Διχοτόμησε τα Κοκκινοχώρια η Λευκωσία: Αντιδράσεις πολλαπλών ταχυτήτων (vid)

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών στη Λευκωσία για «διχοτόμηση» των Κοκκινοχωρίων σε δύο Δήμους, έναν πρωτίστως «αγροτικό» στα δυτικά και έναν πρωτίστως «αστικό-τουριστικό» στα ανατολικά, δημιουργεί αντιδράσεις πολλαπλών ταχυτήτων στη νοτιοανατολική περιοχή της Κύπρου, αφού κανένας δεν φαίνεται να συμφωνεί με τον άλλο.   

Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης

στήριξε την πρόταση και εκθείασε το έργο του Υπουργείου Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «επανάσταση» τη μεταρρύθμιση που γίνεται. Θεωρεί πως οι αλλαγές θα δώσουν την ευκαιρία στους κατά τόπους αιρετούς αντιπροσώπους να «υλοποιήσουν τα οράματα, τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους προς τον κόσμο», μέσα από τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Πρόσθεσε πως «ο μεγάλος Δήμος μπορεί να δίνει όσες βοήθειες θέλει στον αγροτικό Δήμο». 

Στην υπόδειξη της Μαρίνας Χατζηκώστα για ενδεχόμενη συνεργασία του «Δήμου Παραλιμνίου» με τον «Δήμο Αγίας Νάπας – Πρωταρά», ο Δήμαρχος Παραλιμνίου χαμογέλασε και είπε πως η «ονοματολογία» θα λήξει με κοινή απόφαση των αντιπροσώπων των τεσσάρων κοινοτήτων, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε όνομα, μια συνεδρία και απόφαση που πρέπει να πάρουν και οι τέσσερις εταίροι».

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας ανέφερε αρχικά την ύπαρξη κάποιων ενστάσεων σχετικά με το όνομα «Πρωταράς», λέγοντας ωστόσο πως είναι θέμα του Παραλιμνίου. Ο κ. Τάκκας υπενθύμισε μεν την ομόφωνη πρόταση για συνένωση Αγίας Νάπας – Σωτήρας – Λιοπετρίου, για να προσθέσει μετά πως, υπό το φως των νέων δεδομένων, θα δουν τη νέα κατάσταση για να αποφασίσουν πως προχωρούν. Ο λόγος που αρχικά στη Σωτήρα δεν ήθελαν συνένωση με το Παραλίμνι, ήταν τα «γεωγραφικά και αναπτυξιακά» σύνορα με την Αγία Νάπα, και το συμφέρον ήταν η εύκολη συνέχιση της ανάπτυξης του 2013.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρέας Καραγιάννης, του οποίου η τηλεφωνική αντίδραση ήταν πολύ πιο έντονη. Λόγω των «ιδιαίτερων προβλημάτων» που αντιμετωπίζει ως «ημικατεχόμενος» και «ακριτικός» Δήμος, η Δερύνεια έχει καθημερινά προβλήματα με τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τις Βρετανικές Βάσεις. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως θα περίμενε «διαφορετική μεταχείριση», όπως αυτή που είχε η Αθηένου, η οποία έμεινε μια μικρή κοινότητα.

Κινούμενος σε εντελώς διαφορετική ταχύτητα από τους υπολοίπους, είπε πως η Δερύνεια είναι «η φυσική προέκταση της κατεχόμενης πρωτεύουσας της επαρχίας Αμμοχώστου» και ως εκ τούτου ήθελαν «να ενωθούν με την Αμμόχωστο». Ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «κάποιοι», χωρίς να διευκρινίζει ποιοι, τους υπέδειξαν «να μην αγγίξουν τις κατεχόμενες περιοχές». Μετά από αυτό, ο κ. Καραγιάννης, πρότεινε σε άλλες κοινότητες που γειτνιάζουν με τη Νεκρή Ζώνη και με τις οποίες ήδη συνεργάζονται με συμπλέγματα υπηρεσιών, να ενωθούν και να κάνουν έναν αγροτουριστικό Δήμο. Οι εν λόγω κοινότητες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν, δεν έδειξαν ενδιαφέρον διότι «τους υποσχέθηκαν ότι θα μείνουν από μόνες τους». Οι Δερυνειώτες «εκπλάγηκαν» όταν έμαθαν ότι εντάχθηκαν σε ένα τουριστικό, παραλιακό Δήμο. Αν και δεν θεωρεί πως ξεγελάστηκε, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως είχε υποσχέσεις πως θα «προσέξουν» τη Δερύνεια. Στην κοινότητα θα γίνει μια πανδημοτική συγκέντρωση και επικοινωνία με τα πολιτικά κόμματα για να τύχουν σεβασμού οι ευαισθησίες των Δερυνειωτών.

Ενάντια στη διχοτόμηση των Κοκκινοχωριών τάχθηκε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου. Σε τοποθέτηση μετά τις τηλεφωνικές δηλώσεις του κ. Καραγιάννη, είπε πως ο ίδιος προτιμά «έναν Δήμο, ολόκληρη η επαρχία». Στηρίζοντας τη θέση για ενιαίο Δήμο στα Κοκκινοχώρια, ο κ. Πυρίλλης υπενθύμισε πως με βάση πρόσφατη έρευνα, πέραν των 60% των πολιτών, επίσης το προτιμούν. Επιπλέον, τόνισε πως πέραν της τουριστικής, υπάρχει και η αυξανόμενη αστική σύνδεση, λέγοντας πως «ενώ είσαι στο Παραλίμνι, δεν καταλαβαίνεις τι ώρα μπαίνεις στη Δερύνεια».

Στην τελική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κάνοντας τον «δικηγόρο του διαβόλου», αναρωτήθηκε πώς κινδυνεύει η αναπτυξιακή πορεία της Σωτήρας και της Αγίας Νάπας με ένα τουριστικό, παραλιακό μέτωπο 35 χιλιομέτρων, «το οποίο ξεκινά από Σωτήρα και τελειώνει στον Κάππαρη». Θεωρεί πως ο προτεινόμενος Δήμος θα είναι «ο πιο δυνατός τουριστικός Δήμος, ίσως όχι στην Κύπρο μόνο, ίσως και στη Μεσόγειο», αφού θα έχει 60.000 κλίνες και έναν πληθυσμό των 30.000.

Κλείνοντας, ο κ. Πυρίλλης αναγνώρισε την ένταση του τοπικού στοιχείου στην περιοχή, λέγοντας πως οι Παραλιμνίτες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της Αγίας Νάπας. Ταυτόχρονα, όμως, είπε πως πρέπει να δουν τη θεαματική πρόοδο που έγινε τα τελευταία εφτά χρόνια, στα οποία οι κοινότητες της επαρχίας συνεργάζονται και έχουν κοινή πολιτική, αφήνοντας να νοηθεί πως είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα