Διεκδικούν επανεκλογή στο ΕΚ οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές πλην ενός

Οι χώρες μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται για τις εκλογές νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με Κύπριους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ανασκοπούν σε συντομία το έργο τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εκφράζουν την άποψή τους επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν σήμερα, ενώ αποκαλύπτουν, επίσης, τις προθέσεις τους όσον αφορά την διεκδίκηση επανεκλογής τους.

Ο

Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, S&D, δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, S&D, είπε πως θα αποφασίσει εντός των εβδομάδων αν θα είναι υποψήφιος και αν θα διεκδικήσει σε τέτοια περίπτωση, αξίωμα. Ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, GUE/NGL, είπε πως είναι ανοικτός σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ και οι Τ/κ θα θέλουν την συνεργασία τους και ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τέλος Ιανουαρίου. Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, GUE/NGL, ερωτηθείς, επίσης, είπε ότι ο ίδιος το επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ. Ο Ευρωβουλευτής ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς είπε ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματός του και ότι ο ίδιος θα ήθελε να είναι υποψήφιος. Επανεκλογή θα διεκδικήσει η Ευρωβουλευτής ΕΛΚ Ελένη Σταύρου.

Ο κ. Παπαδάκης ανέδειξε το θέμα της ανάγκης ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, λέγοντας ότι αν δεν μεσολαβούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είχε προχωρήσει το θέμα. Τόνισε ότι τα συμφέροντα χωρών είναι αντικρουόμενα.

Επεσήμανε, επίσης, τα οφέλη της ιδιότητας του κράτους μέλους της ΕΕ, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας με την εξασφάλιση των εμβολίων.

Η ΕΕ, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, «παραπαίει σε κάποια θέματα. Το μεταναστευτικό δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει. Αν εισακούονταν οι εισηγήσεις του ΕΚ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Σαφώς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολιτικές για να είναι καλύτερη η κατάσταση. Δεν μπορεί να είναι α λα καρτ η συμμετοχή στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του βέτο είναι της άποψης πως «θα μπορούσαμε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία εμείς με άλλα κράτη για να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα για βέτο, ίσως με ποσοστό κρατών μελών. Να μην μπλοκάρονται αποφάσεις από ένα κράτος».

Αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών, για δεύτερη θητεία, και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως «ως Κύπρος είμαστε πίσω σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, π.χ. να συζητάμε τώρα για φωτοβολταϊκά, ενώ θα έπρεπε να υπήρχαν ήδη σε όλη την Κύπρο, και την κατεχόμενη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογής Ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ, είπε ότι αυτό θα σημαίνει ότι η Κύπρος θα έχει 5 Ευρωβουλευτές και «ας αναλογιστούν οι πολίτες».

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι ήταν εκ μέρους της ομάδας του ο διαπραγματευτής στην επιτροπή Οικονομικών τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πήρε 1 δισ. ευρώ υπό μορφή χορηγίας και αιτήθηκε 200 εκ. ως δανεικά.

Αναφέρθηκε στην απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο, ειδικά στα θέματα καταχρηστικών ρητρών τραπεζών, λέγοντας ότι πάσχει και ότι τα κυπριακά δικαστήρια πρέπει να λάβουν υπόψη ευρωπαϊκή νομολογία και οδηγία.

«Είμαι πρόεδρος πολιτικής επιτροπής για την Μεσόγειο.  Το μέγεθος της χώρας από την οποία προέρχεσαι και το μέγεθος της πολιτικής ομάδας δίνει πλεονέκτημα, στο ΕΚ. Το μέγεθος έχει σημασία», ανέφερε.

«Για να πετύχουμε ως ΕΕ τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα διαμορφώσουμε κοινή άμυνα και ασφάλεια», είπε.

Σε ό,τι αφορά το βέτο είπε ότι υπάρχει τώρα μια εξίσωση ισορροπίας στην ΕΕ, επικρατεί η αρχή της ομοφωνίας, «άρα, δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε, καταργώντας το βέτο. Μία ανατροπή του βέτο μπορεί να ενδυναμώσει ακροδεξιές καταστάσεις. Το ζητούμενο δεν είναι οι γρήγορες αποφάσεις, είναι οι σωστές αποφάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για θέμα κοινής άμυνας και ασφάλειας, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η πρότασή του είναι να προχωρήσουν όσα κράτη είναι έτοιμα και πρόθυμα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογής Ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ, είπε ότι «θα κάνει ζημιά». Η απάντηση είναι η δημοκρατία η ίδια, είπε, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν δημοκρατικούς υποψήφιους.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε ειδικά στα θέματα που προωθεί με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και σημείωσε ότι είναι συντονιστής της ομάδας Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Ένα από τα θέματα που τρέχω είναι η τουρκική με την ιδιότητα της ως γλώσσα Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό είναι μια αδικία σε βάρος των Τ/κ. Μίλησα και με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον νυν ΠτΔ και ελπίζω αυτό να το ξεπεράσουμε», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προώθηση ιδέας να έρθουν οι Τ/κ πιο κοντά στην ΕΕ. «Αυτό συνδέεται άμεσα με προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για επαναπροσέγγιση», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογής Ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ, τόνισε ότι οι απόψεις τους είναι σε διάσταση.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσα από μία διαλεκτική προσέγγιση, βλέπουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, αλλά και επικριτικοί για κακώς έχοντα και θέλουμε η ΕΕ να δει τις τεράστιες ανισότητες, το θέμα της ακροδεξιάς, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης της ομογνωμίας που πιστεύω θα είναι επιζήμια».

Σημείωσε ότι «είμαστε μικρή ομάδα στην Αριστερά, αλλά πολύ δραστήριοι και όσο μπορούμε επηρεάζουμε και εμβολιάζουμε καταστάσεις, αντλούμε απόψεις και κυβερνητικές», όσο συμφωνούμε, για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Κύπρου

Αναφέρθηκε και σε προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται, λέγοντας πως «δεν παίρνονται μέτρα για ακρίβεια, για άστεγους για κοινωνικές ανισότητας. Υπάρχει οικονομική εξαθλίωση στην ΕΕ. Θα μπορούσανε να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα. Θα μπορούσε να υπάρξει κρατικός παρεμβατισμός», είπε.

Σε ό,τι αφορά τυχόν εκλογή Ευρωβουλευτή του ΕΛΑΜ είπε πως αφίστανται οι απόψεις τους σε σχέση με δυνάμεις δημοκρατικού τόξου, σημειώνοντας πως «δυστυχώς η ακροδεξιά ανεβαίνει».

Ο κ. Φουρλάς σημείωσε ότι ήταν μια εμπειρία ζωής τα 4,5 χρόνια στο ΕΚ σε δύσκολες συνθήκες. «Υπήρχε μία ομάδα 6 ατόμων που εκπροσωπούσε τους Κύπριους πολίτες και παρά τις διαφωνίες βάλαμε το καλό της Κύπρου και των πολιτών της μπροστά. Συνεργαστήκαμε».

Ήταν, επίσης, στην Επιτροπή Εργασίας ΕΚ και ήταν αυτή που χειρίστηκε πλείστα θέματα που σχετίζονταν με πανδημία. «Ως μέλος κοινής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας είχαμε να χειριστούμε πορεία Τουρκίας, ως μέλος Επιτροπής Παιδείας, μαζί με τον Νιαζί Κιζίλγουρεκ κάναμε ό,τι μπορούσαμε να βοηθήσουμε καλλιτέχνες κατά την πανδημία, πολεμήσαμε τα κτυπήματα κατά δημοσιογράφων, στην LIBE ήμουν αναπληρωματικό μέλος όπου χειριστήκαμε το μεταναστευτικό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είπε ότι οι μεγάλες χώρες βγάζουν τον εαυτόν τους εκτός και αφήνουν τις χώρες πρώτης γραμμής να το χειριστούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι «έχω εκλεγεί πρόεδρος της ομάδας που αγωνίζεται κατά του καρκίνου και η εμπλοκή μου με θέματα υγείας μου έφερε και το βραβείο Ευρωβουλευτή το 2022».

Τόνισε περαιτέρω ότι η εργασία και δράση του κάθε Ευρωβουλευτή έχει σημασία και πως «όλοι μας εργαστήκαμε για να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη».

«Είμαι μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Επιτροπή Ανάπτυξης, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Επιτροπή Ισότητας, ανέφερε η κ. Σταύρου. Αναφέρθηκε ειδικά στην προώθηση της ισότητας, στην ενεργειακή φτώχεια των γυναικών, στην καταπολέμηση του τράφικινγκ, όπως και σε διάφορες γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις τις οποίες έκανε.

«Οσο η ΕΕ δεν διαθέτει στρατό ή κοινή εξωτερική πολιτική δεν νομίζω ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο όπως π.χ. πέραν της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Το ΕΛΚ με έχει χρίσει σύμβουλο για Μ. Ανατολή», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Ως εμπειρογνώμονας, είπε, ήθελε να πάει στη Μ. Ανατολή ως αυτόπτης μάρτυρας και απέρριψε τις επικρίσεις. Δήλωσε ότι συγκλονίστηκε από όσα είδε ότι διέπραξε η Χαμάς και συγκλονίζεται με όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

«Για μένα ήταν όνειρο ζωής να έρθω στην Ευρωβουλή και στους λίγους μήνες που είμαι εδώ έχω δώσει το 120% του εαυτού μου», είπε, επίσης, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να μεταφέρει στην Κύπρο όσα κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα