Διάσκεψη για το φανατισμό διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το φαινόμενο του φανατισμού (ριζοσπαστικοποίηση) ήταν το θέμα που απασχόλησε την πρώτη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης, σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τη λουξεμβουργιανή προεδρία.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Δικαιοσύνης, ευρωβουλευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης, μέλη της Eurojust και επαγγελματίες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», όπως εισαγγελείς

και διευθυντές φυλακών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ριζοσπαστικοποίησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια, το οποίο καθορίζει τη συλλογική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρομοκρατία.

«Η ριζοσπαστικοποίηση στις φυλακές είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσής του. Η συγκέντρωση όλων αυτών των εμπειριών θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίζει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους, με τη χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων και την κατάρτιση όσων ασχολούνται στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης με το θέμα των ατόμων που ρέπουν προς τον ακραίο φανατισμό», δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, η οποία διευθύνει τις συζητήσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προανήγγειλε πως η Επιτροπή θα εγκαινιάσει στις αρχές Δεκεμβρίου ένα διαδικτυακό φόρουμ κατά της διάδοσης της τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου.

«Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης είναι βασική προτεραιότητα στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Αυτό είναι εμφανές στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια. Πρόκειται για μια πρόκληση που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και απαιτεί συλλογική προσπάθεια απ' όλα τα κράτη μέλη, σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, και μέσω διαφορετικών οργανισμών και κλάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το υφιστάμενο Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, ενισχύεται αποκτώντας ένα κέντρο αριστείας εντός της Europol, ώστε να βελτιωθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών με περισσότερους από 2.000 κορυφαίους εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες απ' όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε, στο διαδικτυακό φόρουμ για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης μέσω του διαδικτύου, θα συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου, με στόχο την εύρεση πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Αυτή είναι μια μάχη την οποία η Ευρώπη – οι κοινωνίες μας, ο πολιτισμός μας, η Ένωσή μας – δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα