Διαφορετική η φετινή επιστροφή στα σχολεία

Έναν διαφορετικό Σεπτέμβριο και μια διαφορετική επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχουμε τη χρονιά αυτή.

Τέτοια εποχή, θα κυριαρχούσαν άρθρα εστιασμένα στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών που επιστρέφουν στα θρανία και ιδιαίτερα αυτών με μεταβάσεις στο δημοτικό και γυμνάσιο. Παράλληλα, θα εστιαζόμασταν σε γονείς με παιδιά που θα παν πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο για να δώσουμε συμβουλές για την ομαλή μετάβαση.

Την παράσταση όμως κλέβουν φέτος: συζητήσεις για τα μέτρα μείωσης της διασποράς

του COVID-19 στα σχολεία, διαμάχες για τη χρήση ή όχι μάσκας από τους μαθητές, διαμάχες για το ένα θα πρέπει όλοι οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία ή θα πρέπει να γίνεται διαμοιρασμός, διαμάχες για το εάν το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε να λάβει μέτρα και να δώσει εγκαίρως κατευθύνσεις, καθώς και ανησυχίες για μια ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων ένεκα της χειμερινής περιόδου.

Σαφώς τα παιδιά που φοιτούσαν στα σχολεία έχουν ήδη κατανοήσει τη νέα τάξη πραγμάτων και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία ήδη από την επιστροφή τους στις τάξεις τον Μάιο.

Πράγματι όμως, πλανάτε σε όλους μας η απορία για το εάν είναι δυνατή η χρήση μάσκας στους μαθητές για όλες αυτές τις ώρες και εάν ναι, η χρήση της θα γίνεται με τους ορθούς κανόνες υγιεινής; Εάν πάλι ναι, υπάρχουν προεκτάσεις της συνεχόμενης χρήσης για τόσες ώρες, πέντε φορές την εβδομάδα, στην υγεία των μαθητών;

Άλλοι, πιο χαλαρά αναφέρουν πως οι γιατροί τις φοράνε για δεκάδες ώρες στο χειρουργείο και δεν έπαθαν τίποτα ή πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι δεν βλάπτει η χρήση της μάσκας.

Καμία μελέτη ωστόσο δεν υπάρχει στην παγκόσμια βιβλιογραφία που να μετρά την ποιότητα αέρα σε μαθητές, φορώντας μάσκα για συνεχόμενες ώρες, πέντε φορές την εβδομάδα και παράλληλα μετρώντας γνωστικές λειτουργίες ως διαδικασία μάθησης στο σχολείο. Βλέπετε...κανένας επιστήμονας δεν θεώρησε λογικό τόσα χρόνια να σκεφτεί τέτοια πειραματική συνθήκη για να κάνει τέτοιου είδους μελέτη.

Ανεξάρτητα των νέων αυτών συνθηκών πολλά πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν το ίδια.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο περιλαμβάνει συγκινήσεις ιδιαίτερα για τους γονείς που στέλνουν για πρώτη φορά τα παιδιά στο σχολείο και ανακούφιση (ναι!) για τους γονείς μεγαλύτερων παιδιών που στέλνουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα που είχαν, βάζοντάς τα σε μια ρουτίνα και ρυθμίζοντας παράλληλα τα δικά τους προγράμματα.  Δεδομένη όμως, η ανησυχία όλων, για το εγχείρημα της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτές τις συνθήκες.

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώσουν έντονο άγχος και φόβο, μπορεί να κλάψουν, να θυμώσουν, ακόμα και να αρνηθούν να πάνε σχολείο. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση συνδέεται με αυτό που ονομάζουμε «άγχος αποχωρισμού». Η προσαρμογή του παιδιού εξαρτάται από παράγοντες όπως οι προηγούμενες εμπειρίες αποχωρισμού,  η ιδιοσυγκρασία, η προετοιμασία του για το σχολείο, όπως επίσης τα συναισθήματα και η στάση των γονέων  σχετικά με το γεγονός ότι το παιδί τους ξεκινά το σχολείο. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές στην περίοδο της προσαρμογής και θα υποχωρήσουν σταδιακά  αν το παιδί βιώνει καθημερινά ένα ευχάριστο, σταθερό και προβλέψιμο πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας.

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας οι προκλήσεις είναι μικρότερες. Όμως θα πρέπει να είμαστε καλοί παρατηρητές των συμπεριφορών και των συναισθημάτων που κρύβονται πίσω από αυτές, ιδιαίτερα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε.

Οι εκπαιδευτικοί παράλληλα είναι ο αδύναμος κρίκος στη διαδικασία αυτή, όπου με πρωτοβουλίες και ευρηματικότητα χειρίζονται πολλές φορές τις αμέτρητες προκλήσεις που εμφανίζονται στα σχολεία.

Η χρονιά αυτή θέλει συνεργασία,  καλή διάθεση, επικοινωνιακές δεξιότητες και αλληλοβοήθεια.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ο χρόνος θα δείξει εάν οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν ορθές.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Αντρέας Χατζηκυπριανού

Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδικός Επιστήμονας, Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

Keywords
Τυχαία Θέματα