Διεθνής Τύπος για εισβολή Ρωσίας: Η «ουδέτερη» Ουκρανία και η επόμενη μέρα
Έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διεθνής Τύπος εξακολουθεί να έχει εστιασμένη την προσοχή του στην επόμενη ημέρα του πολέμου. Τα δυτικά δημοσιεύματα εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Δύση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντισταθεί στα ρωσικά σχέδια και ότι μετά το τέλος των εχθροπραξιών, το οποίο θα μπορούσε να έρθει μέσα από την κατοχύρωση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, θα ακολουθηθεί η ριζική ανασυγκρότηση των σχεδιασμών της Δύσης σε διάφορα μέτωπα.
Ο ρωσικός Τύπος προβληματίζεται για τον τελικό στόχο της
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναλύσεις που έρχονται από χώρες που επιχειρούν να τηρήσουν μια «ουδέτερη στάση» στην ουκρανική κρίση. Εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις, ο κινέζικος Τύπος ασκεί κριτική στις ΗΠΑ για την στάση που τηρούν στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ ο ινδικός Τύπος ασκεί κριτική στον ΟΗΕ για την μέχρι τώρα μη διαμεσολάβησή του. Τέλος, ο τουρκικός Τύπος προσεγγίζει την ουκρανική κρίση από την οπτική γωνία των τουρκικών συμφερόντων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή της Άγκυρας στις προσπάθειες εξασφάλισης διεξόδου από την ουκρανική κρίση.
Η «ουδέτερη» Ουκρανία και η Δύση
Ο Andriy Yermak σε άρθρο γνώμης του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι τους δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να ακυρώσουν τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε άρθρο με τίτλο «Η Δύση υποτίμησε τη γενναιότητα της Ουκρανίας. Τώρα, υποτιμά τη βαρβαρότητα της Ρωσίας» με ημερομηνία δημοσίευσης την 21 Μαρτίου, ο κ. Yermak προβάλλει την άποψη ότι «υπάρχει τώρα μια νέα παγκόσμια τάξη. Εκείνοι που θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα αγωνιστούν για κοινές αξίες θα την ηγηθούν, και οι άλλοι θα χάσουν την πολιτική, οικονομική και ιδεολογική επιρροή τους». Ο κ. Yermak προσθέτει επίσης ότι «Ο ουκρανικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για δημοκρατία κατά της τυραννίας. Απλά χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. (Διότι σε αντίθετη περίπτωση) θα θριαμβεύσει επί της Ευρώπης η σκληρότερη δικτατορία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό».
Συμφωνώντας με τη σημασία της αντίστασης στα ρωσικά σχέδια, ο Thierry Wolton, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε για δεκαπέντε χρόνια αυτό που πράττει σήμερα στην Ουκρανία», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υποστηρίζει ότι «Έπρεπε κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια να αντιδράσουμε, να αποτρέψουμε (τον αυταρχισμό του Ρώσου Προέδρου). Η ασυλία του τον έπεισε ότι οι δημοκρατίες είναι ανίσχυρες». Ο κ. Wolton τονίζει επίσης ότι «Οι υπνοβάτες του 1914 δεν έβλεπαν την παγκόσμια σύγκρουση να έρχεται. Ο σημερινός Πούτιν είναι ο ίδιος με τον χθεσινό, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αλαζονεία που προέρχονται από τις δικτατορικές ρίζες του καθεστώτος του - εμπνευσμένος από έναν κομμουνισμό του οποίου ήταν ένθερμος υπηρέτης στην KGB. Ο σημερινός πόλεμος επιβεβαιώνει τον νόμο της ιστορίας ότι μια δύναμη που καταπιέζει το λαό της είναι πάντα επικίνδυνη για τον περίγυρό της. Προς το παρόν, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα. Η ηρωική αντίστασή τους δίνει την ελπίδα ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν θα σταματήσουν εκεί».
Ο Βρετανός συντηρητικός πολιτικός, William Hague, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην «Times» του Λονδίνου, συμφωνεί με τους κ. Yermak και κ. Wolton ως προς την σημασία της αντίστασης στα ρωσικά σχέδια και της διατήρησης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Στο άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία μπορεί να είναι ουδέτερη αλλά όχι ανυπεράσπιστη», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου, ο κ. Hague προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και εστιάζει στην επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Hague υποστηρίζει ότι «μια αποδεκτή ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο ένα ελβετικού τύπου μοντέλο με δικό του στρατό και δεσμούς με τις δυτικές οικονομίες». Συνεχίζοντας, προσθέτει ότι «Η ουδετερότητα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για μια χώρα στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση. Η ουδετερότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για τους Ουκρανούς δεν είναι ούτε αυστριακή ούτε βελγική αλλά ελβετική, αν και σε μεγαλύτερη κλίμακα: (δηλαδή) ενσωματωμένη στις δυτικές οικονομίες και κοινωνίες, αλλά έχοντας τα μέσα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η ουδετερότητα που βασίζεται στις εξωτερικές δυνάμεις είναι απατηλή εάν αυτή δεν συνοδεύεται από στρατιωτική ικανότητα ή πολιτική αποφασιστικότητα. (Οι Ουκρανοί) θα χρειαστούν μια ισχυρή, αυτάρκη, σταθερή ουδετερότητα».
Ο Brian Mellican στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Γερμανία αναγκάστηκε να αντλήσει διδάγματα από τον μεταπολεμικό ειρηνισμό της», το οποίο ήταν δημοσιευμένο στις 22 Μαρτίου στην ενημερωτική ιστοσελίδα «The Local», εκφράζει την άποψη ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβάλλουν και σε άλλες δυνάμεις πέραν της ίδιας της Ουκρανίας την αναζήτηση νέων διπλωματικών και αμυντικών στρατηγικών. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία, η οποία «έχει τελικά κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προχωρά στην τροποποίηση των διπλωματικών και αμυντικών σχεδιασμών της. «Πριν από μερικές εβδομάδες δεν θα φανταζόμασταν ότι θα ήταν πολιτικά εφικτές η επιβολή κυρώσεων στο δολοφονικό καθεστώς της Ρωσίας, η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και η ενίσχυση της δικής μας παραμελημένης άμυνας. Έχουμε επίσης απορρίψει το NordStream και εστιάζουμε στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Αυτή είναι η ουσία της πρόσφατης Zeitenwende – η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ‘ριζική αλλαγή πορείας ή ‘τέλος/αυγή μιας εποχής», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Ο προβληματισμός στη Μόσχα και ο βασικός όρος του Κιέβου
Η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» εστιάζει στα κενά που φέρει η στρατηγική της Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την παρούσα στιγμή, το Κρεμλίνο αδυνατεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Σε κύριο άρθρο της εφημερίδας, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου με τίτλο «Μέχρι στιγμής, το πολιτικό σχέδιο για την Ουκρανία δεν έχει λειτουργήσει», ξεχωρίζει η άποψη ότι «Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει κανένα σχέδιο για την πολιτική ανοικοδόμηση αυτής της χώρας». Στην συνέχεια του άρθρου τονίζονται τα εξής: «Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, αλλά οι κάτοικοι της Ουκρανίας δεν έχουν ενημερωθεί για το περίγραμμα του προγράμματος που αφορά το μέλλον τους. Το Κρεμλίνο παραμένει σιωπηλό σχετικά με το πολιτικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την αποστρατικοποίηση και την άποναζιστικοποίηση».
Στην Ουκρανία δε, ο Γιούρι Βισνέφσκι σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου, στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Dsnews» συζητά τις επιλογές που διαθέτει το Κίεβο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών εστιάζοντας κυρίως στην διατήρηση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας μετά την αποδοχή του ρωσικού όρου για την μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο αρθρογράφος προβάλλει την άποψη ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας το οποίο ενδεχομένως θα θέτει την χώρα εκτός του ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα θα απορρίπτει την ρωσική επιβολή. Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ειρήνη με κόστος την υποκειμενικότητα. Γιατί ο Ζελένσκι εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ;», ο κ. Βισνέφσκι τονίζει ότι «Μπορούμε να συμφωνήσουμε στους όρους της κατάπαυσης του πυρός αλλά είναι απαράδεκτο η Ρωσία να θέτει ένα πλαίσιο για την εξωτερική μας πολιτική». Συνεχίζοντας προσθέτει ότι «Εδώ και δύο εβδομάδες ο Ζελένσκι προετοιμάζει την ουκρανική κοινή γνώμη ότι στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα το Κίεβο θα συμφωνήσει με το αίτημα του Πούτιν για την μη ένταξη (της Ουκρανίας) στο ΝΑΤΟ. Μπορείτε να συμφωνήσετε με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, μπορείτε ακόμη και να δεσμευτείτε να μην αναπτύξετε ορισμένα όπλα στο έδαφός μας. Αλλά είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία να θεσπίζει ένα πλαίσιο για την εξωτερική μας πολιτική. Γιατί (σε τέτοια περίπτωση) θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Μόσχας».
Διαφορετικές «αναγνώσεις» σε Πεκίνο, Νέο Δελχί και Άγκυρα
Τα κινεζικά, ινδικά και τουρκικά δημοσιεύματα εξακολουθούν να προσεγγίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από την δική τους ιδιαίτερη οπτική γωνία.
Η κινέζικη «Global Times», σε κύριο άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ δημιουργούν μια νέα Ιερά Εξέταση χρησιμοποιώντας την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ως δικαιολογία» και ημερομηνία δημοσίευσης την 22 Μαρτίου, ασκεί κριτική στις ΗΠΑ για την στάση της στην ουκρανική κρίση και στέλνει το μήνυμα ότι «δεν εξαρτάται από την Ουάσιγκτον το ποιος βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας». Κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» τη Ρωσία και να ενταχθεί στην ομάδα κυρώσεων των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δείχνει ότι δεν είναι ειλικρινής όσον αφορά την επίλυση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας». Σύμφωνα με την «Global Times» το Πεκίνο, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, «καταβάλλει πραγματικές προσπάθειες για την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, προτρέποντας παράλληλα για ειρήνη και προώθηση των συνομιλιών».
Η ινδική εφημερίδα «The Hindu», σε σχετικό άρθρο γνώμης στέλνει το μήνυμα ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας και την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ. Ο Shashi Tharoor, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ένα ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας που χρειάζεται έναν U Thant», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου, εκφράζει προβληματισμό για την αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ στην ουκρανική κρίση και προειδοποιεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να τερματίσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν την επίτευξη των στόχων του. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην κρίση, οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για ένα σχέδιο ειρήνης το οποίο θα κατοχυρώνει την ουδετερότητα της Ουκρανίας ενδεχομένως με αντάλλαγμα την ένταξη του Κιέβου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Tharoor επιμένει ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να διαμεσολαβήσει για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και υπογραμμίζει τα εξής: «Η Ρωσία ήδη πληρώνει υψηλότερο τίμημα από αυτό που ανέμενε. Μπορεί σύντομα να συνειδητοποιήσει ότι η στρατιωτική νίκη στον πόλεμο θα πάρει πολύ χρόνο και θα κοστίσει πάρα πολύ για να αξίζει τον κόπο. Αυτή είναι η στιγμή για την κινητοποίηση ενός εξειδικευμένου ειρηνοποιού. Κύριε Γενικέ Γραμματέα (του ΟΗΕ), μπορείτε να μπείτε σε ένα αεροπλάνο παρακαλώ;»
Όπως ο κινεζικός και ινδικός Τύπος που στηρίζεται στις ιδιαίτερες «αναγνώσεις» του Πεκίνου και του Νέου Δελχί, έτσι και ο τουρκικός Τύπος θέτει υπό το μικροσκόπιο του την ουκρανική κρίση με μπούσουλα τα συμφέροντα της Άγκυρας. Η Zeynep Gürcanlı, στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Το ζήτημα της εγγυήτριας δύναμης, το Μοντρέ και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», που δημοσιεύτηκε στην τουρκική οικονομική εφημερίδα «Ντουνγιά» στις 22 Μαρτίου, αφήνει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα καλείται να προσεγγίσει με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο της ένταξης της στο μελλοντικό πλαίσιο ασφαλείας της Ουκρανίας με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. «Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης σε μια αποστρατιωτικοποιημένη/ουδέτερη Ουκρανία; Γιατί οι εγγυήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας ή της Γαλλίας δεν είναι αρκετές;», αναρωτιέται η Τουρκάλα αρθρογράφος, η οποία προσθέτει τα εξής: «Εάν στο μέλλον, η Ουκρανία, υπό την εγγύηση της Τουρκίας, δεχθεί επίθεση, (αυτή η επίθεση) θα θεωρηθεί επίθεση και κατά της Τουρκίας. Και (τότε) η Τουρκία, σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ, θα μετατραπεί σε «αντιμαχόμενη πλευρά» και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των Στενών».
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: «Έτοιμη να μιλήσει στις Αρχές η Ρούλα Πισπιρίγκου»
- Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ψυγείο ή κλιματιστικό μέσω TaxisNet
- Φάρσαλα: Άφαντος ο ιερέας που υπεξαίρεσε 3,8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο
- Survivor: «Κατέρρευσε» η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου
- Μάξιμος Μουμούρης: Δεν έχω δηλώσει ποτέ 100% Έλληνας
- Ο Έλληνας που αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και έγινε γκράφιτι στην Σερβία
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι θα κερδίσουν 700.000 επαγγελματίες με την οκταετή αποπληρωμή
- Την πλήρη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα εξετάζει η ΕΕ
- Θεσσαλονίκη: Πήρε το δίπλωμα και σκοτώθηκε σε φοβερό τροχαίο σε μια από τις πρώτες του διαδρομές
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Θρίλερ με τα εντάλματα σύλληψης – Τρία άτομα στο «κάδρο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τελικά πόσο αδυνατίζουμε περπατώντας 10.000 βήματα την ημέρα;
- Miami Open: Νίκησε και πάει να βρει τον Ρούμπλεφ ο Κύργιος!
- Γιατί τα τρακτέρ έγιναν σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
- Στα υπόψιν και ο Φάρκε για την ΑΕΚ
- Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν υποτίμησε τους Ουκρανούς, έκανε μέγα λάθος
- Ο Νευροεπιστήμονας Semir Zeki μιλά για την ‘Νευροβιολογία της Ομορφιάς’
- ΗΒ: Κύπριος έφτασε Ουκρανία με οδηγό το Google Maps- «Ψυχικά τραυματισμένος»
- Εκ νέου Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Αρέστη
- 3ο Ετήσιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Μιχάλης Ιακωβίδης»
- Ολισθηροί οι δρόμοι στα ορεινά – Μόνο με 4x4 και αντιολισθητικές προς Τρόοδος
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Διεθνής Τύπος για εισβολή Ρωσίας: Η «ουδέτερη» Ουκρανία και η επόμενη μέρα
- ΑΠΟΕΛ: Διαθέσιμος και μέσω διαδικτύου ο Πασχαλινός Λαχνός
- Γιατί τα τρακτέρ έγιναν σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
- ΗΒ: Κύπριος έφτασε Ουκρανία με οδηγό το Google Maps- «Ψυχικά τραυματισμένος»
- Αυτή είναι η καλύτερη ημέρα να αγοράσετε αεροπορικά εισιτήρια ακόμα και 50%!
- Αναβολή του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΛ και Άρη
- Τελικά πόσο αδυνατίζουμε περπατώντας 10.000 βήματα την ημέρα;
- Επίσημη επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ στο Ισραήλ
- Miami Open: Νίκησε και πάει να βρει τον Ρούμπλεφ ο Κύργιος!
- H Exness ανοίγει τις πόρτες της σε φοιτητές πανεπιστημίων της Κύπρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια φιγουράρει σε billboard στην Νέα Υόρκη - Δείτε τη φωτογραφία της
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σενάρια για αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξετάζει η ΕΕ
- Καπραβέλος: Λάθος το μήνυμα χαλαρότητας
- Θεσσαλονίκη: Πήρε το δίπλωμα και σκοτώθηκε σε φοβερό τροχαίο σε μια από τις πρώτες του διαδρομές
- Εκλογικός συναγερμός Τσίπρα αλλά και απογοήτευση για τις δημοσκοπήσεις- Πως σκέφτεται να αλλάξει το κλίμα
- Σε σοκ η οικονομία της Αιγύπτου λόγω Ουκρανίας - Προσφεύγει στο ΔΝΤ
- Ο πληθωρισμός «ισοπεδώνει» την Τουρκία: Πολίτες αγοράζουν σάπια λαχανικά και μπαγιάτικο ψωμί
- Εκρήξεις στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ - Για καταστροφή ρωσικού πλοίου κάνει λόγο η Ουκρανία
- Τα 6 essentials που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου
- Σέρρες: Έξω φρενών οι κάτοικοι χωριού που μένουν ξαφνικά δίχως ρεύμα (Βίντεο)