Διαμαντοπούλου: Η Κύπρος χρειάζεται μια «Μεγάλη Ιδέα»

Για να πρωτοπορήσουν χώρες όπως η Κύπρος στο νέο πεδίο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, που φέρνει μαζί της η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, χρειάζεται ένας εθνικός στόχος, ο οποίος θα πάρει τα χαρακτηριστικά μιας «Μεγάλης Ιδέας», λέει η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Σημειώνει, παράλληλα, ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και σύγκρουση με τις δυνάμεις

του παρελθόντος, ώστε να καταφέρει μια χώρα να κάνει κτήμα της τις επερχόμενες αλλαγές. Ο ηγέτης που θα βάλει μπροστά αυτή τη «Μεγάλη Ιδέα», θα πρέπει να εμπνεύσει τις κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευθούν προς τον στόχο αυτό, λέει.

Η κ. Διαμαντοπούλου βρέθηκε στη Λευκωσία, για να μιλήσει χθες, Πέμπτη, στο συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις».

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ψηφιακών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Εσθονία.

Πρόκειται, λέει, για μια χώρα, η οποία το 1993-94 είχε 1000% πληθωρισμό, ενώ είχε καταρρεύσει λόγω του ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τη δράση της ρωσικής μαφίας. Αυτή η μικρή χώρα με τα τεράστια προβλήματα και το πολύ κακό ξεκίνημα, σήμερα βρίσκεται στις πέντε πιο προηγμένες χώρες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν εξαιρετικές υπηρεσίες, σημειώνει η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι οι πολίτες διαθέτουν ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακό φάκελο υγείας, ενώ μπορούν να αιτηθούν οποιοδήποτε πιστοποιητικό ηλεκτρονικά, ακόμη και να ψηφίσουν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους.

Η Εσθονία, η οποία αποτελεί παράδειγμα για μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, τα κατάφερε γιατί υπήρχε πολιτική βούληση, σύγκρουση με τις δυνάμεις του παρελθόντος, σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου.

Προσθέτει, ακόμη, ότι η πολιτική δύναμη που διαθέτει τη βούληση να βάλει ένα στόχο και να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του χθες, βάζοντας τη χώρα σε αυτή την τροχιά, είναι η πολιτική δύναμη που ορίζεται ως προοδευτική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Παράλληλα, λέει ότι οι χώρες οι οποίες δεν θα εκσυγχρονίσουν με ψηφιακό τρόπο τη δημόσια διοίκησή τους, είναι οι χώρες οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.

«Οι επιχειρήσεις θα πηγαίνουν εκεί που μπορούν να κάνουν εύκολες συναλλαγές, που δεν υπάρχει γραφειοκρατία, που υπάρχει διαφάνεια», αυτές τις χώρες θα επιλέγουν οι παγκόσμιοι επενδυτές, λέει.

Σε ερώτηση αν τα νέα δεδομένα συμπαρασύρουν μαζί τους αρνητικές εξελίξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κ. Διαμαντοπούλου λέει ότι οι αλλαγές προωθούνται ήδη. Δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε, πρέπει όμως να βρούμε θετικούς τρόπους για να βελτιώσουμε τα πράγματα, συμπληρώνει.

«Η τεράστια χρήση των ψηφιακών μέσων, που έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να εκφράζεται, που έκανε την πολιτική διαφανή, που έκανε τη Δημοκρατία πιο συμμετοχική, την ίδια στιγμή δημιουργεί και άλλα προβλήματα», λέει.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, προκύπτουν νέα ζητήματα, όπως το θέμα της ιδιωτικότητας ή των δυνατοτήτων παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και η λειτουργία της Δημοκρατίας.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί μελετούν νέο θεσμικό πλαίσιο, συμπληρώνει, ενώ χαρακτηρίζει μεγάλο βήμα την εισαγωγή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) από την Ε.Ε.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σημαντικό όμως είναι να ακολουθήσουν η Αμερική και η Κίνα, κάτι που -όπως λέει- δεν είναι εύκολο», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα