Διχασμένο Κογκρέσο: Τι σημαίνει για τον Τραμπ

σημαίνει το διχασμένο Κογκρέσο και τι επιφυλάσσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Τα δύο στρατόπεδα πανηγυρίζουν για τις νίκες τους και αυτό σίγουρα μπερδεύει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πολύπλοκο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Ο Τραμπ δεν λογαριάζει σαν ήττα την νίκη των δημοκρατικών στη Βουλή, διότι παραδοσιακά το κυβερνών κόμμα χάνει την

ισχύ του στο σώμα.

Βεβαίως και θα του προκαλέσει προβλήματα η αλλαγή των ισορροπιών καθώς του περιορίζει τους ελιγμούς.

Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βουλή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όμως το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο σωμάτων που απαρτίζουν το Κογκρέσο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να ασκήσει έλεγχο στην διακυβέρνηση, μπορεί να ζητήσει εποπτεία σε απόρρητα έγγραφα και να ζητήσει διεξαγωγή ερευνών που ενδέχεται να καταλήξει σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου Τραμπ, αλλά αυτό αφορά μόνον την αρχή της διαδικασίας.

Διότι οι αποφάσεις θα της Βουλής παραπέμπονται στη Γερουσία, και ακολούθως η σκληρή διαδικασία εξελίσσεται στο Κογκρέσο.

Επίσης μπορεί η βουλή να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά η γερουσία ελέγχει την Βουλή.

Ποια αναμένεται, να είναι η προτεραιότητα της νέας Βουλής που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Τραμπ

Έλεγχος και έρευνα σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, θέματα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, κατηγορίες για διαφθορά σε κυβερνητικές υπηρεσίες και αυτό της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες των Δημοκρατικών που ηγούνται της νέας Βουλής.

Κατά τα άλλα οι Δημοκρατικοί μπορούν πλέον να αποκλείουν τα νομοθετήματα στα οποία αντιτίθενται, από την αρχή.

Ρισκάροντας όμως να αναλάβουν την ευθύνη μιας αποτυχημένης διακυβέρνησης και η επόμενη προεδρική διαδικασία είναι μόλις σε δύο χρόνια.

Στο μεταξύ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε σοβαρά ζητήματα, κυρίως που αφορούν την άμυνα, η συντηρητική πτέρυγα των Δημοκρατικών συμφωνεί με τις θέσεις των Ρεπουμπλικανών, άρα εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν αλλάζουν τα δεδομένα καθώς τον έλεγχο έχει η Γερουσία και όχι η Βουλή. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας, ότι στη νέα σύνθεση του Κογκρέσου ενισχύεται η ελληνική παρουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα