Διακρίσεις σε επιστήμονες που στηρίζουν θέματα περιβάλλοντος

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σήμερα σε επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι διαχρονικά στηρίζουν με τις γνώσεις τους την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του έργου του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί τιμήθηκαν από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,

ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Δρ. Κώστα Παπανικόλα – Καθηγητής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, τον Δρ. Ανδρέα Καπαρδή – Ομότιμος Καθηγητής – Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Δρ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη – Αναπληρωτής Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Δρ. Αντώνη Α. Ζορπά – Λέκτορας – Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ), Μηχανικός Περιβάλλοντος (PhD) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Δρ. Αλέξανδρο Αντωναρά – Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Επίσης, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Δρ. Χρήστο Δημόπουλο – Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής και Μηχανικής Υπολογιστών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνο Κουνναμά – Αναπληρωτής Διευθυντής Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ. Νεραντζιά (Τζούλια) Τζώρτζη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου – Προϊστάμενη της Μονάδας για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Δρ. Μιχάλης Ομήρου – Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών του Κλάδου Αγροβιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

Σε χαιρετισμό της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι όραμα και βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου της είναι η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας, για να προσθέσει ότι το Γραφείο της αποτελεί ίσως τον μοναδικό φορέα του κράτους που εργάζεται σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας, προωθώντας την ατζέντα 2030 και επεξηγώντας τη σημασία της, ώστε συντονισμένα όλοι οι φορείς διακυβέρνησης να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση.

«Σε αυτήν την οριζόντια, πολυεπίπεδη και πολυθεματική προσπάθεια, και με το ολιγομελές ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου μου, δεν θα μπορούσαμε να καταθέτουμε απόψεις πολιτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένες χωρίς την στήριξη από ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας. Προτείναμε λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτήν την σημαντική μέρα, να είναι εδώ μαζί μας για να ευχαριστήσουμε με τρόπο λιτό, αλλά βαθύ και πλούσιο σε εκτίμηση, αυτούς τους ανθρώπους, που από το 2013 μέχρι σήμερα, σεμνά και άτυπα στηρίζουν το έργο του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος προσφέροντας στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον και την αειφορία».

Όπως ανέφερε, «η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες», σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία».

«Αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να επιτευχθεί, αφού απαιτούνται συνδυασμένες σταθμίσεις πολλών παραγόντων σε διαφορετικά επίπεδα, συχνά μεταξύ αντιτιθέμενων ενδιαφερόντων και συμφερόντων. Απαιτείται επίσης ειλικρινής διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται: Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιχειρήσεις, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια και φορείς που εκπροσωπούν γενικότερα την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε η κ. Παναγιώτου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι προτεραιότητα της πολιτικής αυτής αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, για να σημειώσει ότι υπό το πρίσμα αυτό επικυρώθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και επικαιροποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ερημοποίηση.

Επίσης, είπε ότι ολοκληρώθηκε η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, εστιάζοντας στην ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, καθώς και όλων των δασικών περιοχών, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί με την εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως και με την αναβάθμιση άλλων δασικών πάρκων του τόπου.

«Συνεχίζουμε εντατικά», σημείωσε, «τις επιστημονικές έρευνες ολοκληρωμένης αποτύπωσης του θαλάσσιου και του χερσαίου οικοσυστήματός μας. Δημιουργήσαμε και ενδυναμώσαμε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης».

Είπε, ακόμα, ότι «πέραν των δράσεων που αναπτύσσουμε σε τοπικό επίπεδο, αξίζει να σημειώσω ότι ως χώρα συμμετέχουμε ενεργά στον εποικοδομητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων».

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 με στόχο να υπενθυμίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2019 είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και στόχος της είναι να παροτρύνει τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Να στραφούν δηλαδή προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί η υιοθέτηση το 2015 των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος). Γενικός στόχος είναι η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μέσα από τον σχεδιασμό μίας διαδρομής για τα επόμενα χρόνια προς την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα