Διευκρινήσεις για αγοραπωλησία δανείων ζητεί η Οικονομικών

Γραπτές διευκρινίσεις από τη Νομική Υπηρεσία επί του νομοσχεδίου για την αγοραπωλησία δανείων, αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με κάποια μέλη της να υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να περιμένει μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πακετοποίηση δανείων.

Το ΑΚΕΛ τοποθετείται κάθετα κατά της πώλησης δανείων, ενώ ΔΗΚΟ

και ΕΔΕΚ επιμένουν στη διασφάλιση του δικαιώματος του δανειολήπτη να διαπραγματευτεί και να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο του.

Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών ανέφερε στην Επιτροπή ότι η απόδοση δικαιώματος στο δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο του δημιουργεί ηθικό κίνδυνο, δηλαδή κάποιοι που αποπληρώνουν τα δάνεια τους να σταματήσουν τις πληρωμές, ώστε να έχουν πεδίο διαπραγμάτευσης και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόσθεσε πως αν κληθούν οι τράπεζες να εξασφαλίσουν κεφάλαια θα πληρώσουν το κόστος οι επενδυτές.

Διευκρινίζοντας ότι τα δάνεια θα πωληθούν με προσφορές, είπε στην Επιτροπή ότι οι περίπλοκες διαδικασίες θα μειώσουν τις τιμές των δανείων και θα αποτρέψουν πιθανούς επενδυτές.

Περαιτέρω, ανάφερε πως ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασε διαφωνίες με το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι έχει ακόμα πιο έντονες διαφωνίες με τις εισηγήσεις που ακούστηκαν από Βουλευτές.

Είπε επίσης ότι τα συμβόλαια των τραπεζών με τους δανειολήπτες περιλαμβάνουν όρο για πώληση του δανείου και σχεδόν αποκλείεται να έχει περιληφθεί σε αυτά, δέσμευση για μη πώληση.

Σε όσα συμβόλαια δεν περιλαμβάνεται ο όρος θα ισχύει ότι ισχύει στους χειρισμούς της πλειονότητας των δανείων, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη θέση του ΔΗΚΟ επί του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για το κόμμα του ο στόχος είναι η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει τροπολογίες επί του νομοσχεδίου με τις οποίες να διασφαλίζεται ότι η δικαιοδοσία που θα διέπει τα δάνεια που θα πωληθούν θα ανήκει στα κυπριακά Δικαστήρια και άλλη που θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία με τουρκικά συμφέροντα.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένονται διευκρινίσεις για το όριο του ενός εκατομμυρίου δανείου που η πώληση του θα τελεί υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, θα αφορά συνολικές υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη ή ένα και μόνο δάνειο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι υπάρχει δυστοκία στην αναδιάρθρωση δανείων, την οποία απέδωσε σε φόβους των τραπεζών να καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις με τους δανειολήπτες

και επανέλαβε την πρόταση όπως πριν πωληθεί το δάνειο σε τρίτο δοθεί στο δανειολήπτη το δικαίωμα να εξαγοράσει το δάνειο του.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα επιμένει σε αυτή την πρόταση μέχρι τέλος, εκφράζοντας την άποψη πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ισχυρότατο κίνητρο για αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Αφού ανέφερε ότι το θέμα του ηθικού κινδύνου αντιμετωπίζεται, είπε ότι το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι το ψηλότερο ποσοστό στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών.

Είπε επίσης ότι μια αναδιάρθρωση με έκπτωση 20% επί του οφειλόμενου ποσού θα περιορίσει τις ζημιές των τραπεζών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο που συζητείται από την Επιτροπή Οικονομικών αφορά την πώληση δανείων ένα προς ένα, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει αργότερα νομοσχέδιο για την πακετοποίηση δανείων, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο πριν το τέλος του έτους.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι κάθετα εναντίον στην πώληση πακετοποιημένων δανείων επειδή θα περάσουν σε ξένα χέρια οι εξασφαλίσεις των δανείων, που θα είναι η κύρια κατοικία ή μικρή επιχείρηση.

Δήλωσε ότι απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για απαγόρευση στην πώληση δανείων.

Παρατηρώντας ότι το νομοσχέδιο περιέχει εξαίρεση από την πώληση δανείων κάτω του ενός εκατομμυρίου στο εξωτερικό, δίνοντας όμως το δικαίωμα εγγραφής επενδυτικών οργανισμών και επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο τα δάνεια θα πωλούνται στο εσωτερικό σε ξένα συμφέροντα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ επιμένει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του δανειολήπτη και ειδικά του δικαιώματος να αγοράσει το δάνειο του.

Το δεύτερο αφορά αίτημα της ΕΔΕΚ για κατηγοριοποίηση και πακετοποίηση των δανείων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι εάν υπάρχουν αντισυνταγματικές ρήτρες στο νομοσχέδιο, καθώς αμφισβητήθηκε για άλλη μια φορά η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των δανειοληπτών και θα πρέπει να μπορεί ο δανειολήπτης να ενημερώνεται και να αγοράζει υπό ευνοϊκές συνθήκες το δάνειο του.

Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή Οικονομικών πρέπει να επιμείνει ότι τα δύο νομοσχέδια, το νομοσχέδιο για την πακετοποίηση και το νομοσχέδιο για την μαζική πώληση δανείων, να εξεταστούν μαζί. Εισηγήθηκε επίσης τη δημιουργία ενός Ταμείου από την κυβέρνηση, που να μπορεί να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μη βιώσιμων δανειοληπτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα