Διεθνές Συνέδριο για την ασφάλεια πτήσεων στη Λάρνακα

Άρχισαν σήμερα στη Λάρνακα οι εργασίες διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα τη σημασία της αεροπορικής εκπαίδευσης στην ασφάλεια πτήσεων, που διοργανώνει το «Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED)» σε συνεργασία με το «Joint Aviation Authorities Training Organization (JAATO)» και τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης.

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος χώρες όπως ο Καναδάς, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελλάδα,

ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Ουγγαρία.

Συνολικά 170 πρόσωπα από την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετέχουν στο συνέδριο, στα πλαίσια του οποίου αναμένεται να συζητηθεί από διεθνείς οργανισμούς η δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης» με έδρα την Κύπρο.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Νικολάου, αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων «γίνεται αξιόλογη δουλειά στο συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Το συνέδριο παρακολουθεί ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δίνει πολύ σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου γιατί επιτρέπει τη διατήρηση ψηλών επιπέδων στην ασφάλεια, πράγμα πολύ σημαντικό με τη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται στον αριθμό των πτήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα».

Εξάλλου, ο Χρήστος Πέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό είναι το έκτο κατά σειρά συνέδριο που διοργανώνεται «και εκτιμούμε ότι έχει στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι τα προηγούμενα, αφού έχουμε 170 συμμετέχοντες, 18 ομιλητές από το εξωτερικό, επτά από τους οποίους προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, που ουσιαστικά όλη η ελίτ της παγκόσμιας πολιτικής αεροπορίας παρευρίσκεται σ’ αυτό το συνέδριο».

Χαρακτήρισε το συνέδριο «σημαντικό για τους συμμετέχοντες, αφού θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Είναι επίσης σημαντικό για το Ιδρυμα μας γιατί αποδεικνύει την αξιοπιστία που έχουμε και την εικόνα που έχουμε στο εξωτερικό, γιατί τέτοια συγκέντρωση με τόσους ειδικούς από διεθνείς οργανισμούς δεν συμβαίνει πολύ συχνά και μάλιστα σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτρου είπε ότι «το συνέδριο είναι σημαντικό και για το νησί μας γιατί δυνητικά η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι η μόνη χώρα στη περιοχή που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Eurocontrol και του ICAO”.

Πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε κέντρα εξομοιωτών πτήσεων για εκπαίδευση πιλότων που είναι μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που θα εργοδοτήσει και αρκετά άτομα. Επίσης θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τον αεροαθλητισμό, δηλαδή αερόστατα, αλεξιπτωτιστές, ακόμα και ελεύθερη πτώση από αεροσκάφη, που σημαίνει ότι εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αναπτύξει υποδομές για μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έντεκα άτομα από τα 800 συνολικά μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Μικρών Αεροπλάνων του Ισραήλ συμμετέχουν στο συνέδριο. “Η Κύπρος είναι ο πιο κοντινός προορισμός για τους ιδιοκτήτες των 800 μικρών αεροσκαφών του Ισραήλ και με την ανάπτυξη του καζίνο, σίγουρα αυτός ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί», είπε.

Θα πρέπει, λοιπόν, κατέληξε, «να βελτιωθούν οι υποδομές μας για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τόσο τον αεροαθλητισμό όσο και τα μικρά αεροσκάφη».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του FSF-MED και της «Ελληνικής Αεροπορικής Εταιρείας».

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο σε συνδυασμό με τα Μνημόνια που έχουν υπογραφεί από το FSF-MED με τον ICAO,το Fisher Institute του Ισραήλ, το Ρωσικό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων και το Αεροπορικό Ιδρυμα της Ρουμανίας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία στις αερομεταφορές και συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο στο τομέα αυτό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα