Διασυνδέσεις Αμπράμοβιτς με εταιρείες Κύπρο & το «χωριό της Τσέλσι» κατεχόμενα

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς φέρεται να χρησιμοποίησε υπεράκτιες εταιρείες για να επενδύσει κρυφά τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες από το 2001 έως το 2016, αποκάλυψαν πρόσφατα τραπεζικά έγγραφα.

Ο Αμπράμοβιτς - στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να διοχέτευε χρήματα μέσω σκοτεινών υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στην Κύπρο που σχεδιάστηκαν για εταιρείες επενδύσεων και hedge funds

με έδρα τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της τράπεζας State Street σημειώνουν ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν υπεύθυνος για τις επενδύσεις και υπέβαλε αρκετές «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε το BuzzFeed News, επικαλούμενο εμπιστευτικά αρχεία που έλαβε από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις από το BBC για τον τρόπο απόκτησης περιουσίας από Αμπράμοβιτς

Η State Street δεν διαχειριζόταν κανένα από τα χρήματα του Αμπράμοβιτς. Ένα από τα τμήματα της τράπεζας είχε συμβόλαιο να εργάζεται για hedge funds, να διαχειρίζεται τα αρχεία των πελατών τους και να εκτελεί ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα hedge funds βγάζουν τα χρήματά τους παίρνοντας μετρητά από πλούσιους επενδυτές και επενδύοντάς τα για λογαριασμό τους. Τα ίδια τα μετρητά μπορεί να επενδύονται στο εξωτερικό, αλλά η διαχείριση των χρημάτων γίνεται από τις ΗΠΑ.

Η έρευνα της τράπεζας ξεκίνησε όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι αμερικανικές αρχές διερεύνησαν εάν το hedge fund Och-Ziff γνώριζε για ένα δάνειο που είχε κάνει μια εταιρεία στην οποία επένδυσε στον δικτάτορα της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Καθώς εξέτασαν τον κατάλογο πελατών του Och-Ziff, οι ερευνητές της State Street ανακάλυψαν το δίκτυο 10 υπεράκτιων εταιρειών, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Κύπρο, που κατείχαν επενδύσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα funds. Οι αμερικανικές τράπεζες υποχρεούνται να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα που εντοπίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έτσι οι ερευνητές της State Street άρχισαν να σκάβουν.

Oι κυπριακές εταιρείες

Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian (18/03/13), μεταξύ 2007 και 2010 περίπου 30 ξένοι υπήκοοι, κυρίως Ρώσοι, φέρεται να έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα. Ο πιο σημαντικός ανάμεσά τους ήταν ο Αμπράμοφ, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι στενός επιχειρηματικός συνεργάτης του Αμπράμοστις, και μαζί με τον Ρώσο συνάδελφο του Αλεξάντερ Φρολόβ κατέχουν ελεγχόμενα συμφέροντα στον ένα εταιρικό όμιλο χάλυβα μέσω ενός κυπριακού επενδυτικού οχήματος.

Το 2018, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι  βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Χάλυβα, οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Αλεξάντερ Αμπράμοβ, Αλεξάντερ Φρολόβov και Εβγκένι Σβίλτνεραποφάσισαν να μεταφέρουν τις μετοχές τους στην εταιρεία από τον ισολογισμό του κυπριακού επενδυτικού οχήματος, που κατείχε το 62,74%, σε χωριστές δομές. Κάποιες από τις εταιρείες έχουν επίσης έδρα την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς έχει εξαπατηθεί από τον Ουκρανό-Κύπριο-Ισραηλινό ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόσκι. Συγκεκριμένα ο Πούτιν ισχυρίστηκε το 2014 ότι ο  Κολομόσκι είχε ακυρώσει το συμβόλαιο με τον Αμπράμοβιτς, λέγοντας ότι το οι δυο υπέγραψαν μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων την οποία ο Κολομόσκι δεν παρέδωσε ποτέ.

Κατά καιρούς υπήρξαν δημοσιεύματα ότι ο Ρώσος κροίσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς διαθέτει ένα πολυτελή διαμέρισμα σε πύργους της Λεμεσού.

To «χωριό της Τσέλσι» κατεχόμενα;

To 2007, το ρωσικό DNI, ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς σχεδίαζε να χτίσει ένα ελίτ χωριό με 225 βίλες στην κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο στη συνέχεια θα πουληθεί σε πλούσιους Ρώσους. «Πέρυσι, αφού αγόρασε ένα οικόπεδο 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή Arapkoy (Κλεπίνη)  από μια τοπική εταιρεία, ξεκίνησε η κατασκευή ενός εξοχικού χωριού εκεί

«Η επένδυση στο «Chelsea Village», όπως ονομάζεται το έργο, θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα