Διαμαρτυρία 9 Κοινοτήτων Βασιλικού για την μεταφορά εργοστασίου ασφάλτου

Με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», «Σεβαστείτε την υγεία των παιδιών μας», «Η ασφάλεια και η υγεία μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση» και «Όχι άλλα εργοστάσια στην περιοχή μας», οι κάτοικοι των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, έκλεισαν από τις 8.00 μέχρι τις 10.00 το πρωί όλες τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά στην περιοχή τους του εργοστασίου ασφάλτου.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν και τις τέσσερεις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο με την κύρια εκδήλωση να πραγματοποιείται στην περιοχή δεξιά

και αριστερά της εισόδου προς το Μαρί, έξω από το ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο και στην είσοδο από το Βασιλικό.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων Βασιλικού, και Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκάς ανέφερε ότι «οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Βασιλικού. Από το 2014 όταν αποδεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε τα υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο και το υγραέριο στη περιοχή, ήταν πάγια θέση μας ότι δεν θα αποδεχτούμε ρυπογόνα εργοστάσια όπως αυτό του ασφάλτου».

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι «η Κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις που μας έδωσε και μας δίνει το δικαίωμα να αθετήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις και να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση του Υπουργικού. Η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι ειρηνική ωστόσο τα επόμενα βήματα που θα λάβουμε θα είναι πιο δυναμικά με αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου και ό,τι άλλο θεωρήσουμε σωστό για να κερδίσουμε το αυτονόητο, αυτό που ο κάθε πολίτης δικαιούται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή την υγεία και την ασφάλεια μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς ο κ. Φωκάς απάντησε πως «ήδη έχει γίνει μια συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας οι οποίοι μας ενημέρωσαν για το όλο θέμα, είπαν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και θεωρούν πως με την περιβαλλοντική μελέτη που έγινε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εμείς εκφράζουμε την αντίθεση μας και λέμε ότι κάθε περιβαλλοντική μελέτη είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αυτού που την κάνει, οι κυβερνώντες θα μας την ωραιοποιήσουν, θα μας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε και σημείωσε πως «υπάρχει ζωντανό παράδειγμα το ΧΥΤΥ Λεμεσού που έλεγαν ότι θα ήταν ένα στολίδι, ωστόσο σήμερα είναι ένα εργοστάσιο με έντονη δυσοσμία η οποία δεν υποφέρεται από τους κατοίκους της περιοχής».  

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως χθες βράδυ έλαβε ηλεκτρονικά μια επιστολή από τον Υπουργό Εσωτερικών «η οποία επαναλαμβάνει αυτά που έγιναν στη συνάντηση που είχαμε με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ότι δηλαδή πρέπει να συναντηθούμε για να διασκεδαστούν όλες οι ανησυχίες μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα γίνει τίποτε, έχουμε την εμπειρία από τα άλλα εργοστάσια τα οποία δεν λειτουργούν σωστά και επιμένουμε στην απόφαση μας ότι δεν θέλουμε το εργοστάσιο ασφάλτου».

Πάγια θέση των 9 Κοινοτήτων, συνέχισε «ήταν από το 2014 ότι δεν θέλουμε αυτά τα εργοστάσια και είχαμε εισηγηθεί όπως εξευρεθεί απομακρυσμένη περιοχή από την οποία να μην επηρεάζονται οι κάτοικοι, για να φιλοξενηθούν. Δεν θέλουμε να επηρεαστούν άλλοι συμπολίτες μας αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε το πρόβλημα άλλων Κοινοτήτων να μεταφερθεί σε εμάς».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται και εφ’ όσον το κράτος το 2014 αποδέχθηκε τη θέση μας ότι δεν θα δεχθούμε άλλα ρυπογόνα εργοστάσια στην περιοχή, τότε θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες αθετούν τις υποσχέσεις τους. Υπάρχει περίπτωση εκτός από άλλα δυναμικά μέτρα που θα ληφθούν να προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» είπε.

Έξω από το ΧΥΤΥ ο Κοινοτάρχης Πεντακώμου Πάμπος Χαραλάμπους ανέφερε ότι «σήμερα διαμαρτυρόμαστε για την επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής, αφού η Κυβέρνηση θέλει και επιμένει να μεταφέρει και το ασφαλτικό σκυρόδεμα στην περιοχή μας. Υπάρχει απτό παράδειγμα του ΧΥΤΥ Πεντακώμου το οποίο ενώ κατασκευάστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και περιβαλλοντικές μελέτες, τελικά έχει ένα οικτρό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε πως «οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα γίνει κάτι καλύτερο από το ΧΥΤΥ Πεντακώμου που είναι ουσιαστικά ό,τι χειρότερο έγινε στη περιοχή και το ασφαλτικό σκυρόδεμα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Όλο το Πεντάκωμο και η περιοχή υποφέρουν από τις εργασίες του ΧΥΤΥ αφού υπάρχει οχληρία, οσμές, μύγες, ποντίκες και άλλα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χαραλάμπους είπε πως «θα υπάρξουν μελλοντικά και άλλες διαμαρτυρίες οι οποίες θα έχουν και χρονική διάρκεια αφού είμαστε αποφασισμένοι εάν οι ειδήμονες και οι ιθύνοντες δεν πάρουν σοβαρές αποφάσεις για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΥ να κλείσει οριστικά. Δεν διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον και την υγεία μας δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και δεν αντέχουμε άλλο» είπε και σημείωσε πως «πρέπει άμεσα οι κυβερνώντες να δώσουν άμεσες λύσεις. Κάναμε όση υπομονή μπορούσαμε και δεν έχουμε άλλη» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Κοινοτάρχες της περιοχής που επηρεάζονται δηλαδή Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και κόσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα