LIVE / Τραμπ: Αναγνωρίζω την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα Ισραήλ

Ένα από τα ιστορικότερα διαγγέλματα έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ, μέσα από το οποίο υλοποίησε την προεκλογική του δέσμευση, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι προηγούμενοι πρόεδροι ΗΠΑ καθυστερούσαν την αναγνώριση», είπε αρχίζοντας το ιστορικό του διάγγελμα ο αμερικανός Πρόεδρος. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, τόνισε.

Ο

αμερικανός Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι έδωσε ήδη οδηγίες στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, για «μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ».

Ζητούμε ανοχή και μετριοπάθεια, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας έκκληση για ειρήνη στην περιοχή. Είναι η στιγμή που όλα τα πολιτισμένα κράτη πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για ειρήνη και ένα λαμπρό και όμορφο μέλλον, υπέδειξε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει "να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας". Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

"Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες", κατέληξε στην ομιλία του.

Στο μεταξύ, παγκόσμιος και ευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει από την ώρα της ανακοίνωσης της πρόθεσης αυτής του Ντόναλντ Τράμπ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλούν τον παλαιστινιακό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ταυτόχρονα προσκαλούν στις Βρυξέλλες τον Μαχμούτ Αμπάς.

Έκτακτη σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου

Το θέμα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης εδώ και δεκαετίες.Η σημασία της πόλης έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί σημαντικά θρησκευτικά μνημεία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δείτε εδώ όλο το ιστορικό και το παρασκήνιο της σημαντικής αυτής εξαγγελίας του Αμερικανού προέδρου, που ανάβει φυτίλι στη Μέση Ανατολή κι όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα