Διαμαρτυρία στα κατεχόμενα ενάντια στον «μουφτή» Ουνσάλ

Συνολικά 41 οργανώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα στηρίζουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για τις 17.30 σήμερα έξω από την «πρωθυπουργία», ενάντια στα όσα ο «πρόεδρος» του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ είπε πρόσφατα απευθυνόμενος προς τις γυναίκες.

Στα ΜΚΔ κυκλοφορεί πρόσκληση για την παρουσία του κοινού στην εκδήλωση από την γυναικεία οργάνωση του ΡΤΚ με τίτλο «Δεν είμαστε υποχρεωμένες, είμαστε στο δρόμο» με αφορμή την δήλωση Ουνσάλ ότι οι γυναίκες «είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του συζύγου

τους για το κρεβάτι».

Μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν στην οργάνωση της διαμαρτυρίας και την στηρίζουν είναι αρκετές γυναικείες, επαγγελματικοί σύλλογοι και ενώσεις, όπως των βιολόγων, πολιτιστικά κέντρα, συντεχνίες εργαζομένων στο «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα, ο δικηγορικός σύλλογος, η πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ένωση δημοσιογράφων, η ένωση αισθητικών, οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών, οι γυναίκες ακαδημαϊκοί, το ΚΚΔ, το ΚΝΚ, η Αριστερή Κίνηση, η Πράσινη κίνηση, ο Δρόμος Ανεξαρτησίας κά

Γραπτή δήλωση-έκκληση για συμμετοχή στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσοϊ ο οποίος ζητεί την άμεση απομάκρυνση του Ουνσάλ από τα καθήκοντά του, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη των όσων ο «πρόεδρος» του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» είπε προς τις γυναίκες ως αναχρονιστικά και εκτός των αξιών της τ/κ κουλτούρας.

«Είναι χρέος όλων μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την εκδήλωση», πρόσθεσε.

Παράπονα τ/κ ιμάμηδων

Η διαδικτυακή εφημερίδα Μπουγκιούν Κίπρις γράφει σήμερα ότι τ/κ ιμάμηδες διατύπωσαν σε αυτή παράπονα για τον Αχμέτ Ουνσάλ, που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι γνωστό ότι πρόσκειται στο τάγμα Ισμαήλ αγά στην Τουρκία και ότι ο διορισμός του αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του Φουάτ Οκτάι, Τούρκου Αντιπροέδρου.

Δώδεκα σημεία θίγουν οι τ/κ ιμάμηδες και όπως αναφέρει η Μπουγκιούν Κίπρις δήλωσαν πως το θεολογικό Κολλέγιο Χαλά Σουλτάν (στην Μια Μηλιά) άνοιξε για την εκπαίδευση παιδιών που είχαν αποκτήσει την κυπριακή κουλτούρα ως ιμάμηδες. «Αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι εργάζονται σε πρατήρια καυσίμων και εργάτες σε οικοδομές. Αντί να τους προσλάβουν, φέρνουν διπλοπληρωμένους ‘χότζια’ από την Τουρκία».

Οι τ/κ ιμάμηδες επικρίνουν τον Ουνσάλ πως όταν μιλά για τα λάθη που έχει κάνει, λέει ότι είναι η ΜΙΤ που του ζήτησε να το κάνει.

Με τη δύναμη ενός τμήματος στην Τουρκία, προσθέτουν, ο Ουνσάλ απαξιώνει αξιότιμους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που μεγάλωσαν εδώ, συκοφαντώντας τους.

Οι Κύπριοι ιμάμηδες παλεύουν με το ασυμβίβαστο του Ουνσάλ με την εδώ πρακτική και πραγματικότητα και ο ίδιος ακολουθεί εκφοβιστικές μεθόδους για να επιβληθεί και μάλιστα, σε ορισμένα κέντρα στην Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι «κάνει αγώνα με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Αναγκάζει τους ιμάμηδες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τους ίδιους, να κάνουν περισσότερες υποκλίσεις κατά την διάρκεια της προσευχής και προσπαθεί σκόπιμα να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκία και ψευδοκράτους.

Οι τ/κ ιμάμηδες τον επικρίνουν κιόλας επειδή καυχιέται ότι πήρε σε δύο ημέρες την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, διερωτώμενοι εάν ήταν στην Κύπρο όταν έκανε την αίτηση αλλά και γιατί έχει άλλους που περιμένουν 18 χρόνια κι ακόμα δεν την πήραν.

Προσπαθεί επίσης, όπως λένε, να επιβάλλει στους τ/κ ιμάμηδες να κυκλοφορούν με το τουρμπάνι και την στολή και στην καθημερινή τους ζωής, αλλά και να φέρει το βιβλίο θρησκευτικών κανόνων – φετβά του δικού του τάγματος.

Τον επικρίνουν ακόμη επειδή έβαλε στο «διοικητικό συμβούλιο» των «βακουφίων» (ΕΒΚΑΦ), δύο μέλη, ο ένας εκ των οποίων είναι ιμάμης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα