Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τα «μέτωπα» και οι τελευταίες εξελίξεις στο mega

Στις επαφές με τους «μνηστήρες» για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση και στις τεχνικές διαδικασίες για το καλώδιο δίνεται το «βάρος» αυτές τις ημέρες γύρω από τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.  

Ειδικότερα, η κινητικότητα γύρω από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο του έργου είναι πιο έντονη από ποτέ

με τις συζητήσεις από πλευράς ΑΔΜΗΕ με τους δυνητικούς μετόχους να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η εμιρατινή εταιρεία TAQA είναι το φαβορί για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, με τη γαλλική Meridiam όμως να διεκδικεί επίσης τη δική της μερίδα του λέοντος για την είσοδο στο επενδυτικό σχήμα. Στο «παιχνίδι» μπαίνει και ένας ακόμη υπολογίσιμος «παίκτης», το αμερικανικό κρατικό fund DFC, το οποίο έχει εδώ και καιρό εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για είσοδο στον φορέα υλοποίησης μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend). Μάλιστα, οι Αμερικανοί συζητούν για την απόκτηση μεριδίου της τάξης του 10%.

Η εμιρατινή TAQA μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά - έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μπόλικα τετ α τετ μεταξύ Εμιράτων και Κύπρου - ενώ πιθανή είναι και η σύσταση μιας κοινής εταιρείας για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου το σενάριο μιας συνδυαστικής τριμερούς μετοχικής συμμετοχής, στην οποία θα μετέχουν όλα τα παραπάνω funds. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει, φυσικά, μια άλλη αξία στο έργο.  

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους υπολογίζεται ότι η Λευκωσία θα λάβει τη θετική απόφαση να μετέχει στο κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παίρνοντας το 30% των μετοχών. Μάλιστα, η Κύπρος έχει δεσμευθεί για αυτήν την απόφαση σε πολιτικό επίπεδο και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να την κάνει πράξη.

Παράλληλα, οι έρευνες για το τεχνικό σκέλος του καλωδίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο δρόμος για την έναρξη των διεργασιών έχει «ανοίξει» για τα καλά ενώ προχωρούν και οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές όπου θα διέρχεται το καλώδιο. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις στο κατασκευαστικό σκέλος προχωράνε και με τη Siemens, η οποία έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται προς το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και αναφορικά με τη δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με το αίτημα που έχει υποβληθεί για extra δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει λάβει ήδη χρηματοδοτική στήριξη 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., καθώς έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2029. Με την ολοκλήρωση του project, η Κύπρος «βγαίνει» από τον ενεργειακό απομονωτισμό και αποκτά μία εναλλακτική ενεργειακή πύλη, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Μεγαλονήσου. 

Στο μεταξύ, στις 15 Οκτωβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης θα κάνει ειδική μνεία για τη σπουδαιότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, ενώ σε πολύ θετικό κλίμα έγινε η τηλεδιάσκεψη που είχε την Παρασκευή με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου αλλά και την Ντίτε Γιούουλ Γιόργκενσεν, την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, αναφορικά με όλες τις τελευταίες θετικές εξελίξεις γύρω από το καλώδιο και τα επόμενα βήματα. 

Πηγή: Liberal.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα