Διάσταση απόψεων στις επιστολές Αναστασιάδη και Ακιντζί σε ΟΗΕ

Η μεγάλη διάσταση απόψεων για την παρούσα κατάσταση αλλά και προσανατολισμού στο Κυπριακό καταγράφεται στις εκθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφ Ακιντζί που απέστειλαν στον ΟΗΕ. Τις εκθέσεις εξασφάλισε το Sigma και το Sigmalive και θα παρουσιαστούν εντός της ημέρα με αναλυτική λεπτομέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκουτέρες

ενθάρρυνε «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα». Το Συμβούλιο Ασφαλείας που ασχολείται με δεκαετίες για το Κυπριακό ζητούσε από τον ΓΓ του ΟΗΕ «να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση». Ενθάρρυνε δε «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα».

Η επιστολή Αναστασιάδη δόθηκε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για ενημέρωσή του.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει απόλυτη προτεραιότητα για την ε/κ πλευρά την προσπάθεια μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Ακολούθως αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντανά, στο σημείο που παρουσιάστηκε η εμπλοκή καθώς και στη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε η Τζέιν Χολ Λούτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Στη συνέχεια παρουσιάζει αναλυτικά τους παράγοντες που εμποδίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως είναι οι τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι προθέσεις της τ/κ πλευράς για άνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και οι παραβιάσεις του τουρκικού στρατού επί του εδάφους.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει σαφέστατα την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον ΓΓ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου (Τριμερής στο Βερολίνο), ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί στην επιστολή του θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς δεν θα πρέπει να αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται εκτενώς στα διάφορα ΜΟΕ που έχουν αναληφθεί και στην πρόοδο των διάφορων τεχνικών επιτροπών.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, η έκθεση της τ/κ πλευράς εμμένει στην πρόταση Ακιντζί για σύσταση κοινής επιτροπής και μηχανισμού διαχείρισης των φυσικών πόρων. 

Keywords
Τυχαία Θέματα