίδιο ποσοστό.
Θέση μας είναι ότι η κατανομή των βαρών πρέπει να είναι ισομερής, γιατί εάν παρ' ελπίδα εγκαταλείψουμε αυτή τη θέση αρχής για μας, τότε δεν θα έχουμε άλλο ανάχωμα υπεράσπισης της λογικής των πραγμάτων.
Εάν, επαναλαμβάνω, εγκαταλείψουμε αυτή μας τη θέση, τότε δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας σε κανένα άλλο Ταμείο (Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ.ά.), σε καμία άλλη ρύθμιση που θα κάνουμε με τους κοινωνικούς μας συνεταίρους, με τις συντεχνίες και τους εργαζομένους.
Δεν θα έχουμε, πραγματικά, καμιά άλλη γραμμή άμυνας, εάν εγκαταλείψουμε τη θέση αρχής σε οποιοδήποτε άλλο θέμα επιμερισμού κόστους και δαπάνης», εξήγησε περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας πως πριν από την έναρξη της όποιας συζήτησης και κατάληξης στο θέμα των συνεισφορών, πρέπει πρώτα και κύρια να αποσαφηνιστεί και να διαφανεί το πραγματικό κόστος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Αυτές τις θέσεις, πρέπει να πω, δεν είναι η πρώτη φορά που τις διατυπώνουμε. Τις θέσαμε και στο παρελθόν ενώπιον των αρμοδίων και ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε», συμπλήρωσε.
Διαφωνία και με τη μορφή του ΓεΣΥ
Αναφορικά με τη μορφή του ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ δήλωσε στη «Σ» πως η Ομοσπονδία διαφωνεί ξεκάθαρα με την προωθούμενη μορφή. Όπως είπε, για την ΟΕΒ το ΓεΣΥ πρέπει να είναι μικτό. «Όπως ο πολίτης, μέσω του ΓεΣΥ, θα έχει την ελευθερία επιλογής του γιατρού και του νοσηλευτηρίου στο οποίο θα αποτείνεται, έτσι θα πρέπει να έχει και την ελευθερία επιλογής του ασφαλιστικού φορέα, το οποίο θα τον καλύπτει.
Θα ήταν τραγικό λάθος να μη δοθούν στους πολίτες εναλλακτικές επιλογές και να υπάρχει κρατικό μονοπώλιο σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο εγχείρημα η δημιουργία δύο νέων τεράστιων ημικρατικών οργανισμών, ένα που διαχειρίζεται το ΓεΣΥ (ΟΑΥ) και ένα που θα διαχειρίζεται τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.
Τα ποσά που θα καλούνται να διαχειριστούν θα είναι τεράστια και θα πρέπει κάθε βήμα που θα κάνουν να είναι πολύ προσεκτικά μελετημένο, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, με ένα λάθος τα πάντα θα καταρρεύσουν», υπογράμμισε, παραδεχόμενος την ίδια ώρα πως δύσκολα θα υπάρξει διαφοροποίηση στην απόφαση της Κυβέρνησης όσον αφορά τη μορφή του ΓεΣΥ.
Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί η Κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση για προώθηση του μονοασφαλιστικού συστήματος επειδή είναι η θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων και η οποία δεν μπορούσε να παραγνωριστεί, αφού χρειάζεται τη στήριξή τους.
«Πονοκέφαλος» και τα εργασιακά
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως αυτή τη βδομάδα αναμένεται να αρχίσει και η συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από την Επιτροπή Υγείας. Επί του θέματος δεν φαίνεται, για την ώρα, ότι θα υπάρξει εύκολα κατάληξη, αφού ήδη οι συντεχνίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν εκφράσει διαφωνίες και έντονους προβληματισμούς.
Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση που αφορά τα εργασιακά ζητήματα των γιατρών, μεταξύ αυτών και η μισθολογική τους αναβάθμιση, μετά και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ Κυβέρνησης και νοσηλευτών πριν από μερικό καιρό.
Μάλιστα, επί του θέματος, αν και έπρεπε ήδη να υπήρχε κατάληξη μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ και Υπουργείου Οικονομικών, το θέμα ακόμα να κλείσει και όλα δείχνουν πως αυτό θα παραμείνει ανοιχτό για πολύ ακόμα, τουλάχιστον, μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης που η εταιρεία KPMG διεξάγει για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και αφορά στη δομή και τη στελέχωση των αυτόνομων νοσοκομείων.
Συνεπώς, με τα τόσα εκκρεμούντα θέματα να μένουν ανοιχτά, ο προγραμματισμός για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας αναμένεται πως θα καθυστερήσει και ίσως να αναβληθεί, αφού δύσκολα όλα αυτά τα ζητήματα θα κλείσουν πριν από την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να εγκριθούν τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από τη Βουλή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι μπορεί να βρει κανείς στο Google: Έψαξε το όνομά του από περιέργεια και δείτε τι διαπίστωσε...
- Δικέφαλο δελφίνι βρέθηκε σε παραλία της Σμύρνης στην Τουρκία - Δείτε το μοναδικό αυτό φαινόμενο! [photo]
- 28 εκατ. ψήφοι: Μπροστά ακόμη η Λεπέν, αλλά πλησιάζει ο Μακρόν
- Ετοιμάζουν “απόσυρση” για τα diesel αυτοκίνητα...
- Γαλλία Εκλογές: Νικητής ο Μακρόν - Σύγκρουση με Λεπέν στον β' γύρο
- Σοκ: Αυτοκτόνησε ο Τσέχος διεθνής της Γκαζιάντεσπορ, Φράντισεκ Ραϊτοράλ
- Μέσι και… τέζα – Με γκολ στο 92′ η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-2 τη Ρεάλ (video)
- Ο Μέσι ισοπέδωσε τη Ρεάλ
- Το μήνυμά του Μητσοτάκη για την νίκη Μακρόν
- Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τριαντάχρονη έσβησε στην άσφαλτο
- Με πλούσια ατζέντα ξαναρχίζει η Βουλή
- Καιρικά… κόλπα
- Σίγησε το Μπερναμπέου ο Μέσι!
- Υπό τη σκιά της αξιολόγησης Fitch
- Έκτισαν τον «Τοίχο της Καλοσύνης»
- Ανεπιτήρητη ψηστιέρα παραλίγο να κάψει πολυκατοικία
- ΑΠΟΕΛ: Προχωρά σε καταγγελία!
- Κίνητρα για κοινωνικές επιχειρήσεις
- Απ' όπου και αν το δεις έ(Χ)ασε
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Διαφωνίες και επιφυλάξεις εργοδοτών για το ΓεΣΥ
- Με πλούσια ατζέντα ξαναρχίζει η Βουλή
- Κίνητρα για κοινωνικές επιχειρήσεις
- Υπό τη σκιά της αξιολόγησης Fitch
- Καιρικά… κόλπα
- Ανεπιτήρητη ψηστιέρα παραλίγο να κάψει πολυκατοικία
- Τριαντάχρονη έσβησε στην άσφαλτο
- Σταμάτησαν διαρρήκτες «στο παρά πέντε»
- Έκρηξη σε υποστατικό 46χρονου στη Λεμεσό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παπανικολάου: «Οι μεγάλες ομάδες κάνουν μεγάλες νίκες»
- Τουρκία: Αυτοκτόνησε ποδοσφαιριστής της Γκαζιάντεσπορ
- Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία
- ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Προσοχή! Από σήμερα οι αιτήσεις για 48 θέσεις εργασίας μονίμου προσωπικού
- Η Γαλλία μίλησε: Μακρόν πρώτος 23,8%, Λεπέν 21,4%
- Φωτιά κοντά σε πρατήριο καυσίμων στην Καλαμπάκα
- Η Γαλλία μίλησε: Μακρόν πρώτος 23,7%, Λεπέν 21,5%
- Έσκασε λάστιχο νταλίκας στο πρόσωπο του οδηγού
- Eλληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία